Manager/ondernemer horeca

Mbo-opleiding voor jongeren
Manager/ondernemer horeca

Lijkt het jou een uitdaging om een eigen bedrijf in de horeca te beginnen? Heb jij een passie voor gastvrijheid? Kies dan deze opleiding.

Duur
3 jaar
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Sneek, Harste Drachten, Splitting
Crebonummer
25184
Meld je aan voor deze opleiding

Over de opleidingtopopleiding 2021

Lijkt het jou een uitdaging om een eigen bedrijf in de horeca te beginnen? Heb jij een passie voor gastvrijheid? Kies dan deze opleiding. Als manager/ondernemer in de horeca ben je verantwoordelijk voor het commerciële, operationele en personeelsbeleid van je eigen horecaonderneming. Je geeft leiding aan het personeel en werkt zelf ook mee in je horecazaak. Je bepaalt hoe je horecazaak eruit ziet, welke gerechten er op de menukaart staan, op welke gasten je je richt, welk personeel je in dienst neemt en welk kapitaal je nodig hebt om de onderneming te starten. Natuurlijk bepaal je ook hoe je winst kunt maken. Liever geen eigen zaak? Je kunt met deze opleiding ook aan de slag als manager in een bestaand hotel, café of restaurant.

"Manager/ondernemer horeca is in de Keuzegids MBO 2021 benoemd tot Topopleiding en behoort tot de beste opleidingen van Nederland."

DOORLEREN

 • hbo-opleiding Hotelmanagement

WERKEN

Je kunt met deze opleiding een eigen horecazaak starten of aan de slag als manager in een bestaand hotel, café of restaurant.

Studie in Cijfers

Op Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

Alle cijfers van deze studie(pdf)

Je krijgt de volgende Vakken

 • Vakleer keuken
 • Operationeel werken
 • Engels
 • Bedrijfseconomie
 • Personeelsmanagement
 • Vakleer bediening
 • Nederlands
 • Duits
 • Bedrijfsadministratie
 • Leiding en organisatie
 • Hotel- en receptieleer
 • Rekenen
 • Recht
 • Marketing

Stage

Tijdens je opleiding krijg je te maken met stage. In het mbo noemen we dit beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens je stage breng je in de praktijk wat je tijdens je opleiding hebt geleerd. Ook leer je samenwerken met collega’s en je leert omgaan met situaties waar je studieboeken niet direct een oplossing geven. Tijdens je stage leg je een goede basis voor de toekomst.

Ervaringen van onze studenten

Deze studenten gingen je al voor, lees hoe zij deze opleiding ervaren.

 • Je leert alles om later je eigen horecazaak te starten
  Laura de Boer en Mirthe de Haan
 • Naast vakkennis leer je organiseren en leidinggeven, maar vooral doorzetten en keihard werken
  Veerle van Dijk

Toelatingseisen

Voor alle opleidingen van ROC Friese Poort gelden de volgende toelatingseisen:

Entreeopleiding:
geen diploma nodig (op 1 augustus ben je minimaal 16 jaar)
Niveau 2:
diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,
gemengde of theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
diploma Entreeopleiding
Niveau 3:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
Niveau 4:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
mbo-diploma niveau 3
Vooropleidingseisen specialistenopleiding (niveau 4)
mbo-diploma niveau 3 van dezelfde richting

Meer over toelating

Kosten

Naast het wettelijk bepaalde les- en cursusgeld komen er nog schoolkosten bij voor leermiddelen zoals boeken, licenties, laptop en/of kleding.  

Bij een aantal opleidingen worden vakspecifieke materialen en gereedschappen gebruikt. Deze worden door  ROC Friese Poort beschikbaar gesteld en kun je tijdens de les gebruiken. Deze materialen blijven eigendom van de school. Wij adviseren je wel om de materialen en gereedschappen zelf aan te schaffen. Dan kun je ze ook buiten de lessen gebruiken en om thuis te oefenen.

Verder krijg je ook te maken met vrijwillige bijdrages. Denk hierbij aan excursies en werkweken of bijvoorbeeld de huur van een kluisje. 

Lees meer over kosten, tegemoetkoming en studiefinanciering

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten. Als de opleiding op meerdere vestigingen wordt aangeboden, kunnen de kosten verschillen. Dit heeft te maken met een andere invulling van het lesprogramma.

1e jaar  € 640,-

2e jaar  € 200,-

3e jaar € 0,-

De bedragen zijn een indicatie van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken.

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen scholieren

 • Wij helpen je graag de juiste opleiding te kiezen. In verband met de coronacrisis zullen we dat op afstand doen.Laat je gegevens bij ons achter via dit formulier. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

 • Wil je nog informatie over een opleiding of heb je hulp nodig bij het maken van een studiekeuze? Laat dan je gegevens bij ons achter via dit formulier en wij nemen contact met jou op. Ook vragen over aanmelden (voor 1 mei 2020) en intake kun je hierop kwijt. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

 • Wanneer je een opleiding hebt gekozen, kun je je digitaal aanmelden via onze website. Doe dat voor 1 april, dan is er voldoende tijd voor een goede intake- en plaatsingsprocedure. Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. ROC Friese Poort moet bij deze opleidingen loten (numerus fixus). Wil je een opleiding doen waarvoor wordt geloot, dan meld je je het beste zo vroeg mogelijk aan.

 • Als je vanuit 4 havo overstapt, kun je in het mbo kiezen voor een opleiding op niveau 4. We hebben afspraken met het hbo, zodat je vanuit het mbo versneld door kunt stromen. Wanneer je nog niet zeker weet welke mbo-opleiding je wilt volgen, dan kun je deelnemen aan een speciaal oriëntatie programma van ROC Friese Poort.

Vergelijkbare opleidingen