Techniek

Werkvoorbereider installaties

Mbo-opleiding voor jongeren
Werkvoorbereider installaties

Heb je een brede belangstelling voor techniek? En vind je het leuk om voor tevreden klanten te zorgen? Dan is de opleiding Werkvoorbereider installaties iets voor jou.

Duur
3 jaar
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Leeuwarden, Anne Wadmanwei
Crebonummer
25124
Duur
3 jaar
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BBL
Locatie(s)
Leeuwarden, Anne Wadmanwei
Crebonummer
25124

Over de opleiding

Je werkt bij een bedrijf dat technische producten bij de klant installeert. Op locatie neem je eerst het werk op. Daarna werk je het ontwerp van een installatie verder uit. Je berekent wat er nodig is aan machines, materialen en menskracht. Daarna bepaal je de hoeveelheid tijd die de installatie vraagt en je berekent de kostprijs. Na het rekenen en plannen zorg je ervoor dat de tekeningen, materialen, gereedschappen en het materieel beschikbaar zijn. Eventuele problemen los je op. Je ondersteunt de projectleider en overlegt regelmatig met anderen. Ook heb je contact met de klant.

Kies je voor de Beroepsopleidende leerweg (BOL) dan bestaat je opleiding uit vier periodes. Aan het einde van elke periode heb je een toetsweek. Je besteedt een aantal periodes aan je stage (BPV).
Kies je voor de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) dan werk je bij een bedrijf en ga je één of twee dagen per week naar school.

DOORLEREN
Na deze opleiding kun je doorleren aan het Hbo, richting: 

 • Werktuigbouwkunde
 • Elektrotechniek
 • Technische Bedrijfskunde

WERKEN
Je kunt onder andere aan het werk als aankomend projectleider bij een productie-, aannemings- of installatiebedrijf.

Je krijgt de volgende Vakken

 • Installatieontwerp
 • Installaties berekenen
 • Calculeren
 • Bedrijfskunde
 • Vakleer
 • Offertes uitbrengen
 • Plannen en organiseren
 • Tekenen
 • Wis- en natuurkunde
 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Loopbaan en Burgerschap
werkvoorbereider

Stages

Tijdens je opleiding krijg je te maken met stage. In het mbo noemen we dit beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens je stage breng je in de praktijk wat je tijdens je opleiding hebt geleerd. Ook leer je samenwerken met collega’s en je leert omgaan met situaties waar je studieboeken niet direct een oplossing geven. Tijdens je stage leg je een goede basis voor de toekomst.

Ervaringen van onze studenten

Deze studenten gingen je al voor, lees hoe zij deze opleiding ervaren.

 • Ik ben straks helemaal klaar om de zaak over te nemen
  Sander Faber

Ervaringen van onze studenten

 • Meer dan alleen een school

 • Egbert de Vries
  Studenten aan het woord

  Egbert de Vries

  “Je moet op veel facetten letten, omdat een kleine verandering al grote gevolgen kan hebben”, zegt Egbert de Vries over zijn vak Elektrotechniek. “Dat maakt het voor mij als werkvoorbereider heel inte...

Toelatingseisen

Voor alle opleidingen van ROC Friese Poort gelden de volgende toelatingseisen:

Entreeopleiding:
geen diploma nodig (op 1 augustus ben je minimaal 16 jaar)
Niveau 2:
diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,
gemengde of theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
diploma Entreeopleiding
Niveau 3:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
Niveau 4:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
mbo-diploma niveau 3
Vooropleidingseisen specialistenopleiding (niveau 4)
mbo-diploma niveau 3 van dezelfde richting

Meer over toelating

Kosten

Naast het wettelijk bepaalde les- en cursusgeld komen er nog schoolkosten bij voor leermiddelen zoals boeken, licenties, laptop en/of kleding.  

Bij een aantal opleidingen worden vakspecifieke materialen en gereedschappen gebruikt. Deze worden door  ROC Friese Poort beschikbaar gesteld en kun je tijdens de les gebruiken. Deze materialen blijven eigendom van de school. Wij adviseren je wel om de materialen en gereedschappen zelf aan te schaffen. Dan kun je ze ook buiten de lessen gebruiken en om thuis te oefenen.

Verder krijg je ook te maken met vrijwillige bijdrages. Denk hierbij aan excursies en werkweken of bijvoorbeeld de huur van een kluisje. 

Lees meer over kosten, tegemoetkoming en studiefinanciering

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten. Als de opleiding op meerdere vestigingen wordt aangeboden, kunnen de kosten verschillen. Dit heeft te maken met een andere invulling van het lesprogramma.

Maximale kosten voor de totale opleiding: € 1400,-

Het bedrag is een indicatie. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken.

Veelgestelde vragen scholieren

Veelgestelde vragen scholieren

 • Om jou een goed beeld te geven van de mogelijkheden bij ROC Friese Poort en je te helpen de juiste mbo-opleiding te kiezen, organiseren wij Open Dagen op:

 • We helpen je graag met het maken van de juiste studiekeuze. Om dit te doen, registreren we voor aanvang van de Open Dag een aantal gegevens van je via een  incheckformulier. Dan kunnen we je na de Open Dag op de hoogte houden van bijvoorbeeld andere informatiemomenten of beleefdagen. 

 • Wij helpen je graag de juiste opleiding te kiezen. Daarom organiseren we speciaal voor jou Beleefdagen. Je kunt deelnemen aan een sectororiëntatie-dag of doedag in het tweede en derde jaar van het vmbo. In het vierde jaar van het vmbo of havo kun je een dag met de opleiding van jouw keuze meelopen. Aanmelden voor een Beleefdag kan vanaf de herfstvakantie tot 1 april. 

  Je kunt ook altijd een adviesgesprek aanvragen bij één van onze decanen.
   

 • Wij helpen je graag de juiste opleiding te kiezen. Daarom organiseren we speciaal voor jou Beleefdagen. Je kunt deelnemen aan een sectororiëntatie-dag of doe-dag in het tweede en derde jaar van het vmbo. In het vierde jaar van het vmbo of havo kun je een dag met de opleiding van jouw keuze meelopen. Aanmelden voor een Beleefdag kan tot 1 april.


  Aanmelden Beleefdagen

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.
0900 8 996 996

Vergelijkbare opleidingen