Uitleg over het mbo

ROC Friese Poort is een school voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Voor sommige jongeren is de overstap van het vmbo naar het mbo moeilijk. Daarom hebben we altijd eerst een intakegesprek met jou. Tijdens het gesprek kijken we samen met jou of je de juiste opleidingskeuze gemaakt hebt. Ook praten we met jou over eventuele begeleiding die jij nodig hebt of mogelijke beperkingen waar wij rekening mee moeten houden.

Niveaus
In het mbo kennen we vier niveaus:

  • Entreeopleiding is een assistenten opleiding. Je wordt bijvoorbeeld horeca-assistent of zorghulp.
  • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Je wordt bijvoorbeeld receptionist of beveiliger.
  • Niveau 3 is een vakopleiding. Je wordt bijvoorbeeld kok of office assistant.
  • Niveau 4 is een middenkaderopleiding of specialistenopleiding. Je wordt bijvoorbeeld mediavormgever of commercieel technicus.

Welk niveau kies ik na het vmbo?    Overstappen van havo naar mbo

Leerwegen
Op ieder niveau kun je kiezen uit twee leerwegen:

  • School en stage
    Je gaat (bijna) elke dag naar school en loopt tijdens je opleiding stage bij een bedrijf of instelling. Dit noemen we in het mbo de Beroepsopleidende leerweg (BOL).
  • Werken en leren
    Je bent een groot deel van de week aan het werk en gaat één of twee dagen naar school. Dit noemen we in het mbo de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL).

Opbouw
Jouw mbo-opleiding bestaat straks uit drie delen. Een basis-, profiel- en keuzedeel.

In het basisdeel leer je de basiskennis die voor jouw beroepsgroep nodig is en algemene kennis zoals Nederlands en rekenen. Iedereen die bijvoorbeeld voor Haarverzorging kiest moet weten hoe hij/zij het haar van een klant moet knippen en föhnen.

In het profieldeel ga je dieper in op de kennis die voor het door jou gekozen beroep nodig is. Een salonmanager van een kapsalon heeft bijvoorbeeld meer kennis nodig van ondernemen dan een Kapper.

Via het keuzedeel kun je je kennis verdiepen of verbreden. Als Allround kapper kun je bijvoorbeeld ook iets leren over nagelstyling. Ook kun je je binnen het keuzedeel voorbereiden op het hbo. Je krijgt daardoor een plus op je diploma.