Werkvoorbereider installaties

Mbo-opleiding voor jongeren
Werkvoorbereider installaties

Heb je een brede belangstelling voor techniek? En vind je het leuk om voor tevreden klanten te zorgen? Dan is de opleiding Werkvoorbereider installaties iets voor jou.

Duur
3 jaar
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Leeuwarden, Anne Wadmanwei
Crebonummer
25124
Duur
3 jaar
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BBL
Locatie(s)
Leeuwarden, Anne Wadmanwei
Crebonummer
25124
Meld je aan voor deze opleiding

Over de opleiding

Je werkt bij een bedrijf dat technische producten bij de klant installeert. Op locatie neem je eerst het werk op. Daarna werk je het ontwerp van een installatie verder uit. Je berekent wat er nodig is aan machines, materialen en menskracht. Daarna bepaal je de hoeveelheid tijd die de installatie vraagt en je berekent de kostprijs. Na het rekenen en plannen zorg je ervoor dat de tekeningen, materialen, gereedschappen en het materieel beschikbaar zijn. Eventuele problemen los je op. Je ondersteunt de projectleider en overlegt regelmatig met anderen. Ook heb je contact met de klant.

Kies je voor de Beroepsopleidende leerweg (BOL) dan bestaat je opleiding uit vier periodes. Aan het einde van elke periode heb je een toetsweek. Je besteedt een aantal periodes aan je stage (BPV).
Kies je voor de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) dan werk je bij een bedrijf en ga je één of twee dagen per week naar school.

DOORLEREN
Na deze opleiding kun je doorleren aan het Hbo, richting: 

 • Werktuigbouwkunde
 • Elektrotechniek
 • Technische Bedrijfskunde

WERKEN
Je kunt onder andere aan het werk als aankomend projectleider bij een productie-, aannemings- of installatiebedrijf.

Je krijgt de volgende Vakken

 • Installatieontwerp
 • Installaties berekenen
 • Calculeren
 • Bedrijfskunde
 • Vakleer
 • Offertes uitbrengen
 • Plannen en organiseren
 • Tekenen
 • Wis- en natuurkunde
 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap

Stage

Tijdens je opleiding krijg je te maken met stage. In het mbo noemen we dit beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens je stage breng je in de praktijk wat je tijdens je opleiding hebt geleerd. Ook leer je samenwerken met collega’s en je leert omgaan met situaties waar je studieboeken niet direct een oplossing geven. Tijdens je stage leg je een goede basis voor de toekomst.

Verhalen

‘Overal aan het sleutelen’

Je moet in dit vak op veel facetten letten, omdat een kleine verandering al grote gevolgen kan hebben. Dat maakt het voor mi...
Egbert de Vries

Ervaringen van onze studenten

Deze studenten gingen je al voor, lees hoe zij deze opleiding ervaren.

 • Ik ben straks helemaal klaar om de zaak over te nemen
  Sander Faber

Toelatingseisen

Voor alle opleidingen van ROC Friese Poort gelden de volgende toelatingseisen:

Entreeopleiding:
geen diploma nodig (op 1 augustus ben je minimaal 16 jaar)
Niveau 2:
diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,
gemengde of theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
diploma Entreeopleiding
Niveau 3:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
Niveau 4:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
mbo-diploma niveau 3
Vooropleidingseisen specialistenopleiding (niveau 4)
mbo-diploma niveau 3 van dezelfde richting

Meer over toelating

Kosten

Naast het wettelijk bepaalde les- en cursusgeld komen er nog schoolkosten bij voor leermiddelen zoals boeken, licenties, laptop en/of kleding.  

Bij een aantal opleidingen worden vakspecifieke materialen en gereedschappen gebruikt. Deze worden door  ROC Friese Poort beschikbaar gesteld en kun je tijdens de les gebruiken. Deze materialen blijven eigendom van de school. Wij adviseren je wel om de materialen en gereedschappen zelf aan te schaffen. Dan kun je ze ook buiten de lessen gebruiken en om thuis te oefenen.

Verder krijg je ook te maken met vrijwillige bijdrages. Denk hierbij aan excursies en werkweken of bijvoorbeeld de huur van een kluisje. 

Lees meer over kosten, tegemoetkoming en studiefinanciering

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten. Als de opleiding op meerdere vestigingen wordt aangeboden, kunnen de kosten verschillen. Dit heeft te maken met een andere invulling van het lesprogramma.

Maximale kosten voor de totale opleiding: € 1400,-

Het bedrag is een indicatie. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken.

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen scholieren

 • Wij helpen je graag de juiste opleiding te kiezen. In verband met de coronacrisis zullen we dat op afstand doen.Laat je gegevens bij ons achter via dit formulier. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

 • Wil je nog informatie over een opleiding of heb je hulp nodig bij het maken van een studiekeuze? Laat dan je gegevens bij ons achter via dit formulier en wij nemen contact met jou op. Ook vragen over aanmelden (voor 1 mei 2020) en intake kun je hierop kwijt. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

 • Wanneer je een opleiding hebt gekozen, kun je je digitaal aanmelden via onze website. Doe dat voor 1 april, dan is er voldoende tijd voor een goede intake- en plaatsingsprocedure. Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. ROC Friese Poort moet bij deze opleidingen loten (numerus fixus). Wil je een opleiding doen waarvoor wordt geloot, dan meld je je het beste zo vroeg mogelijk aan.

 • Als je vanuit 4 havo overstapt, kun je in het mbo kiezen voor een opleiding op niveau 4. We hebben afspraken met het hbo, zodat je vanuit het mbo versneld door kunt stromen. Wanneer je nog niet zeker weet welke mbo-opleiding je wilt volgen, dan kun je deelnemen aan een speciaal oriëntatie programma van ROC Friese Poort.

Vergelijkbare opleidingen