Scholieren

Zelfstandig werkend kok (Gastvrij Fryslân)

Over de opleiding

Als zelfstandig werkende kok houd jij de keuken draaiende in een restaurant, hotel, eetcafé of cateringbedrijf. Daarnaast stuur je de andere medewerkers in de keuken aan. Een belangrijk deel van je werk bestaat uit het bereiden van gerechten. Je houdt hierbij natuurlijk rekening met de wensen van de gasten, zoals een dieet. Bij alles wat je doet zorg je voor een schone, nette werkomgeving die voldoet aan alle voorschriften. Ook ontwikkel je nieuwe recepten voor de menukaart. Je beheert de keukenvoorraad en let altijd op de kosten. Je kunt veel pannen tegelijk op het vuur houden en vindt het niet erg om ’s avonds en in het weekend te werken. Jij doet je schort pas af als gasten lekker hebben gegeten en tevreden weer naar huis zijn gegaan.

Volg je deze opleiding  via Gastvrij Fryslân? Dan werk je vanaf het eerste jaar van jouw opleiding samen met de studenten zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw en de manager/ondernemer horeca studenten. Je bent veel op de werkvloer, in de praktijk bezig bij bijvoorbeeld Van der Valk in Sneek of WestCord WTC Leeuwarden. Maar ook zul je veel andere bedrijven bezoeken die bij een ‘hub’ horen. Een hub is een groepje bedrijven dat samenwerkt.

Docenten en praktijkopleiders komen naar jou toe om jou te begeleiden op een van de bedrijven die is aangesloten bij een hub. Je draait mee in het bedrijf, maar onder begeleiding van de praktijkbegeleiders uit het werkveld en docenten ben je vooral bezig met je opleiding.

Dit houdt in dat je verschillende leervormen krijgt aangeboden, zoals: coaching gesprekken met docent en praktijkbegeleiders en workshops van de praktijkbegeleiders die je de kneepjes van het vak bijbrengen. Daarnaast werk je op locatie mee zodat je vanaf dag één praktijkervaring opdoet. We kiezen samen de meest passende leervorm op basis van jouw leerdoelen.

Deze opleiding is iets voor jou als je:

  • graag leert in de praktijk en leert door te doen;
  • deel wilt uitmaken van een hechte groep en er samen voor wilt gaan;
  • samen met docenten en praktijkopleiders je opleiding wilt vormgeven.

Gastvrij Fryslân (on the job)
Gastvrij Fryslân betekent leren in de praktijkomgeving waarbij je leert binnen een professionele werkomgeving (hubs) in plaats van op school. Binnen deze hubs volg je alle lessen, zowel de algemene als de beroepsgerichte vakken en zijn docenten, praktijkopleiders en jij (de student) samen verantwoordelijk voor jouw opleidingsdoelen.  De experts vanuit de praktijk geven je tips en ondersteunen je tijdens de praktijkleerdagen en op de leerdagen volg je regelmatig workshops vanuit de praktijk.

Niveau
Niveau 3
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Sneek, Harste Drachten, Splitting
Crebonummer
25182

Studie in Cijfers

Op Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

Alle cijfers van deze studie(pdf)

Je krijgt de volgende vakken

  • Vakleer keukentechniek
  • Vakleer keukentheorie
  • Vakleer operationeel
  • Warenkennis
  • Personeelsmanagement
  • Leren, loopbaan en burgerschap
  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen

Hoe ziet je opleiding eruit?

Het eerste leerjaar is verdeeld in vier modules van ieder tien weken. Tijdens de eerste module oriënteer je je op de gastvrijheidssector. Je leert de verschillende bedrijven binnen de hubs kennen door middel van proef de sfeer-dagen en workshops. Door actief onderzoek te doen, zie en leer je in een korte tijd de mogelijkheden binnen de sector.

Vanaf module twee heb je per week twee onderwijsdagen & drie praktijkleerdagen. De onderwijsdagen worden ingeroosterd. De praktijkleerdagen worden geroosterd in overleg met jou en het bedrijf.

Onderwijsdagen
Je start de dag samen met je klasgenoten bij de huisopleider, waarna je aan de slag gaat met je module. Je gaat een praktijkonderzoek opstarten, workshops volgen en excursies organiseren en meemaken. En natuurlijk ga je aan de slag met de praktische theorie. 

Tijdens de tweede onderwijsdag werk je aan je eigen opleiding. Je werkt aan je eigen leerdoelen door middel van opdrachten en theorie. Deze leerdoelen ontwikkel je samen met je coach en werkbegeleider. Er is tijdens deze onderwijsdag ook ruimte voor reflectie en vragen over de algemene vakken. 

Praktijkleerdagen
Tijdens de praktijkleerdagen ben je gezamenlijk met mede studenten op de werkvloer van de hub aanwezig. Hier word je intensief begeleid, terwijl je praktijkles volgt op de werkvloer.  De praktijkleerdagen kunnen ook in het weekend ingepland worden.

Wat leer je?

Wat leer je?
Tijdens het eerste jaar volg je binnen Gastvrij Fryslân grotendeels hetzelfde programma met studenten die hebben gekozen voor de opleiding Zelfstandig werkend kok of Manager/Ondernemer Horeca. Het eerste jaar bestaat uit vier modules:

  • Module 1: Welkom in de gastvrijheidssector         
  • Module 2: Van Grond tot Mond, Warenkennis & Gastronomie 
  • Module 3: De wereld om je heen, Duurzaamheid & circulaire economie 
  • Module 4: Gastvrij Fryslân, Recreatie & gastvrijheid 

Beroepsgerichte leerdoelen:

  • Starten van een eigen onderneming;  
  • Leidinggeven;  
  • Personeelsmanagement; 
  • Financieel management; 
  • Kennis van eten en drinken;  
  • Kennis van koken en bedienen; 
  • Gastgerichte houding ontwikkelen;  
  • Werken in de front-office; 
  • Inkoop en voorraadbeheer.  

Algemene vakken
De generieke onderdelen (rekenen, Nederlands, Engels), studieloopbaanbegeleiding (coaching) en reflectie zijn onderdeel van de onderwijsleerdag. Studieloopbaanbegeleiding en reflectie zijn onderdeel van de wekelijkse structuur, Nederlands, Engels en rekenen worden flexibel aangeboden. De lessen worden aangeboden in fysieke lessen van docenten en via onlineprogramma’s. Deels worden deze lessen gekoppeld aan de praktijk bij de huisopleider.   

Persoonlijke ontwikkeling
Je hebt iedere week een driegesprek op de werkvloer (student, docent/coach en praktijkbegeleider). Je werkt heel gericht aan de eigen leerdoelen vanuit de beroepsgerichte module. Er is veel persoonlijke aandacht en je kan je eigen leerroute vaststellen. Het kan ook zo zijn, dat je (in overleg) in het weekend aanwezig bent op de praktijkleerplek. Door de vele mogelijkheden, kan er veel maatwerk aangeboden worden in jouw leerproces.

Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling, samenwerken, communiceren, initiatief nemen, flexibel inspelen op situaties en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen toekomst.

Toelatingseisen

Voor alle opleidingen van ROC Friese Poort gelden de volgende toelatingseisen:

Startcollege Entree:

  • Geen diploma nodig (op 1 augustus ben je minimaal 16 jaar)

Niveau 2:

  • Diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Overgangsbewijs naar 4 havo
  • Diploma Startcollege Entree

Niveau 3:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Overgangsbewijs naar 4 havo
  • Mbo-diploma niveau 2

Niveau 4:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 
  • Overgangsbewijs naar 4 havo
  • Mbo-diploma niveau 2
  • Mbo-diploma niveau 3

Vooropleidingseisen specialistenopleiding (niveau 4)

  • Mbo-diploma niveau 3 van dezelfde richting

Lees meer

Kosten

Lesgeld 2022/2023

Je hoeft tot je 18e, geen lesgeld te betalen voor een mbo-opleiding. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar bent en een voltijd mbo-opleiding volgt, moet je lesgeld aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) betalen. Het maakt daarbij niet uit of je lessen volgt of stage loopt. 

Voor het studiejaar 2022/2023:

  • BOL, alle niveaus € 1239,-
  • BBL, niveau 1 en 2 € 258,- 
  • BBL, niveau 3 en 4 € 624,- 

Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door het ministerie van OCW. 

Schoolkosten
Naast lesgeld moet je zelf zorgen voor de aanschaf van leermiddelen zoals boeken, licenties, laptop en kleding. Bij een aantal opleidingen worden materialen en gereedschappen gebruikt. ROC Friese Poort stelt deze materialen en gereedschappen tijdens de lessen beschikbaar. De materialen en gereedschappen blijven eigendom van ROC Friese Poort. Als er gereedschappen en materialen in jouw opleiding worden gebruikt, dan adviseren wij je deze gereedschappen en materialen zelf aan te schaffen. Dan kun je deze ook buiten de lessen gebruiken en om thuis te oefenen.

Wanneer je deelneemt aan bijvoorbeeld een excursie of werkweek, kan er een vrijwillige bijdrage gevraagd worden.

Lees meer

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen scholieren

We bereiden ons graag voor op je komst, want we vinden het belangrijk dat je de opleiding kiest die bij jou past. Daarom vragen we je om je van te voren aan te melden. Je ontvangt na aanmelding een QR-code in je mail die we scannen bij binnenkomst. Zo blijven we ook na je bezoek in contact en informeren we je over toekomstige voorlichtingen.

Aanmelden

Open Dag voor alle opleidingen

Donderdag 17 november 2022
15.00 - 20.00 uur
Alle locaties

Vrijdag 27 januari 2023
15.00 - 20.00 uur
Alle locaties

Zaterdag 28 januari 2023
09.30 - 12.30 uur
Alleen locatie Urk

Infodag voor alle opleidingen

Woensdag 15 maart 2023
16.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Woensdag 7 juni 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Woensdag 30 augustus 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Beleefdagen

Oktober 2022 - maart 2023
Alle locaties

Wij helpen je graag de juiste opleiding te kiezen. Daarom organiseren we speciaal voor jou Beleefdagen. Tijdens Beleefdagen loop je een dagje mee met een opleiding of doe je een activiteit die bij de opleiding past. Je kunt dan ook vragen stellen aan studenten die de opleiding al doen. 

Aanmelden voor de Beleefdagen

Wil je nog informatie over een opleiding of heb je hulp nodig bij het maken van een studiekeuze? Laat dan je gegevens bij ons achter via dit formulier en wij nemen contact met jou op. Ook vragen over aanmelden en intake kun je hierop kwijt. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag.