Servicemedewerker
Scholieren

Servicemedewerker Breed

Over de opleiding

Tijdens deze tweejarige opleiding word je breed opgeleid en maak je kennis met verschillende dienstverlenende beroepen. Je doet kennis en vaardigheden op uit de volgende opleidingen: 

De opleiding in Dokkum start alleen bij voldoende aanmeldingen

Het eerste jaar staat oriënteren centraal en maak je kennis met alle bovenstaande profielen. Hoe verder je in de opleiding komt, hoe duidelijker het wordt waar je interesse ligt en waar je goed in bent. In samenspraak met je studieloopbaanbegeleider kun je er voor kiezen om over te stappen naar een van deze opleidingen of om de opleiding Servicemedewerker Breed af te ronden.   

Sabine, tweede jaars student Servicemedewerker breed over de opleiding: 

“Facilitair medewerker lijkt me op zich wel leuk werk, maar er zijn ook zoveel andere dingen te doen. Voordat ik echt ga kiezen, wil ik uitzoeken wat het beste bij mij past. Daarom doe ik nu de opleiding Servicemedewerker Breed. In deze opleiding leer je iets over allerlei verschillende vakken. Zoals facilitaire dienstverlening, zorg & welzijn, administratie en ICT. Ik heb in het eerste jaar al veel verschillende dingen geleerd. Het bevalt me heel goed. Het komende jaar zal hopelijk duidelijk worden wat ik het leukst vindt. Ook doormiddel van de stages. Ik weet wel dat ik na 2 jaar studie nog niet ga werken. Ik wil verder studeren in de richting die ik uiteindelijk kies. Ik ben blij dat ik nu de tijd kan nemen voor die keuze. En het mooie is dat ik dan ook zeker weet dat die opleiding bij mij zal passen. Dat is het grote voordeel van Servicemedewerker Breed.” 

De opleiding sluit zoveel mogelijk aan bij jouw wensen en natuurlijk ook bij de bedrijven en mogelijkheden in de regio. Het is daardoor mogelijk dat de opleiding per opleidingsplaats verschillend wordt uitgevoerd omdat iedere regio andere mogelijkheden biedt. 

Deze opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen. Dat noemen we numerus fixus. Bij een numerus fixus opleiding is het van belang dat je je uiterlijk 1 april aanmeldt. >>Lees meer over numerus fixus

DOORLEREN

 • Je kunt er voor kiezen om door te stromen naar een van de bovenstaande profielen of om door te leren op niveau 3.  

WERKEN
Na twee jaar kun je aan de slag als servicemedewerker bij verschillende bedrijven en instellingen zoals zorg- en overheidsinstellingen, winkels, horeca en groothandel.

Duur
2 jaar
Niveau
Niveau 2
Leerweg
BOL
Locatie(s)
Dokkum, Birdaarderstraatweg Sneek, Harste Leeuwarden, Wilaarderburen
Crebonummer
26007

Studie in Cijfers

Op Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

Alle cijfers van deze studie(pdf)

Je krijgt de volgende vakken

 • Nederlands
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Workshops
 • Keuzedelen
 • Rekenen
 • Engels
 • Sport
 • Prakijklessen over de serviceverlenende beroepen
 • Burgerschap
 • Projecten
 • Theorie

Stage

Tijdens je opleiding krijg je te maken met stage. In het mbo noemen we dit beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens je stage breng je in de praktijk wat je tijdens je opleiding hebt geleerd. Ook leer je samenwerken met collega’s en je leert omgaan met situaties waar je studieboeken niet direct een oplossing geven. Tijdens je stage leg je een goede basis voor de toekomst.

Toelatingseisen

Voor alle opleidingen van ROC Friese Poort gelden de volgende toelatingseisen:

Startcollege Entree:

 • Geen diploma nodig (op 1 augustus ben je minimaal 16 jaar)

Niveau 2:

 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs naar 4 havo
 • Diploma Startcollege Entree

Niveau 3:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs naar 4 havo
 • Mbo-diploma niveau 2

Niveau 4:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 
 • Overgangsbewijs naar 4 havo
 • Mbo-diploma niveau 2
 • Mbo-diploma niveau 3

Vooropleidingseisen specialistenopleiding (niveau 4)

 • Mbo-diploma niveau 3 van dezelfde richting

Lees meer

Kosten

Lesgeld 2022/2023

Je hoeft tot je 18e, geen lesgeld te betalen voor een mbo-opleiding. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar bent en een voltijd mbo-opleiding volgt, moet je lesgeld aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) betalen. Het maakt daarbij niet uit of je lessen volgt of stage loopt. 

Voor het studiejaar 2022/2023:

 • BOL, alle niveaus € 1239,-
 • BBL, niveau 1 en 2 € 258,- 
 • BBL, niveau 3 en 4 € 624,- 

Het lesgeld wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door het ministerie van OCW. 

Schoolkosten
Naast lesgeld moet je zelf zorgen voor de aanschaf van leermiddelen zoals boeken, licenties, laptop en kleding. Bij een aantal opleidingen worden materialen en gereedschappen gebruikt. ROC Friese Poort stelt deze materialen en gereedschappen tijdens de lessen beschikbaar. De materialen en gereedschappen blijven eigendom van ROC Friese Poort. Als er gereedschappen en materialen in jouw opleiding worden gebruikt, dan adviseren wij je deze gereedschappen en materialen zelf aan te schaffen. Dan kun je deze ook buiten de lessen gebruiken en om thuis te oefenen.

Wanneer je deelneemt aan bijvoorbeeld een excursie of werkweek, kan er een vrijwillige bijdrage gevraagd worden.

Lees meer

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Al je vragen kun je aan ons stellen via:

Telefoon nr.

Veelgestelde vragen scholieren

We bereiden ons graag voor op je komst, want we vinden het belangrijk dat je de opleiding kiest die bij jou past. Daarom vragen we je om je van te voren aan te melden. Je ontvangt na aanmelding een QR-code in je mail die we scannen bij binnenkomst. Zo blijven we ook na je bezoek in contact en informeren we je over toekomstige voorlichtingen.

Aanmelden

Open Dag voor alle opleidingen

Donderdag 17 november 2022
15.00 - 20.00 uur
Alle locaties

Vrijdag 27 januari 2023
15.00 - 20.00 uur
Alle locaties

Zaterdag 28 januari 2023
09.30 - 12.30 uur
Alleen locatie Urk

Infodag voor alle opleidingen

Woensdag 15 maart 2023
16.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Woensdag 7 juni 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Woensdag 30 augustus 2023
18.00 - 20.00 uur
Locaties nader te bepalen

Beleefdagen

Oktober 2022 - maart 2023
Alle locaties

Wij helpen je graag de juiste opleiding te kiezen. Daarom organiseren we speciaal voor jou Beleefdagen. Tijdens Beleefdagen loop je een dagje mee met een opleiding of doe je een activiteit die bij de opleiding past. Je kunt dan ook vragen stellen aan studenten die de opleiding al doen. 

Aanmelden voor de Beleefdagen

Wil je nog informatie over een opleiding of heb je hulp nodig bij het maken van een studiekeuze? Laat dan je gegevens bij ons achter via dit formulier en wij nemen contact met jou op. Ook vragen over aanmelden en intake kun je hierop kwijt. Zodra wij je gegevens binnen hebben, neemt een van onze decanen contact met je op en helpt je verder met je vraag. 

Contactmomenten

Zorg en Welzijn

Beleefdag
09 december 2022 om 10:30
Sneek, Harste
VMBO 3 en VMBO 4
 • Servicemedewerker Breed
Meld je aan