Ben jij gek op koken? Vind je het leuk om zelfstandig te werken en de keuken draaiende te houden? Dan past de opleiding zelfstandig werkende kok goed bij jou.
Over de opleiding
Als zelfstandig werkende kok houd jij de keuken draaiende in een restaurant, hotel, eetcafé of cateringbedrijf. Daarnaast stuur je de andere medewerkers in de keuken aan. Een belangrijk deel van je werk bestaat uit het bereiden van gerechten. Je houdt hierbij natuurlijk rekening met de wensen van de gasten, zoals een dieet. Bij alles wat je doet zorg je voor een schone, nette werkomgeving die voldoet aan alle voorschriften. Ook ontwikkel je nieuwe recepten voor de menukaart. Je beheert de keukenvoorraad en let altijd op de kosten. Je kunt veel pannen tegelijk op het vuur houden en vindt het niet erg om ’s avonds en in het weekend te werken. Jij doet je schort pas af als gasten lekker hebben gegeten en tevreden weer naar huis zijn gegaan.
DOORLEREN
Na deze opleiding kun je doorleren voor:
WERKEN
Je kunt aan de slag in de keuken van een restaurant, eetcafé, hotel enzovoort.
Studie in Cijfers
Op Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.
Alle cijfers van deze studie(pdf)Je krijgt de volgende Vakken
- Vakleer keukentechniek
- Vakleer keukentheorie
- Warenkennis
- Vakleer operationeel
- Personeelsmanagement
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
- LL&B (Leren, Loopbaan en Burgerschap)
Stage
Tijdens je opleiding krijg je te maken met stage. In het mbo noemen we dit beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens je stage breng je in de praktijk wat je tijdens je opleiding hebt geleerd. Ook leer je samenwerken met collega’s en je leert omgaan met situaties waar je studieboeken niet direct een oplossing geven. Tijdens je stage leg je een goede basis voor de toekomst.
Ervaringen van onze studenten
Deze studenten gingen je al voor, lees hoe zij deze opleiding ervaren.
- Je krijgt de ruimte om jezelf te ontwikkelen als kokLennard Luimstra
- Goed naar de chef luisteren, pas dan leer je goed kokenMart van der Meer
Toelatingseisen
Voor alle opleidingen van ROC Friese Poort gelden de volgende toelatingseisen:
- Entreeopleiding:
- geen diploma nodig (op 1 augustus ben je minimaal 16 jaar)
- Niveau 2:
- diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,
gemengde of theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
diploma Entreeopleiding - Niveau 3:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2 - Niveau 4:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
mbo-diploma niveau 3 - Vooropleidingseisen specialistenopleiding (niveau 4)
- mbo-diploma niveau 3 van dezelfde richting
Kosten
Naast het wettelijk bepaalde les- en cursusgeld komen er nog schoolkosten bij voor leermiddelen zoals boeken, licenties, laptop en/of kleding.
Bij een aantal opleidingen worden vakspecifieke materialen en gereedschappen gebruikt. Deze worden door ROC Friese Poort beschikbaar gesteld en kun je tijdens de les gebruiken. Deze materialen blijven eigendom van de school. Wij adviseren je wel om de materialen en gereedschappen zelf aan te schaffen. Dan kun je ze ook buiten de lessen gebruiken en om thuis te oefenen.
Verder krijg je ook te maken met vrijwillige bijdrages. Denk hierbij aan excursies en werkweken of bijvoorbeeld de huur van een kluisje.
Lees meer over kosten, tegemoetkoming en studiefinanciering
Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten. Als de opleiding op meerdere vestigingen wordt aangeboden, kunnen de kosten verschillen. Dit heeft te maken met een andere invulling van het lesprogramma.
1e jaar € 415,-
2e jaar € 100,-
3e jaar € 53,-
De bedragen zijn een indicatie van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken.




Contact
Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via: