Scholieren

Sustainable Hospitality Management

Over de opleiding

Heel veel mensen vinden een gezonde leefstijl belangrijk. Met voldoende beweging, goede voeding en zo weinig mogelijk stress kun je zelf heel veel doen om lichaam en geest in balans te brengen. Dat kun je thuis doen, maar ook in de horeca. Goede voeding draagt bij aan een gezonde leefstijl en een gastvrije benadering maakt dat we ons als mens gezien voelen. Hoe gezond we zijn, heeft ook veel te maken met hoe we ons voelen. Horeca kan daar een belangrijke rol in spelen. 

In deze nieuwe driejarige opleiding Sustainable Hospitality Management werken ROC Friese Poort en Nij Smellinghe nauw samen. Door het volgen van deze opleiding word jij een expert die helpt het bestaande gat tussen zorg en horeca te dichten! In de opleiding staat persoonsvorming centraal. Ongeacht waarin je later aan de slag gaat ben jij straks een bewuste professional; je weet wie je bent en hoe je jouw rol in een duurzame en circulaire samenleving op kunt pakken. Met jouw leidinggevende- en gastvrije DNA blijf jij het verschil maken. Je neemt de leiding (Management) wanneer het gaat om het creëren van een zo klein mogelijke impact op de omgeving (Sustainable) en een zo groot mogelijk positieve impact op mensen (Hospitality). Impact maken is jouw vak en het voortouw nemen is je tweede natuur. Met de opleiding Sustainable Hospitality Management word jij de verbinder die helpt het bestaande gat tussen zorg en horeca te dichten!

Thema's

Tijdens de opleiding ga je met verschillende thema's aan de slag. Dat doe je door vooral te doen. Soms in groepsverband en soms alleen. Altijd werk je aan je houding, train je je vaardigheden en vergroot je jouw kennis. Je gaat ook zelf op onderzoek uit, probeert verbanden te zien en streeft naar verdieping. De thema's zijn: Voeding, Lifestyle en Gezondheid, Hospitality, Maatschappelijk belang, Soft Facility Management, Interculturele kennis, Circulaire economie, Gelukskunde en Leidinggeven en management.

Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Drachten, Splitting
Crebonummer
25185

Studie in Cijfers

Op Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

Alle cijfers van deze studie(pdf)

Stage

Het zoeken van een BPV-plek doe je samen met school. Daarom vragen wij jou voorkeuren op te geven van bedrijven waar jij graag stage wilt lopen. Hierna gaan wij kijken of je bij een van deze bedrijven terecht kunt. Als dat zo is, stuur jij je sollicitatiebrief op. Nadat je op gesprek bent geweest bij het bedrijf en het papierwerk in orde is, start de stage. Tijdens je stage krijg je zowel begeleiding van je BPV-docent van school en van je praktijkbegeleider uit het leerbedrijf

Toelatingseisen

Voor alle opleidingen van ROC Friese Poort gelden de volgende toelatingseisen:

Startcollege Entree:

 • Geen diploma nodig (op 1 augustus ben je minimaal 16 jaar)

Niveau 2:

 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs naar 4 havo
 • Diploma Startcollege Entree

Niveau 3:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs naar 4 havo
 • Mbo-diploma niveau 2

Niveau 4:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 
 • Overgangsbewijs naar 4 havo
 • Mbo-diploma niveau 2
 • Mbo-diploma niveau 3

Vooropleidingseisen specialistenopleiding (niveau 4)

 • Mbo-diploma niveau 3 van dezelfde richting

Lees meer

Kosten

Lesgeld 2022/2023

Je hoeft tot je 18e, geen lesgeld te betalen voor een mbo-opleiding. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar bent en een voltijd mbo-opleiding volgt, moet je lesgeld aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) betalen. Het maakt daarbij niet uit of je lessen volgt of stage loopt. 

Voor het studiejaar 2022/2023:

 • BOL, alle niveaus € 1239,-
 • BBL, niveau 1 en 2 € 258,- 
 • BBL, niveau 3 en 4 € 624,- 

Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door het ministerie van OCW. 

Schoolkosten
Naast lesgeld moet je zelf zorgen voor de aanschaf van leermiddelen zoals boeken, licenties, laptop en kleding. Bij een aantal opleidingen worden materialen en gereedschappen gebruikt. ROC Friese Poort stelt deze materialen en gereedschappen tijdens de lessen beschikbaar. De materialen en gereedschappen blijven eigendom van ROC Friese Poort. Als er gereedschappen en materialen in jouw opleiding worden gebruikt, dan adviseren wij je deze gereedschappen en materialen zelf aan te schaffen. Dan kun je deze ook buiten de lessen gebruiken en om thuis te oefenen.

De schoolkosten voor de opleiding Sustainable Hospitality Management bedragen € 320,-

Wanneer je deelneemt aan bijvoorbeeld een excursie of werkweek, kan er een vrijwillige bijdrage gevraagd worden.

Financiële ondersteuning
Als ROC Friese Poort willen we dat jongeren de vrije keuze hebben welke mbo-opleiding zij willen doen. De financiële situatie mag daarbij geen belemmering zijn. Lees meer over financiële ondersteuning.

Lees meer

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen scholieren

Een mbo-opleiding kiezen, is best lastig. Daarom ondersteunen we jou op alle mogelijke manieren bij het maken van een keuze voor een vervolgopleiding.

>> Help mij kiezen

Aanmelden voor een mbo-opleiding:

 • Voor het aanmelden heb je je DigiD nodig.
 • Meld je aan voor 1 april, dan is er voldoende tijd om kennis te maken met elkaar voordat we je laten instromen.  
 • Ga naar de opleiding van jouw keuze of naar de aanmeldpagina. Vul de gevraagde gegevens in of controleer de gegevens die zijn ingevuld.
 • Nadat je dit hebt gecontroleerd, ga je naar de volgende stap: verder naar Centraal Aanmelden. Je komt nu in de online omgeving van Centraal aanmelden terecht. Hier log je in met je DigiD. En dat is handig, hierdoor worden veel gegevens al voor je ingevuld.
 • Nadat je je aanmelding hebt ingediend, kom je weer op de website van ROC Friese Poort terecht. Wij communiceren vanaf nu via het door jou opgegeven e-mailadres, dus houd je e-mail goed in de gaten. Ook de uitnodiging voor het kennismakingsgesprek ontvang je via e-mail. Het is dus belangrijk dat je een e-mailadres invult, waarop we jou kunnen bereiken.

Wanneer je kiest voor een BBL-opleiding ben je zelf verantwoordelijk voor een werkplek in een sector passend bij je opleiding. Heb je al een werkgever gevonden, hou dan ook die gegevens bij de hand. Heb je nog geen werkgever gevonden, dan bespreken we dit tijdens je kennismakingsgesprek.

Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Zijn er meer aanmeldingen, dan opleidingsplaatsen? Dan vindt er een loting plaats. Je meldt je het beste zo vroeg mogelijk aan.

Wij helpen je graag de juiste opleiding te kiezen. Daarom organiseren we speciaal voor jou Beleefdagen. Tijdens Beleefdagen loop je een dagje mee met een opleiding of doe je een activiteit die bij de opleiding past. Je kunt dan ook vragen stellen aan studenten die de opleiding al doen. 

Aanmelden voor de Beleefdagen

Wil je nog informatie over een opleiding of heb je hulp nodig bij het maken van een studiekeuze? Laat dan je gegevens bij ons achter via dit formulier en wij nemen contact met jou op. Ook vragen over aanmelden en intake kun je hierop kwijt. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

Contactmomenten

Horeca en Hospitality Management

Beleefdag
Drachten, Splitting
VMBO 2, VMBO 3, VMBO 4, HAVO, MBO en HBO
 • Sustainable Hospitality Management
Meld je aan