Stage of studieperiode in het buitenland

Steeds meer studenten van ROC Friese Poort kiezen voor een buitenlandse ervaring. Je kunt deel nemen aan Europese projecten, een studieperiode bij een buitenlandse school volgen of stage lopen bij een buitenlands bedrijf of instelling/organisatie. Dit is een geweldige uitdaging en het staat goed op je cv. Het geeft aan dat je niet bang bent om van huis te gaan en je kunt aanpassen aan andere (bedrijfs)culturen. Je bent flexibel en staat open voor een andere aanpak. Het vergroot je kans op een baan en het is een ervaring die je je leven lang meeneemt.

Waar kan ik naartoe?
ROC Friese Poort heeft veel contacten met buitenlandse scholen en bedrijven. Onze coördinatoren Internationalisering brengen regelmatig een bezoek aan onze relaties, zodat ze weten waar jij terecht komt wanneer je kiest voor een buitenlandervaring. Je kunt tijdens je studie onder andere naar: 

 • Engeland: Southampton, Kings LynnBestemmingen van onze studenten
 • Finland:  Jyvaskyla
 • Duitsland: Munster, Wilhelmshaven, Berlijn
 • Hongarije: Budapest
 • Zweden: Vilhelmina, Uddevalla
 • Gran Canaria
 • Malta
 • Griekenland: Kos

Wat kost het? 
Een buitenlandse stage duurt meestal 7 tot 20 weken en hoeft helemaal niet duur te zijn. Want kies je voor een stage binnen Europa, dan profiteer je op verschillende manieren:

 • Je kunt subsidie krijgen voor de reis- en verblijfkosten via het Erasmus+fonds.
 • Ga je langer dan een maand, dan kun je ook een uitwonende beurs aanvragen van ongeveer €250,00 per maand.
 • Als je langer dan een maand gaat, kun je ook je OV-chipkaart tijdelijk stopzetten. Dat levert je ongeveer € 90 per maand op!

Goed voor je CV: de Europass-mobility
Rond je jouw stage in Europa met succes af, dan krijg je een Europass-mobility. Dit officiële document is een perfecte aanvulling op je CV. Je kunt er ongetwijfeld je voordeel mee doen in de toekomst!

Wat levert het me op?
Naast het feit dat je veel beroepskennis en -ervaring opdoet tijdens je stage of studieperiode, leer je ook op persoonlijk vlak veel. Je ontmoet andere mensen waardoor je kennismaakt met nieuwe culturen. Ook is het een goede kans om een nieuwe taal te leren.

Emiel Hoogenboom, student International Hospitality Studies

“Het leuke van de opleiding International Hospitality Studies is dat je heel breed voor de horeca wordt opgeleid. Je kunt horecamanager worden of zelf een horecazaak starten. In vier jaar tijd ga je alle aspecten van de horeca bij langs, van keuken en bediening tot receptie en management. Elke tien weken switchen we van onderwerp en bijna alle lessen zijn in het Engels. De eerste stages zullen in de buurt zijn, in Engeland, Duitsland of Oostenrijk, maar in het laatste jaar kun je de hele wereld over. Mijn droomstage is in een sjiek culinair restaurant op Bali. Met deze opleiding ben ik straks klaar om overal op de wereld aan de slag te gaan!”

Meer informatie?

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden voor een stage of studieperiode in het buitenland? Onze coördinatoren Internationalisering staan voor je klaar.

Leeuwarden/Dokkum: Hylco van der Zwaag – hvdzwaag@rocfriesepoort.nl
Drachten: Wietze van der Wal – wivdwal@rocfriesepoort.nl
Emmeloord/Urk: Mettina de Vos – mdvos@rocfriesepoort.nl
Sneek: Jan van der Weijde – jvdweijde@rocfriesepoort.nl