Doktersassistent

mbo-opleiding voor jongeren
Doktersassistent

Als doktersassistent sta je de mensen aan de telefoon te woord, je assisteert de huisarts of medisch specialist bij onderzoek, je verzorgt de administratie en voert je eigen spreekuur.

Duur
3 jaar
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Leeuwarden, Wilaarderburen
Crebonummer
25695
Meld je aan voor deze opleiding

Over de opleiding
Je vakkenpakket is net zo afwisselend als het beroep, zo leer je: triageren (o.a. telefoon), medisch- technisch handelen, gezondheidsleer en geneesmiddelenkennis, communicatie, administratie, medische terminologie, uitvoer van projecten, sport en lessen voor je burgerschap. Daarnaast volg je de verplichte mbo vakken Engels, Nederlands, rekenen. Verder volg je aantal keuzedelen. De keuzedelen van DA zijn: Fries, Duits, specifieke doelgroepen, geneesmiddelenkennis zelfzorg en voorbereiding hbo.

Stages
In het tweede en derde leerjaar loop je een aaneengesloten periode stage van achttien weken. Dat kan in een huisartsenpraktijk, polikliniek, het huisartsen lab of een ander werkveld zijn. Begeleiding krijg je van de werkbegeleider op de stageplek en door een BPV docent van school.

Werken
Een doktersassistent heeft veel verschillende taken en daarmee een afwisselende baan. Als doktersassistent werk je zorgvuldig, zowel bij het doen van onderzoekjes als bij het bijhouden van de administratie. Aan de telefoon stel je door middel van vragen vast hoe snel een patiënt door de arts gezien moet worden of dat jij zelf een deskundig advies kunt geven. Je bent goed op de hoogte van ziekten, behandelingen en geneesmiddelen. Het is belangrijk dat je je goed kunt verplaatsen in de patiënt, dus goed luisteren en op de hoogte zijn van verschillende culturen. Je verzorgt goede zorg, in overleg met de patiënt en de arts dit alles volgens de daarvoor geldende wet- en regelgeving, richtlijnen en protocollen. Eén van die voorschriften is het beroepsgeheim.

 

Studie in Cijfers

Op Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

Alle cijfers van deze studie(pdf)

Je krijgt de volgende Vakken

 • Triageren (o.a. telefoon)
 • Medisch- technisch handelen
 • Gezondheidsleer en geneesmiddelenkennis
 • Communicatie
 • Administratie
 • Medische terminologie
 • Engels
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Keuzedelen: Fries, Duits, specifieke doelgroepen, geneesmiddelenkennis zelfzorg en voorbereiding hbo.

Stage

In het tweede en derde leerjaar loop je een aaneengesloten periode stage van achttien weken. Dat kan in een huisartsenpraktijk, polikliniek, het huisartsen lab of een ander werkveld zijn. Begeleiding krijg je van de werkbegeleider op de stageplek en door een BPV-docent van school.

Toelatingseisen

Voor alle opleidingen van ROC Friese Poort gelden de volgende toelatingseisen:

Entreeopleiding:
geen diploma nodig (op 1 augustus ben je minimaal 16 jaar)
Niveau 2:
diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,
gemengde of theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
diploma Entreeopleiding
Niveau 3:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
Niveau 4:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
mbo-diploma niveau 3
Vooropleidingseisen specialistenopleiding (niveau 4)
mbo-diploma niveau 3 van dezelfde richting

Meer over toelating

Kosten

Lesgeld

Je hoeft tot je 18e geen lesgeld te betalen voor een mbo-opleiding. Ben je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Leerweg en niveauLesgeld 2020/2021*
BOL, alle niveaus€ 1.202,-
BBL, niveau 1 en 2€ 250,-
BBL, niveau 3 en 4€ 606,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door het ministerie van OCW.

Schoolkosten

Naast lesgeld moet je zelf zorgen voor de aanschaf van leermiddelen zoals boeken, licenties, laptop en kleding.

Bij een aantal opleidingen worden materialen en gereedschappen gebruikt. ROC Friese Poort stelt deze materialen en gereedschappen tijdens de lessen beschikbaar. De materialen en gereedschappen blijven eigendom van ROC Friese Poort. Als er gereedschappen en materialen in jouw opleiding worden gebruikt, dan adviseren wij je deze gereedschappen en materialen zelf aan te schaffen. Dan kun je deze ook buiten de lessen gebruiken en om thuis te oefenen.

Wanneer je deelneemt aan bijvoorbeeld een excursie of werkweek, kan er een vrijwillige bijdrage gevraagd worden.

Lees meer over kosten, tegemoetkoming en studiefinanciering

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen scholieren

 • Wij helpen je graag de juiste opleiding te kiezen. In verband met de coronacrisis zullen we dat op afstand doen.Laat je gegevens bij ons achter via dit formulier. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

 • Wil je nog informatie over een opleiding of heb je hulp nodig bij het maken van een studiekeuze? Laat dan je gegevens bij ons achter via dit formulier en wij nemen contact met jou op. Ook vragen over aanmelden (voor 1 mei 2020) en intake kun je hierop kwijt. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

 • Wanneer je een opleiding hebt gekozen, kun je je digitaal aanmelden via onze website. Doe dat voor 1 april, dan is er voldoende tijd voor een goede intake- en plaatsingsprocedure. Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. ROC Friese Poort moet bij deze opleidingen loten (numerus fixus). Wil je een opleiding doen waarvoor wordt geloot, dan meld je je het beste zo vroeg mogelijk aan.

 • Als je vanuit 4 havo overstapt, kun je in het mbo kiezen voor een opleiding op niveau 4. We hebben afspraken met het hbo, zodat je vanuit het mbo versneld door kunt stromen. Wanneer je nog niet zeker weet welke mbo-opleiding je wilt volgen, dan kun je deelnemen aan een speciaal oriëntatie programma van ROC Friese Poort.