Servicemedewerker Breed

Mbo-opleiding voor jongeren
Servicemedewerker Breed

Ben je dienstverlenend, heb je een brede interesse en wil je kennis maken met verschillende opleidingen en beroepen? Dan is Servicemedewerker Breed echt iets voor jou!

Duur
2 jaar
Niveau
Niveau 2
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Dokkum, Birdaarderstraatweg Sneek, Harste Leeuwarden, Wilaarderburen
Crebonummer
26007
Meld je aan voor deze opleiding

Over de opleiding

Tijdens deze tweejarige opleiding word je breed opgeleid en maak je kennis met verschillende dienstverlenende beroepen. Je doet kennis en vaardigheden op uit de volgende opleidingen: 

De opleiding in Dokkum start alleen bij voldoende aanmeldingen

Het eerste jaar staat oriënteren centraal en maak je kennis met alle bovenstaande profielen. Hoe verder je in de opleiding komt, hoe duidelijker het wordt waar je interesse ligt en waar je goed in bent. In samenspraak met je studieloopbaanbegeleider kun je er voor kiezen om over te stappen naar een van deze opleidingen of om de opleiding Servicemedewerker Breed af te ronden.   

Sabine, tweede jaars student Servicemedewerker breed over de opleiding: 

“Facilitair medewerker lijkt me op zich wel leuk werk, maar er zijn ook zoveel andere dingen te doen. Voordat ik echt ga kiezen, wil ik uitzoeken wat het beste bij mij past. Daarom doe ik nu de opleiding Servicemedewerker Breed. In deze opleiding leer je iets over allerlei verschillende vakken. Zoals facilitaire dienstverlening, zorg & welzijn, administratie en ICT. Ik heb in het eerste jaar al veel verschillende dingen geleerd. Het bevalt me heel goed. Het komende jaar zal hopelijk duidelijk worden wat ik het leukst vindt. Ook doormiddel van de stages. Ik weet wel dat ik na 2 jaar studie nog niet ga werken. Ik wil verder studeren in de richting die ik uiteindelijk kies. Ik ben blij dat ik nu de tijd kan nemen voor die keuze. En het mooie is dat ik dan ook zeker weet dat die opleiding bij mij zal passen. Dat is het grote voordeel van Servicemedewerker Breed.” 

De opleiding sluit zoveel mogelijk aan bij jouw wensen en natuurlijk ook bij de bedrijven en mogelijkheden in de regio. Het is daardoor mogelijk dat de opleiding per opleidingsplaats verschillend wordt uitgevoerd omdat iedere regio andere mogelijkheden biedt. 

Deze opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Bij een numerus fixus opleiding is het van belang dat je je uiterlijk 1 april aanmeldt. >>Lees meer over numerus fixus

DOORLEREN

 • Je kunt er voor kiezen om door te stromen naar een van de bovenstaande profielen of om door te leren op niveau 3.  

WERKEN
Na twee jaar kun je aan de slag als servicemedewerker bij verschillende bedrijven en instellingen zoals zorg- en overheidsinstellingen, winkels, horeca en groothandel.

Je krijgt de volgende Vakken

 • Nederlands
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Workshops
 • Keuzedelen
 • Rekenen
 • Engels
 • Sport
 • Prakijklessen over de serviceverlenende beroepen
 • Burgerschap
 • Projecten
 • Theorie

Stage

Tijdens je opleiding krijg je te maken met stage. In het mbo noemen we dit beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens je stage breng je in de praktijk wat je tijdens je opleiding hebt geleerd. Ook leer je samenwerken met collega’s en je leert omgaan met situaties waar je studieboeken niet direct een oplossing geven. Tijdens je stage leg je een goede basis voor de toekomst.

Toelatingseisen

Voor alle opleidingen van ROC Friese Poort gelden de volgende toelatingseisen:

Entreeopleiding:
geen diploma nodig (op 1 augustus ben je minimaal 16 jaar)
Niveau 2:
diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,
gemengde of theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
diploma Entreeopleiding
Niveau 3:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
Niveau 4:
diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of
theoretische leerweg
overgangsbewijs naar 4 havo
mbo-diploma niveau 2
mbo-diploma niveau 3
Vooropleidingseisen specialistenopleiding (niveau 4)
mbo-diploma niveau 3 van dezelfde richting

Meer over toelating

Kosten

Lesgeld

Je hoeft tot je 18e geen lesgeld te betalen voor een mbo-opleiding. Ben je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Leerweg en niveauLesgeld 2020/2021*
BOL, alle niveaus€ 1.202,-
BBL, niveau 1 en 2€ 250,-
BBL, niveau 3 en 4€ 606,-

* Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door het ministerie van OCW.

Schoolkosten

Naast lesgeld moet je zelf zorgen voor de aanschaf van leermiddelen zoals boeken, licenties, laptop en kleding.

Bij een aantal opleidingen worden materialen en gereedschappen gebruikt. ROC Friese Poort stelt deze materialen en gereedschappen tijdens de lessen beschikbaar. De materialen en gereedschappen blijven eigendom van ROC Friese Poort. Als er gereedschappen en materialen in jouw opleiding worden gebruikt, dan adviseren wij je deze gereedschappen en materialen zelf aan te schaffen. Dan kun je deze ook buiten de lessen gebruiken en om thuis te oefenen.

Wanneer je deelneemt aan bijvoorbeeld een excursie of werkweek, kan er een vrijwillige bijdrage gevraagd worden.

Lees meer over kosten, tegemoetkoming en studiefinanciering

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen scholieren

 • Wij helpen je graag de juiste opleiding te kiezen. In verband met de coronacrisis zullen we dat op afstand doen.Laat je gegevens bij ons achter via dit formulier. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

 • Wil je nog informatie over een opleiding of heb je hulp nodig bij het maken van een studiekeuze? Laat dan je gegevens bij ons achter via dit formulier en wij nemen contact met jou op. Ook vragen over aanmelden (voor 1 mei 2020) en intake kun je hierop kwijt. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

 • Wanneer je een opleiding hebt gekozen, kun je je digitaal aanmelden via onze website. Doe dat voor 1 april, dan is er voldoende tijd voor een goede intake- en plaatsingsprocedure. Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen. ROC Friese Poort moet bij deze opleidingen loten (numerus fixus). Wil je een opleiding doen waarvoor wordt geloot, dan meld je je het beste zo vroeg mogelijk aan.

 • Als je vanuit 4 havo overstapt, kun je in het mbo kiezen voor een opleiding op niveau 4. We hebben afspraken met het hbo, zodat je vanuit het mbo versneld door kunt stromen. Wanneer je nog niet zeker weet welke mbo-opleiding je wilt volgen, dan kun je deelnemen aan een speciaal oriëntatie programma van ROC Friese Poort.

Vergelijkbare opleidingen