Als schipper/machinist beperkt werkgebied werk je in een internationaal georiënteerde omgeving op schepen tot 500 GT met een voortstuwingsvermogen van minder dan 3000 kW.
Over de opleiding
De schepen zijn zeewaardig en hebben een vaargebied dat zich uitstrekt tot 30 zeemijl uit de kust. Je voert werkzaamheden uit in het kader van het vervoeren van goederen, het uitvoeren van algemene diensten zoals sleepvaart en/of bagger-, kust- en oeverwerkzaamheden en/of bevoorrading van op zee gelegen mijnbouwinstallaties. Als schipper/machinist beperkt werkgebied kun je gaan werken op vaartuigen van alle mogelijke nautische bedrijfstakken. Je kunt daarbij denken aan sleepboten, douanepatrouillevaartuigen of veerboten. Je bent verantwoordelijk en zelfstandig, Je hebt gevoel voor techniek, bent handig en vindingrijk. Jij bent er immers verantwoordelijk voor dat het schip met zijn lading en bemanning veilig en snel op de plaats van bestemming komt. Je hebt oog voor de veiligheid van jezelf, het schip en de andere bemanningsleden. Dat je over goede communicatieve en sociale vaardigheden beschikt, spreekt dan ook voor zich.
Wat leer je?
Tijdens je opleiding leer je hoe je helpt bij onder andere technische klussen aan boord. Je leert alles over het beladen van een schip en hoe gevaarlijke stoffen geladen en vervoerd worden. Je leert ook de wetgeving die te maken heeft met de schepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reglementen om aanvaringen te voorkomen. Je leert hoe je zorgt dat je gezond blijft aan boord, dat je veilig werkt en hoe je, als dat nodig is, een brand blust. Verder leer je hoe je een schip navigeert en hoe je omgaat met de radiotelefonie waarmee je in contact staat met andere schepen en de kustwacht.
Deze opleiding heeft aanvullende eisen met betrekking tot fysieke geschiktheid (medische keuring).
Kosthuizen op Urk
Woon je ver bij onze vestiging Urk vandaan? ROC Friese Poort kan je in contact brengen met adressen waar je tijdens de lesweken kan overnachten. De kosthuizen voorzien in onderdak en voeding voor een redelijke prijs en bieden ook een plek om je te ontspannen, samen tv te kijken of een spelletje te doen of alleen om je verhaal te doen. Bij je intakegesprek kunnen we je meer vertellen over de mogelijkheden.
DOORLEREN
Je kunt na deze studie verder doorleren voor:
- Stuurman-werktuigkundige kleine schepen
Niveau 3, BOL
WERKEN
Je werkt in een internationaal georiënteerde omgeving op schepen tot 500 GT met een voortstuwingsvermogen van minder dan 3000 kW.
Studie in Cijfers
Op Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.
Alle cijfers van deze studie(pdf)Je krijgt de volgende Vakken
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
- Loopbaan en Burgerschap
- Scheepswerktuigkunde
- Automatiseringstechniek
Stage
Tijdens je opleiding krijg je te maken met stage. In het mbo noemen we dit beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens je stage breng je in de praktijk wat je tijdens je opleiding hebt geleerd. Ook leer je samenwerken met collega’s en je leert omgaan met situaties waar je studieboeken niet direct een oplossing geven. Tijdens je stage leg je een goede basis voor de toekomst.
Toelatingseisen
Voor alle opleidingen van ROC Friese Poort gelden de volgende toelatingseisen:
- Entreeopleiding:
- geen diploma nodig (op 1 augustus ben je minimaal 16 jaar)
- Niveau 2:
- diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,
gemengde of theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
diploma Entreeopleiding - Niveau 3:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2 - Niveau 4:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
mbo-diploma niveau 3 - Vooropleidingseisen specialistenopleiding (niveau 4)
- mbo-diploma niveau 3 van dezelfde richting
Kosten
Naast het wettelijk bepaalde les- en cursusgeld komen er nog schoolkosten bij voor leermiddelen zoals boeken, licenties, laptop en/of kleding.
Bij een aantal opleidingen worden vakspecifieke materialen en gereedschappen gebruikt. Deze worden door ROC Friese Poort beschikbaar gesteld en kun je tijdens de les gebruiken. Deze materialen blijven eigendom van de school. Wij adviseren je wel om de materialen en gereedschappen zelf aan te schaffen. Dan kun je ze ook buiten de lessen gebruiken en om thuis te oefenen.
Verder krijg je ook te maken met vrijwillige bijdrages. Denk hierbij aan excursies en werkweken of bijvoorbeeld de huur van een kluisje.
Lees meer over kosten, tegemoetkoming en studiefinanciering
Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten. Als de opleiding op meerdere vestigingen wordt aangeboden, kunnen de kosten verschillen. Dit heeft te maken met een andere invulling van het lesprogramma.
1e jaar € 835,-
2e jaar € 0
De bedragen zijn een indicatie van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken.




Contact
Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via: