Uitleg over aanmelden

Studiekeuze gemaakt, en dan?

Je hebt je mbo-opleiding gekozen. En nu is het tijd voor de volgende stap: aanmelden. Bij ROC Friese Poort vinden we het belangrijk om jou zo goed mogelijk te helpen bij het aanmelden voor een opleiding. Lees daarom onderstaande informatie alvast goed door. 

Aanmelden, hoe doe je dat?

Aanmelden voor je mbo-opleiding kan via de opleidingspagina zelf of via de aanmeldpagina. Meld je aan voor 1 april, dan is er voldoende tijd voor een goede intake- en plaatsingsprocedure. Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. ROC Friese Poort moet bij deze opleidingen loten (numerus fixus). Wil je een opleiding doen waarvoor wordt geloot, dan meld je je het beste zo vroeg mogelijk aan.

Het is handig om de volgende gegevens bij de hand te hebben:

 • Je burgerservicenummer (BSN). Deze kun je vinden op je paspoort, id-kaart, rijbewijs of op formulieren of brieven van de belastingdienst
 • De gegevens van je vooropleiding
 • Wanneer je kiest voor een BBL-opleiding ben je zelf verantwoordelijk voor een werkplek in een sector passend bij je opleiding. Heb je al een werkgever gevonden, hou dan ook die gegevens bij de hand. Heb je nog geen werkgever gevonden, dan bespreken we dit tijdens je intakegesprek.

Stap 1: Toelating

Wanneer je je vmbo- of havodiploma hebt behaald of havo-3 succesvol hebt afgerond, dan kun je naar het mbo. Het niveau van de mbo-opleiding die je gaat volgen, is afhankelijk van de leerweg die je in het vmbo hebt gevolgd. Als aankomend mbo-student heb je recht op toelating tot de door jou gekozen opleiding. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Lees verder over toelatingseisen


 

  Wat betekent numerus fixus?

  Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Zijn er meer aanmeldingen, dan opleidingsplaatsen? Dan vindt er een loting plaats. Bij een numerus fixus opleiding is het normaal gesproken van belang dat je je uiterlijk 1 april aanmeldt. In verband met de coronasituatie is de aanmelddatum verschoven naar 1 mei. Wanneer er meer aanmeldingen dan beschikbare plaatsen zijn, wordt er geloot. Studenten die zich na 1 mei aanmelden, plaatsen we op volgorde van binnenkomst op de wachtlijst. Een uitzondering vormen de opleidingen Veiligheid en Vakmanschap in Emmeloord. Hier wordt geen loting gedaan, maar geldt volgorde van aanmelding.
  >> Lees welke opleidingen een numerus fixus hebben

  Stap 2: Intake en verplichte activiteiten

  Wij vinden het belangrijk dat je je inschrijft voor een opleiding die bij je past. Daarom organiseren wij intakeactiviteiten. Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je een bevestiging op het aangegeven e-mailadres. Vervolgens ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek. Ook de uitnodiging versturen wij per e-mail. Om je voor te kunnen bereiden op het intakegesprek, ontvang je per e-mail de intakedocumenten die je voor het intakegesprek moet invullen. Ook vragen we aan je decaan of mentor om informatie, om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen. Daarnaast heeft een aantal opleidingen aanvullende verplichte intakeactiviteiten. Alle intakeactiviteiten zijn verplicht. Wanneer je je hebt aangemeld voor een opleiding, dan krijg je daar meer informatie over.

  Stap 3: Het intakegesprek

  Tijdens het intakegesprek kun je zoveel mogelijk over jezelf vertellen. Waarom je voor de opleiding kiest, wat jouw vooropleiding is, over (eventuele) werkervaring en of je weet wat het beroep inhoudt. In dit gesprek bekijken we samen of de gekozen opleiding bij jou past. 

  Stap 4: (voorlopige) Plaatsing

  Na het intakegesprek ontvang je bericht van ons waarin we je laten weten of je bent aangenomen voor de opleiding. Soms is er nog een tweede intakegesprek nodig. Je hebt recht op toelating tot de opleiding van je eerste keuze wanneer je je voor 1 april hebt aangemeld en mee hebt gedaan aan de intake-activiteiten. Dit recht wordt toelatingsrecht genoemd. 

  >> Lees meer over toelatingsrecht

  Stap 5: De Onderwijsovereenkomst (OOK)

  De onderwijsovereenkomst (OOK) is een contract tussen de school en de student waar de rechten en plichten van de student en de school in staan. Deze onderteken je aan het begin van de opleiding (als je toen minderjarig was dan heeft een van je ouders/verzorgers ondertekend). Alle regels waar de school zich aan moet houden staan hier in of in een van de documenten die bij de OOK hoort, zoals het Onderwijs – en Examenreglement (OER) en het deelnemersstatuut.

  Stap 6: En dan is het eindelijk zo ver. De start van je mbo-opleiding

  Voordat je met de opleiding start, ontvang je je studentnummer. Dit studentnummer is gekoppeld aan je persoonlijke e-mailadres bij ROC Friese Poort, waarmee je in al onze systemen kunt inloggen. Na het activeren van het account van ROC Friese Poort, ontvang je informatie over de start van het schooljaar. En dan kan je avontuur bij ROC Friese Poort beginnen! 

  Wat ga jij leren over jezelf? 

  Als je gaat studeren, leer je een vak. Maar écht goed worden in wat je doet, draait om meer dan kennis en vaardigheden. Het gaat ook om wie jij bent als persoon. Bij ROC Friese Poort vinden we het belangrijk om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op later. Daarom leer je bij ons niet alleen alles over je toekomstige beroep, maar ook over je toekomstige zelf.