Commercieel technicus engineering

Mbo-opleiding voor jongeren
Commercieel technicus engineering

Heb je een brede belangstelling voor techniek? En vind je het leuk om voor tevreden klanten te zorgen? Dan is de opleiding Commercieel technicus engineering iets voor jou.

Duur
3 jaar
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Leeuwarden, Anne Wadmanwei Emmeloord, Espelerlaan Sneek, Harste Drachten, Splitting
Crebonummer
25296
Meld je aan voor deze opleiding

Over de opleiding
Als commercieel technicus engineering werk je op de commerciële afdeling van een technisch bedrijf. Hier houd je je bezig met commercieel beleid en het onderhouden van contacten met klanten. Je bent er verantwoordelijk voor dat klanten bij het bedrijf komen én blijven.

Technicus engineering is een brede opleiding, en je kunt commercieel technicus engineers dan ook vinden in de elektrotechniek, werktuigbouw, installatietechniek en in de mechatronica. Heb je goed technisch inzicht én wil je commercieel bezig zijn dan is dit het beroep voor jou. Je onderhoudt contacten met klanten, luistert naar wensen en neemt dat mee naar de ontwerp- en productieafdeling van jouw bedrijf.

  DOORLEREN
  Je kunt na deze studie verder doorleren op het hbo:

  • Werktuigbouwkunde
  • Elektrotechniek
  • Technische Bedrijfskunde
  • Industrieel Product Ontwerpen

  WERKEN
  Je kunt gaan werken bij een midden-, klein- of grootbedrijf op het gebied van industrie en service- en onderhoudsbedrijven.

  Studie in Cijfers

  Op Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

  Alle cijfers van deze studie(pdf)

  Je krijgt de volgende Vakken

  • Materiaalkunde
  • Bedrijfskunde
  • Tekenen/CAD
  • Constructieleer of Elektriciteitsleer
  • Bedrijfskunde
  • Productietechnieken
  • Besturingstechniek
  • Ontwerpen/vormgeven
  • Calculatie
  • Nederlands
  • Engels
  • Wiskunde
  • Natuurkunde
  • Burgerschap

  Stage

  Tijdens je opleiding krijg je te maken met stage. In het mbo noemen we dit beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens je stage breng je in de praktijk wat je tijdens je opleiding hebt geleerd. Ook leer je samenwerken met collega’s en je leert omgaan met situaties waar je studieboeken niet direct een oplossing geven. Tijdens je stage leg je een goede basis voor de toekomst.

  Ervaringen van onze studenten

  Deze studenten gingen je al voor, lees hoe zij deze opleiding ervaren.

  • Ik heb nog geen seconde spijt van techniek
   Sven Harskamp

  Toelatingseisen

  Voor alle opleidingen van ROC Friese Poort gelden de volgende toelatingseisen:

  Entreeopleiding:
  geen diploma nodig (op 1 augustus ben je minimaal 16 jaar)
  Niveau 2:
  diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,
  gemengde of theoretische leerweg
  overgangsbewijs naar 4 havo
  diploma Entreeopleiding
  Niveau 3:
  diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
  theoretische leerweg
  overgangsbewijs naar 4 havo
  mbo-diploma niveau 2
  Niveau 4:
  diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
  theoretische leerweg
  overgangsbewijs naar 4 havo
  mbo-diploma niveau 2
  mbo-diploma niveau 3
  Vooropleidingseisen specialistenopleiding (niveau 4)
  mbo-diploma niveau 3 van dezelfde richting

  Meer over toelating

  Kosten

  Naast het wettelijk bepaalde les- en cursusgeld komen er nog schoolkosten bij voor leermiddelen zoals boeken, licenties, laptop en/of kleding.  

  Bij een aantal opleidingen worden vakspecifieke materialen en gereedschappen gebruikt. Deze worden door  ROC Friese Poort beschikbaar gesteld en kun je tijdens de les gebruiken. Deze materialen blijven eigendom van de school. Wij adviseren je wel om de materialen en gereedschappen zelf aan te schaffen. Dan kun je ze ook buiten de lessen gebruiken en om thuis te oefenen.

  Verder krijg je ook te maken met vrijwillige bijdrages. Denk hierbij aan excursies en werkweken of bijvoorbeeld de huur van een kluisje. 

  Lees meer over kosten, tegemoetkoming en studiefinanciering

  Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten. Als de opleiding op meerdere vestigingen wordt aangeboden, kunnen de kosten verschillen. Dit heeft te maken met een andere invulling van het lesprogramma.

  Maximale kosten voor de totale opleiding: € 1400,-

  Het bedrag is een indicatie. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken.

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via:

  Telefoon nr.

  Veelgestelde vragen scholieren

  • Wij helpen je graag de juiste opleiding te kiezen. In verband met de coronacrisis zullen we dat op afstand doen.Laat je gegevens bij ons achter via dit formulier. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

  • Wil je nog informatie over een opleiding of heb je hulp nodig bij het maken van een studiekeuze? Laat dan je gegevens bij ons achter via dit formulier en wij nemen contact met jou op. Ook vragen over aanmelden (voor 1 mei 2020) en intake kun je hierop kwijt. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

  • Wanneer je een opleiding hebt gekozen, kun je je digitaal aanmelden via onze website. Doe dat voor 1 april, dan is er voldoende tijd voor een goede intake- en plaatsingsprocedure. Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. ROC Friese Poort moet bij deze opleidingen loten (numerus fixus). Wil je een opleiding doen waarvoor wordt geloot, dan meld je je het beste zo vroeg mogelijk aan.

  • Als je vanuit 4 havo overstapt, kun je in het mbo kiezen voor een opleiding op niveau 4. We hebben afspraken met het hbo, zodat je vanuit het mbo versneld door kunt stromen. Wanneer je nog niet zeker weet welke mbo-opleiding je wilt volgen, dan kun je deelnemen aan een speciaal oriëntatie programma van ROC Friese Poort.

  Vergelijkbare opleidingen