Juridisch-administratief dienstverlener

mbo-opleiding voor jongeren
Juridisch-administratief dienstverlener

Ben jij de persoon die het leuk vindt om met wetten en regels te werken, houd je van samenwerken en wil je graag mensen helpen? Dan is deze opleiding een goede keuze.

Duur
3 jaar
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Leeuwarden, Wilaarderburen
Crebonummer
25145
Niveau
Niveau 4
Leerweg
BBL
Locatie(s)
Leeuwarden, Wilaarderburen
Crebonummer
25145
Meld je aan voor deze opleiding

Over de opleidingtopopleiding 2021

In onze samenleving zijn veel ingewikkelde wetten en regels. Als juridisch-administratief medewerker wijs je mensen daarin de weg. Als je bij een overheidsorganisatie werkt, help je bijvoorbeeld bij het aanvragen van een paspoort of rijbewijs, maar ook een bezwaarschrift  of vergunning. In de sociale zekerheid help je onder meer bij schulden of uitkeringen. En in de zakelijke dienstverlening werk je bijvoorbeeld aan incasso, arbeidscontracten en andere zaken waarbij wettelijke contracten of documenten nodig zijn. Het is belangrijk dat je wetten en regels kent, nauwkeurig kunt werken en dat je ingewikkelde zaken eenvoudig maakt voor de klant. 

DOORLEREN

Je kunt na deze studie verder doorleren voor:

  • Juridische Hogeschool (hbo recht)
  • MER (management, economie en recht) 
  • Bestuurskunde
  • HRM

WERKEN

Met je diploma kun je gaan werken in de incassobranche, advocatuur, Kamers van Koophandel, verzekeraars, makelaardij, bewindvoering en woningbouwcorporaties. Maar ook bij overheidsinstellingen. Bijvoorbeeld bij de Rijksoverheid, provincies, gemeenten, waterschappen, rechterlijke instanties, het Kadaster, het Openbaar Ministerie of de Belastingdienst. 

Studie in Cijfers

Op Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

Alle cijfers van deze studie(pdf)

Je krijgt de volgende Vakken

 • Onderzoek en statistiek
 • Juridische vaardigheden
 • Recht
 • Sociale zekerheid
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Rekenen
 • Engels
 • Nederlands

Stage

Tijdens je opleiding krijg je te maken met stage. In het mbo noemen we dit beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens je stage breng je in de praktijk wat je tijdens je opleiding hebt geleerd. Ook leer je samenwerken met collega’s en je leert omgaan met situaties waar je studieboeken niet direct een oplossing geven. Tijdens je stage leg je een goede basis voor de toekomst.

Ervaringen van onze studenten

Deze studenten gingen je al voor, lees hoe zij deze opleiding ervaren.

 • Je krijgt les van juristen die de moeilijke stof goed uitleggen
  Willian Bruinsma

Toelatingseisen

Voor alle opleidingen van ROC Friese Poort gelden de volgende toelatingseisen:

Entreeopleiding:
geen diploma nodig (op 1 augustus ben je minimaal 16 jaar)
Niveau 2:
diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,
gemengde of theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
diploma Entreeopleiding
Niveau 3:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
Niveau 4:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
mbo-diploma niveau 3
Vooropleidingseisen specialistenopleiding (niveau 4)
mbo-diploma niveau 3 van dezelfde richting

Meer over toelating

Kosten

Naast het wettelijk bepaalde les- en cursusgeld komen er nog schoolkosten bij voor leermiddelen zoals boeken, licenties, laptop en/of kleding.  

Bij een aantal opleidingen worden vakspecifieke materialen en gereedschappen gebruikt. Deze worden door  ROC Friese Poort beschikbaar gesteld en kun je tijdens de les gebruiken. Deze materialen blijven eigendom van de school. Wij adviseren je wel om de materialen en gereedschappen zelf aan te schaffen. Dan kun je ze ook buiten de lessen gebruiken en om thuis te oefenen.

Verder krijg je ook te maken met vrijwillige bijdrages. Denk hierbij aan excursies en werkweken of bijvoorbeeld de huur van een kluisje. 

Lees meer over kosten, tegemoetkoming en studiefinanciering

Voor deze opleiding moet je rekening houden met onderstaande schoolkosten. 

1e jaar  € 480,-

2e jaar  € 180,-

3e jaar  € 130,-

De bedragen zijn een indicatie van de kosten. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken.

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen scholieren

 • Wij helpen je graag de juiste opleiding te kiezen. In verband met de coronacrisis zullen we dat op afstand doen.Laat je gegevens bij ons achter via dit formulier. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

 • Wil je nog informatie over een opleiding of heb je hulp nodig bij het maken van een studiekeuze? Laat dan je gegevens bij ons achter via dit formulier en wij nemen contact met jou op. Ook vragen over aanmelden (voor 1 mei 2020) en intake kun je hierop kwijt. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

 • Wanneer je een opleiding hebt gekozen, kun je je digitaal aanmelden via onze website. Doe dat voor 1 april, dan is er voldoende tijd voor een goede intake- en plaatsingsprocedure. Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. ROC Friese Poort moet bij deze opleidingen loten (numerus fixus). Wil je een opleiding doen waarvoor wordt geloot, dan meld je je het beste zo vroeg mogelijk aan.

 • Als je vanuit 4 havo overstapt, kun je in het mbo kiezen voor een opleiding op niveau 4. We hebben afspraken met het hbo, zodat je vanuit het mbo versneld door kunt stromen. Wanneer je nog niet zeker weet welke mbo-opleiding je wilt volgen, dan kun je deelnemen aan een speciaal oriëntatie programma van ROC Friese Poort.

Vergelijkbare opleidingen