Kennismaking en toelating

Kennismaking en toelating

Wij vinden het belangrijk dat je je aanmeldt voor een opleiding die bij je past. Daarom nodigen wij je na je aanmelding uit voor een kennismakingsgesprek. Tijdens het kennismakingsgesprek leren we elkaar beter kennen en horen we graag wat jouw interesses en ambities zijn en waarom jij voor deze opleiding hebt gekozen. 

Je bent als student toelaatbaar wanneer je aan de voorwaarden/eisen voldoet (toelatingsrecht). Het kennismakingsgesprek is voor al onze opleidingen een voorwaarde om in te stromen. 

Numerus fixus 

Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen (numerus fixus), omdat bij deze beroepsgroepen de kans op werk- of stageplek beperkt is. ROC Friese Poort past bij deze opleidingen een loting toe.  Wil je een opleiding doen waarvoor wordt geloot, meld je dan altijd aan voor 1 april. Vergeet niet om je aan te melden voor een tweede opleiding zonder numerus fixus. Dan weet je zeker dat je het aankomend schooljaar kan starten met een opleiding.  
 
>> Klik hier voor de opleidingen met numerus fixus  

Numerus fixus – Defensie trajecten 

Bij de Defensie trajecten (Veiligheid en Vakmanschap) is een beperkt aantal stageplekken beschikbaar. Bij deze opleidingen word je toegelaten op volgorde van aanmelddatum. Deze opleidingen hebben ook aanvullende toelatingseisen met betrekking tot je fysieke en psychische geschiktheid. Wil je een opleiding volgen bij Defensie? Meld je dan snel aan en dan nodigen wij je uit voor het kennismakingsgesprek en aanvullende activiteiten/keuring. Dan weet jij of je kan starten met de opleiding of eerst op de wachtlijst wordt geplaatst.  

>> Klik hier voor de opleidingen met numerus fixus  

Opleidingen met een selectie

Bij een aantal opleidingen is het belangrijk dat je lichamelijk fit bent, deze opleidingen stellen aanvullende eisen. Om toegelaten te worden moet je aan deze eisen voldoen, zoals bijvoorbeeld een lichamelijke test.  

Opleidingen met aanvullende toelatingseisen 

Een aantal van onze opleiding kent ‘verplichte activiteiten voor toelating’. Dit is vaak een onderdeel van het kennismakingsgesprek. Als je niet deelneemt aan deze verplichte activiteiten, dan verlies je je toelatingsrecht. Hieronder lees je voor welke opleidingen verplichte activiteiten voor toelating gelden. 

In de uitnodiging ontvang je alle benodigde informatie die je nodig hebt om de activiteit/voorbereiding te kunnen doen. 

Alle opleidingenKennismakingsgesprek. In de uitnodiging zie je hoe je je op het kennismakingsgesprek kunt voorbereiden. 
DienstverleningGroepsactiviteit
Verzorgende IGGroepsactiviteit
MBO-VGroepsactiviteit
DoktersassistentMeeloopdag met een opdracht. 
Sociaal WerkGroepsactiviteit en een presentatie aan de hand van een zelf gemaakte collage.
Haarverzorging

Twee dagen meelopen in een kapsalon + evaluatie formulier inleveren. 
Een interview houden met de saloneigenaar en vastleggen in een verslag. 
Een moodbord maken.

Schoonheidsverzorging

Twee dagen meelopen in een kapsalon + evaluatie formulier inleveren. 
Een interview houden met de saloneigenaar en vastleggen in een verslag.
Een moodbord maken. 

Alle opleidingen ITMeeloopdag 
Alle opleidingen Mediavormgever, DTP en  SignMeeloopdag 
Startcollege Entree 

Niveaubepalende toetsen
Positief advies vanuit het praktijkonderwijs

Alle opleidingen Veiligheid en VakmanschapVoorlichtingsbijeenkomst voor studenten en ouder(s)/verzorger(s).
Activiteitendag met sporttest/terreinwerk/roadwork/groepswerk.
Interview en motivatiegesprek
Sport Medisch Advies
Administratieve registratie Defensie
Medische keuring.
Handhaver toezicht en veiligheid

Thuisopdracht.
Testdag met o.a. sporttest en afrondend adviesgesprek.

Onderwijsassistent MuziekAuditie met hoofdvakinstrument
Mediavormgeving Art & DesignThuisopdracht en portfolio tonen
Podium- en Evenemententechniek niveau 2, 3 en 4Motivatiebrief/verdieping in de branche: we willen graag dat je bewust kiest voor deze branche en weet waar je aan begint.
FotograafPresentatie over jouw beeld van het beroep en jouw talent daarvoor.
AV-specialist

Presentatie over jouw beeld van het beroep en jouw talent daarvoor.

MediaredactieTijdens het kennismakingsgesprek wordt expliciet ingegaan op je interesse in de actualiteit, nieuws en je affiniteit met het vak. Daarnaast krijg je een schrijfopdracht.

Toelatingsrecht

Je bent als student toelaatbaar wanneer je aan de voorwaarden/eisen voldoet. We willen graag elke student op de juiste plek, daarom is het kennismakingsgesprek een voorwaarde om in te stromen. Heb je een opleiding gekozen met verplichte activiteiten voor toelating, maar kom je niet naar het kennismakingsgesprek en/of doe je niet mee aan deze verplichte activiteiten voor toelating, dan verlies je je toelatingsrecht. Dat kan betekenen dat je je moet aanmelden voor een andere opleiding. Uiteraard begeleiden we je, wanneer je afgewezen wordt voor een opleiding omdat je niet aan alle voorwaarden voldoet, bij het zoeken naar een andere opleiding. 

Wanneer je door omstandigheden niet kan deelnemen aan de verplichte activiteiten voor toelating, meld je dit tijdig bij de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Doe je dit niet, dan vervalt jouw recht op plaatsing. 

Toelatingsonderzoek

Heb je door omstandigheden geen diploma van een vooropleiding, maar denk je dat je wel over voldoende capaciteiten beschikt? Dan heb je de mogelijkheid om een toelatingsonderzoek aan te vragen. De toelatingscommissie beoordeelt je aanvraag en bepaalt of je een toelatingsonderzoek mag doen. De toelatingscommissie bepaalt op grond van het onderzoek of je toelaatbaar bent of niet.

Studiekeuzeadvies

Twijfel je na de kennismaking of verplichte activiteiten voor toelating over je opleidingskeuze? Dan kun je een studiekeuzeadviesgesprek aanvragen via de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld.