Verspaner

Mbo-opleiding voor jongeren
Verspaner

Houd jij van precies en geconcentreerd werken? Kies dan de opleiding Verspaner.

Duur
2 jaar
Niveau
Niveau 2
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Drachten, Splitting
Crebonummer
25623
Duur
2 jaar
Niveau
Niveau 2
Leerweg
BBL
Locatie(s)
Emmeloord, Espelerlaan Sneek, Harste Drachten, Splitting
Crebonummer
25623
Meld je aan voor deze opleiding

Over de opleiding

Als verspaner bewerk je materialen op een draai- of freesbank. Jij draait, freest, slijpt en polijst materialen zoals aluminium, keramiek en titanium. Soms bedien je de machines met de hand, soms zijn ze computergestuurd. Je werkt aan assen van auto's of scheepsmachines, flenzen (afsluitingen), delen van machines, motoren, noem maar op. Wat je ook doet, je bent zeer zorgvuldig en nauwkeurig. Aan de hand van een tekening ga je aan de slag en je bent pas tevreden als het precies past!

Kies je voor de Beroepsopleidende leerweg (BOL) dan bestaat je opleiding uit vier periodes. Aan het einde van elke periode heb je een toetsweek. Je besteedt een aantal periodes aan je stage (BPV). Kies je voor de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) dan werk je bij een bedrijf en ga je één of twee dagen per week naar school. In Drachten wordt de BBL-opleiding aangeboden binnen de Bedrijfsschool.

DOORLEREN
Na deze opleiding kun je verder leren voor:

WERKEN
Je kunt aan de slag in grote of kleine bedrijven die met verspaningstechnieken producten maken uit staal, gietijzer of kunststof.

Studie in Cijfers

Op Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

Alle cijfers van deze studie(pdf)

Je krijgt de volgende Vakken

 • Freezen
 • Draaien
 • Machinaal verspanen
 • Rekenen
 • Nederlands
 • Engels

Stage

Tijdens je opleiding krijg je te maken met stage. In het mbo noemen we dit beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens je stage breng je in de praktijk wat je tijdens je opleiding hebt geleerd. Ook leer je samenwerken met collega’s en je leert omgaan met situaties waar je studieboeken niet direct een oplossing geven. Tijdens je stage leg je een goede basis voor de toekomst.

Toelatingseisen

Voor alle opleidingen van ROC Friese Poort gelden de volgende toelatingseisen:

Entreeopleiding:
geen diploma nodig (op 1 augustus ben je minimaal 16 jaar)
Niveau 2:
diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,
gemengde of theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
diploma Entreeopleiding
Niveau 3:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
Niveau 4:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
mbo-diploma niveau 3
Vooropleidingseisen specialistenopleiding (niveau 4)
mbo-diploma niveau 3 van dezelfde richting

Meer over toelating

Kosten

Lesgeld

Je hoeft tot je 18e geen lesgeld te betalen voor een mbo-opleiding. Ben je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Leerweg en niveauLesgeld 2020/2021*
BOL, alle niveaus€ 1.202,-
BBL, niveau 1 en 2€ 250,-
BBL, niveau 3 en 4€ 606,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door het ministerie van OCW.

Schoolkosten

Naast lesgeld moet je zelf zorgen voor de aanschaf van leermiddelen zoals boeken, licenties, laptop en kleding.

Bij een aantal opleidingen worden materialen en gereedschappen gebruikt. ROC Friese Poort stelt deze materialen en gereedschappen tijdens de lessen beschikbaar. De materialen en gereedschappen blijven eigendom van ROC Friese Poort. Als er gereedschappen en materialen in jouw opleiding worden gebruikt, dan adviseren wij je deze gereedschappen en materialen zelf aan te schaffen. Dan kun je deze ook buiten de lessen gebruiken en om thuis te oefenen.

Wanneer je deelneemt aan bijvoorbeeld een excursie of werkweek, kan er een vrijwillige bijdrage gevraagd worden.

Lees meer over kosten, tegemoetkoming en studiefinanciering

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen scholieren

 • Studenten VZ-IG en MV moeten zich laten vaccineren tegen Hepatitis-B. Bij de meeste stage-instellingen kun je alleen starten, wanneer je een kopie van je vaccinatiebewijs kunt aanleveren. Meer informatie over Hepatitis-B vind je o.a. op de site van het RIVM

  De vaccinatie wordt verzorgd vanuit school. Er zijn geen kosten aan verbonden.

 • Wij helpen je graag de juiste opleiding te kiezen. In verband met de coronacrisis zullen we dat op afstand doen.Laat je gegevens bij ons achter via dit formulier. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

 • Wil je nog informatie over een opleiding of heb je hulp nodig bij het maken van een studiekeuze? Laat dan je gegevens bij ons achter via dit formulier en wij nemen contact met jou op. Ook vragen over aanmelden (voor 1 mei 2020) en intake kun je hierop kwijt. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

 • Wanneer je een opleiding hebt gekozen, kun je je digitaal aanmelden via onze website. Doe dat voor 1 april, dan is er voldoende tijd voor een goede intake- en plaatsingsprocedure. Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. ROC Friese Poort moet bij deze opleidingen loten (numerus fixus). Wil je een opleiding doen waarvoor wordt geloot, dan meld je je het beste zo vroeg mogelijk aan.

Vergelijkbare opleidingen