Tandartsassistent

mbo-opleiding voor jongeren
Tandartsassistent

Als tandartsassistent werk je onder leiding van een tandarts of tandartsspecialist.

Duur
3 jaar
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Leeuwarden, Wilaarderburen
Crebonummer
25490
Duur
3 jaar
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BBL
Locatie(s)
Leeuwarden, Wilaarderburen
Crebonummer
25490
Meld je aan voor deze opleiding

Over de opleiding
Je vakkenpakket is net zo afwisselend als het beroep, zo leer je: anatomie, assisteervaardigheden, gezondheidskunde, instrument- en materiaalkunde, administratie, management en beheer, communicatie en tandheelkundige kennis, sport en lessen voor je burgerschap. Daarnaast volg je de verplichte mbo vakken Engels, Nederlands, rekenen, Loopbaan en Burgerschap. Verder volg je aantal keuzedelen. De keuzedelen van TA zijn: chirurgie in de tandheelkunde, praktijkorganisatie, bijzondere zorggroepen en voorbereiding hbo.

Stage
Je loopt in het tweede 2 dagen per week stage en in het derde leerjaar 2,5 dag per week. Begeleiding krijg je van de werkbegeleider op de stageplek en door een BPV docent van school.

Werken
Er worden dagelijks heel wat mensen aan de tand gevoeld. Op al deze werkplekken kun jij na of zelfs al tijdens de opleiding terecht. Je werkt in een tandartspraktijk bij een zelfstandig gevestigde tandarts, bij een orthodontist, bij de jeugdtandverzorging, op de afdeling mond- en kaakchirurgie van een ziekenhuis of in het tandheelkundig centrum van een militaire kazerne. Doorgaans heb je vaste kantoortijden, maar bij spoedgevallen assisteer je soms buiten werktijden of in het weekend, afhankelijk van de afspraken die je daarover maakt met je werkgever. De tandartsassistent is tijdens de tandheelkundige behandeling de rechterhand van de tandarts. Je werkzaamheden bestaan onder andere uit:

 • het voorbereiden van tandheelkundige behandelingen;
 • röntgenfoto’s maken;
 • het aanleggen van cofferdam (rubber beschermingslapje);
 • het maken en plaatsen van tijdelijke kronen;
 • het assisteren van de tandarts aan de stoel.

Studie in Cijfers

Op Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

Alle cijfers van deze studie(pdf)

Je krijgt de volgende Vakken

 • Anatomie
 • Assisteervaardigheden
 • Gezondheidskunde
 • Instrument- en materiaalkunde
 • Administratie
 • Management en beheer
 • Communicatie en tandheelkundige kennis
 • Engels
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Verder volg je aantal keuzedelen. De keuzedelen van Tandartsassistent zijn: chirurgie in de tandheelkunde, praktijkorganisatie, bijzondere zorggroepen en voorbereiding hbo.

Stage

Al vanaf het eerste leerjaar loop je stage in een tandartspraktijk. Je loopt in het eerste leerjaar drie weken stage, in het tweede en derde leerjaar loop je twee blokken van tien weken stage. Begeleiding krijg je van de werkbegeleider op de stageplek en door een BPV docent van school.

Volg je de opleiding in BBL, dan ga je 1 dag per week naar school. Je hebt een erkende stage of werkplek nodig om werkervaring (BPV) op te doen. Als je al een werkgever hebt, zijn daar soms mogelijkheden. ROC Friese Poort regelt in principe een onbetaalde stageplaats. 

Ervaringen van onze studenten

Deze studenten gingen je al voor, lees hoe zij deze opleiding ervaren.

 • Als tandartsassistent zet je alles klaar en assisteer je bij vullingen
  Petra Meinema

Toelatingseisen

Voor alle opleidingen van ROC Friese Poort gelden de volgende toelatingseisen:

Entreeopleiding:
geen diploma nodig (op 1 augustus ben je minimaal 16 jaar)
Niveau 2:
diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,
gemengde of theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
diploma Entreeopleiding
Niveau 3:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
Niveau 4:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
mbo-diploma niveau 3
Vooropleidingseisen specialistenopleiding (niveau 4)
mbo-diploma niveau 3 van dezelfde richting

Meer over toelating

Kosten

Naast het wettelijk bepaalde les- en cursusgeld komen er nog schoolkosten bij voor leermiddelen zoals boeken, licenties, laptop en/of kleding.  

Bij een aantal opleidingen worden vakspecifieke materialen en gereedschappen gebruikt. Deze worden door  ROC Friese Poort beschikbaar gesteld en kun je tijdens de les gebruiken. Deze materialen blijven eigendom van de school. Wij adviseren je wel om de materialen en gereedschappen zelf aan te schaffen. Dan kun je ze ook buiten de lessen gebruiken en om thuis te oefenen.

Verder krijg je ook te maken met vrijwillige bijdrages. Denk hierbij aan excursies en werkweken of bijvoorbeeld de huur van een kluisje. 

Lees meer over kosten, tegemoetkoming en studiefinanciering

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten. 

1e jaar  € 720,-

2e jaar  € 165,-

3e jaar  € 165,-

De bedragen zijn een indicatie van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken.

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen scholieren

 • Wij helpen je graag de juiste opleiding te kiezen. In verband met de coronacrisis zullen we dat op afstand doen.Laat je gegevens bij ons achter via dit formulier. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

 • Wil je nog informatie over een opleiding of heb je hulp nodig bij het maken van een studiekeuze? Laat dan je gegevens bij ons achter via dit formulier en wij nemen contact met jou op. Ook vragen over aanmelden (voor 1 mei 2020) en intake kun je hierop kwijt. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

 • Wanneer je een opleiding hebt gekozen, kun je je digitaal aanmelden via onze website. Doe dat voor 1 april, dan is er voldoende tijd voor een goede intake- en plaatsingsprocedure. Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. ROC Friese Poort moet bij deze opleidingen loten (numerus fixus). Wil je een opleiding doen waarvoor wordt geloot, dan meld je je het beste zo vroeg mogelijk aan.

 • Als je vanuit 4 havo overstapt, kun je in het mbo kiezen voor een opleiding op niveau 4. We hebben afspraken met het hbo, zodat je vanuit het mbo versneld door kunt stromen. Wanneer je nog niet zeker weet welke mbo-opleiding je wilt volgen, dan kun je deelnemen aan een speciaal oriëntatie programma van ROC Friese Poort.

Vergelijkbare opleidingen