Ben jij een fijnproever die precies weet welke wijn bij welk gerecht past? Dan past het vak van gastronoom/sommelier zeker bij jou.
Over de opleiding
In het restaurant waar jij werkt, stel jij in overleg met de keuken de wijnkaart samen. Daarbij houd je rekening met de gerechten op de kaart, de uitstraling van het restaurant en de smaak van de gasten. Uiteraard kun jij gasten alles vertellen over de herkomst en smaak van de wijnen. Jij gaat helemaal voor de beste smaakbeleving en gastvrijheid. Daarin stuur je ook je collega’s aan. Samen bezorgen jullie de gasten een echte culinaire avond.
"Gastronoom/ sommelier is in de Keuzegids MBO 2021 benoemd tot Topopleiding en behoort tot de beste opleidingen van Nederland."
DOORLEREN
Je kunt na deze opleiding verder doorleren voor:
WERKEN
Je werkt vooral in middelgrote bedrijven, zoals (internationale) hotel/restaurants, (thema)restaurants en andere bedrijven waar gerechten en dranken worden geserveerd.
Studie in Cijfers
Op Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.
Alle cijfers van deze studie(pdf)Je krijgt de volgende Vakken
- Jaar 1: Basis gastvrijheid en Menuleer
- Jaar 2: Vakverdieping middels Gastronomie, Voedings- en dieetleer
- Jaar 3: Afronding middels examens
- Extra's jaar 1: Wijnvignet en Biervignet (SDEN 1)
- Extra's jaar 2: Gedistilleerd vignet en Wijnoorkonde (SDEN 2) en een plusprogramma van 10 onderdelen (minimaal 3 lesuren per week)
- Extra's jaar 3: Plusprogramma van 10 onderdelen (minimaal 3 lesuren per week)
Stage
Tijdens je opleiding krijg je te maken met stage. In het mbo noemen we dit beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens je stage breng je in de praktijk wat je tijdens je opleiding hebt geleerd. Ook leer je samenwerken met collega’s en je leert omgaan met situaties waar je studieboeken niet direct een oplossing geven. Tijdens je stage leg je een goede basis voor de toekomst.
Ervaringen van onze studenten
Deze studenten gingen je al voor, lees hoe zij deze opleiding ervaren.
- Deze opleiding is echt een uitdaging en dat heb ik nodigLeah van de Vliet
- We leren veel over keukenproducten en wijnenHarmjan Tienstra
Toelatingseisen
Voor alle opleidingen van ROC Friese Poort gelden de volgende toelatingseisen:
- Entreeopleiding:
- geen diploma nodig (op 1 augustus ben je minimaal 16 jaar)
- Niveau 2:
- diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,
gemengde of theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
diploma Entreeopleiding - Niveau 3:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2 - Niveau 4:
- diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
mbo-diploma niveau 3 - Vooropleidingseisen specialistenopleiding (niveau 4)
- mbo-diploma niveau 3 van dezelfde richting
Kosten
Je hoeft tot je 18e geen lesgeld te betalen voor een mbo-opleiding. Ben je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).
Leerweg en niveau | Lesgeld 2020/2021* |
---|---|
BOL, alle niveaus | € 1.202,- |
BBL, niveau 1 en 2 | € 250,- |
BBL, niveau 3 en 4 | € 606,- |
* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door het ministerie van OCW.
SchoolkostenNaast lesgeld moet je zelf zorgen voor de aanschaf van leermiddelen zoals boeken, licenties, laptop en kleding.
Bij een aantal opleidingen worden materialen en gereedschappen gebruikt. ROC Friese Poort stelt deze materialen en gereedschappen tijdens de lessen beschikbaar. De materialen en gereedschappen blijven eigendom van ROC Friese Poort. Als er gereedschappen en materialen in jouw opleiding worden gebruikt, dan adviseren wij je deze gereedschappen en materialen zelf aan te schaffen. Dan kun je deze ook buiten de lessen gebruiken en om thuis te oefenen.
Wanneer je deelneemt aan bijvoorbeeld een excursie of werkweek, kan er een vrijwillige bijdrage gevraagd worden.
Lees meer over kosten, tegemoetkoming en studiefinanciering



Contact
Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via: