Medewerker marketing en communicatie

mbo-opleiding voor jongeren
Medewerker marketing en communicatie

Wat zijn de wensen van de klant? Hoe ziet onze markt eruit en hoe kunnen we onze producten of diensten het beste verkopen? Hoe organiseer je een evenement en hoe promoot je het? Als medewerker marketing en communicatie heb je een veelzijdige baan met veel verschillende contacten.

Duur
3 jaar
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Emmeloord, Espelerlaan Sneek, Harste Leeuwarden, Wilaarderburen Drachten, Burgemeester Wuiteweg
Crebonummer
25148
Duur
3 jaar
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BBL
Locatie(s)
Drachten, Burgemeester Wuiteweg
Crebonummer
25148
Meld je aan voor deze opleiding

Over de opleiding

Elke dag is anders als marketing en communicatie medewerker. Je hebt contact met verschillende bedrijven en mensen en je werkzaamheden zijn erg afwisselend. Je schrijft bijvoorbeeld informatiemateriaal voor klanten of organiseert en coördineert beurzen en evenementen. Voor het evenement maak je een draaiboek. Je kijkt waar en hoe je de doelgroep voor je evenement het beste kan bereiken. Je schrijft teksten voor het promotiemateriaal en bereidt berichten voor op social media. Daarnaast overleg je met vormgevers en fotografen over hoe de flyer of poster voor je evenement eruit moet zien. Het kan ook zijn dat je marktonderzoeken doet of een marketingplan schrijft. Als je voor een commercieel bedrijf werkt en een product niet goed verkoopt, denk je mee over een oplossing. Je schrijft een social media plan of gaat aan de slag met online marketing. Geen dag is hetzelfde voor jou. Je hebt een drukke en dynamische baan met veel afwisseling in de werkzaamheden. 

DOORLEREN

Je kunt na deze studie verder doorleren voor hbo-opleiding:

 • Communicatie
 • Human Resource Management
 • Ondernemerschap & Retail Management
 • Sportmanagement

Of Associate Degree Online Contentcreator (2 jaar)

WERKEN
Je kunt werken bij een marketing- en/of communicatie afdeling van een bedrijf of organisatie, bij een marketing- of reclamebureau of in de evenementenbranche.

Studie in Cijfers

Op Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

Alle cijfers van deze studie(pdf)

Je krijgt de volgende Vakken

 • Marktonderzoek
 • Communicatie
 • Online marketing
 • Marketing
 • Vormgeving
 • Bedrijfseconomie
 • Office (Word, Excel, PowerPoint)
 • Projecten
 • Nederlands
 • Duits
 • Engels
 • Rekenen
 • Loopbaan en burgerschap

Stage

Tijdens je opleiding krijg je te maken met stage. In het mbo noemen we dit beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens je stage breng je in de praktijk wat je tijdens je opleiding hebt geleerd. Ook leer je samenwerken met collega’s en je leert omgaan met situaties waar je studieboeken niet direct een oplossing geven. Tijdens je stage leg je een goede basis voor de toekomst.

Ervaringen van onze studenten

Deze studenten gingen je al voor, lees hoe zij deze opleiding ervaren.

 • Je leert een bedrijf te promoten en beter te laten zijn dan de concurrent
  Varney Sesay
 • Je moet zelfstandig aan projecten kunnen werken
  Joas Nauta

Toelatingseisen

Voor alle opleidingen van ROC Friese Poort gelden de volgende toelatingseisen:

Entreeopleiding:
geen diploma nodig (op 1 augustus ben je minimaal 16 jaar)
Niveau 2:
diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,
gemengde of theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
diploma Entreeopleiding
Niveau 3:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
Niveau 4:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
mbo-diploma niveau 3
Vooropleidingseisen specialistenopleiding (niveau 4)
mbo-diploma niveau 3 van dezelfde richting

Meer over toelating

Kosten

Naast het wettelijk bepaalde les- en cursusgeld komen er nog schoolkosten bij voor leermiddelen zoals boeken, licenties, laptop en/of kleding.  

Bij een aantal opleidingen worden vakspecifieke materialen en gereedschappen gebruikt. Deze worden door  ROC Friese Poort beschikbaar gesteld en kun je tijdens de les gebruiken. Deze materialen blijven eigendom van de school. Wij adviseren je wel om de materialen en gereedschappen zelf aan te schaffen. Dan kun je ze ook buiten de lessen gebruiken en om thuis te oefenen.

Verder krijg je ook te maken met vrijwillige bijdrages. Denk hierbij aan excursies en werkweken of bijvoorbeeld de huur van een kluisje. 

Lees meer over kosten, tegemoetkoming en studiefinanciering

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten. Als de opleiding op meerdere vestigingen wordt aangeboden, kunnen de kosten verschillen. Dit heeft te maken met een andere invulling van het lesprogramma.

1e jaar  € 400,-

2e jaar  € 355,-

3e jaar € 115,-

De bedragen zijn een indicatie van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken.

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen scholieren

 • Wij helpen je graag de juiste opleiding te kiezen. In verband met de coronacrisis zullen we dat op afstand doen.Laat je gegevens bij ons achter via dit formulier. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

 • Wil je nog informatie over een opleiding of heb je hulp nodig bij het maken van een studiekeuze? Laat dan je gegevens bij ons achter via dit formulier en wij nemen contact met jou op. Ook vragen over aanmelden (voor 1 mei 2020) en intake kun je hierop kwijt. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

 • Wanneer je een opleiding hebt gekozen, kun je je digitaal aanmelden via onze website. Doe dat voor 1 april, dan is er voldoende tijd voor een goede intake- en plaatsingsprocedure. Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. ROC Friese Poort moet bij deze opleidingen loten (numerus fixus). Wil je een opleiding doen waarvoor wordt geloot, dan meld je je het beste zo vroeg mogelijk aan.

 • Als je vanuit 4 havo overstapt, kun je in het mbo kiezen voor een opleiding op niveau 4. We hebben afspraken met het hbo, zodat je vanuit het mbo versneld door kunt stromen. Wanneer je nog niet zeker weet welke mbo-opleiding je wilt volgen, dan kun je deelnemen aan een speciaal oriëntatie programma van ROC Friese Poort.

Vergelijkbare opleidingen