Samenwerken is de sleutel tot succes

Rafiq en Arno zitten geconcentreerd gebogen over hun soldeerwerk in de productiehal van Neways Electronics. Deze werkzaamheden horen bij de voorschakelopleiding Elektrotechniek die zij volgen. Een unieke samenwerking tussen Neways, gemeente Leeuwarden, ROC Friese Poort én ROC Friesland College. “Met twee ROC’s staan we er krachtiger in”, zegt Jacob de Vries, opleidingsadviseur Bedrijfsopleidingen. 

 

Neways ontwikkelt en produceert printplaten. “Voor 90% is dit proces geautomatiseerd”, vertelt managing director Michel Postma. “Er zijn wel operators nodig om de machines te bewaken en bij te vullen, de printplaten te controleren en eventuele fouten op te lossen. Ook hebben we mensen nodig die componenten handmatig op de printplaten solderen. Voor ons is het lastig om hiervoor goed geschoolde medewerkers te vinden. Dit probleem heb ik eens op tafel gelegd tijdens een bezoek van de gemeente. Van daaruit is het balletje gaan rollen. Om collectiviteit te organiseren, hebben we meerdere bedrijven in de elektrotechniek betrokken plus de twee ROC’s. De deelname van de andere bedrijven verliep echter moeizaam, mede vanwege corona. Om toch de vaart erin te houden, hebben we besloten de opleiding eerst alleen voor Neways te ontwikkelen.” 

 

Positief 

De opleiding duurt 10 weken en deelnemers leren basiselektronica, aangevuld met de werkzaamheden die voor Neways belangrijk zijn. Neways heeft vier deelnemers geworven onder de eigen mensen. Daarnaast heeft de gemeente vier langdurig werkzoekenden toegevoegd, die de opleiding volgen met behoud van uitkering. Als het van beide kanten bevalt, heeft Neways de intentie ook met deze vier mensen verder te gaan. Lukt dit niet, dan is de voorschakelopleiding voor hen een opstap naar een andere baan in de elektrotechniek of een BBL-opleiding. Michel: “Ik vind het mooi dat er met deze vier deelnemers een maatschappelijk doel is toegevoegd. Het initiatief heeft een lange adem gevraagd, maar wat er nu staat is super. Het is een goed voorbeeld van samenwerking tussen de ketens. En de deelnemers zijn positief, dat is het belangrijkste.” 

Elkaar versterken 

Jacob de Vries was vanaf de start betrokken bij het traject. “Ik kwam erbij vanuit ROC Friese Poort en Amieke de Rapper vanuit ROC Friesland College. Wij zaten samen vanaf dag één goed in de wedstrijd. Als je uitgaat van je eigen kracht hoef je een ander niet als concurrent te zien. Je kan elkaar versterken. Docenten Jakob Scholten van ROC Friese Poort en Johan van Althuizen van ROC Friesland College hebben samen de behoeftes geïnventariseerd bij Neways en een blauwdruk gemaakt voor de opleiding. De taken zijn fiftyfifty verdeeld. Voor het theoriestuk gaan de studenten naar Jakob in Sneek, omdat daar de materialen staan. Johan doet de praktijkkant. Dat kan bij Neways, bij ROC Friesland College of ook in Sneek. Als de studenten ‘s morgens bijvoorbeeld al in Sneek zijn voor de theorie komt Johan daar ‘s middags voor de praktijk naartoe.” 

Samenwerking 

De samenwerking tussen de twee ROC’s gaat heel goed. Jacob: “ROC Friese Poort had deze opleiding ook alleen kunnen aanbieden, maar er is nu minder afhankelijkheid van één team en het staat steviger. Ik vind de samenwerking ook logisch. Amieke en ik komen elkaar op veel plekken in de regio tegen en inmiddels spreken we elkaar bijna dagelijks. We werken ook samen aan een keuzedeel voor Jacobs Douwe Egberts. Een fusie zou voor Bedrijfsopleidingen zeker niet vreemd zijn.”  

Ideaal 

Voor Jacob is dit traject een schoolvoorbeeld van hoe een samenwerking moet gaan, ook tussen de vestigingen. “Een nieuwe samenwerkingsvorm gaat niet altijd meteen soepel, maar de bereidwilligheid is groot en ook hier staan we samen sterker. Mijn ideaal is nog wel dat de bedrijven die oorspronkelijk zouden meedoen, nu weer aansluiten. Het traject leent zich daar goed voor en dan is het hele plaatje compleet.” 

Deelnemers: 

Rafiq: “Tijdens de 16 jaar die ik werk bij Neways heb ik veel in de praktijk geleerd, maar ik heb er nooit een opleiding voor gevolgd. Tot nu toe werkte ik vooral bij assemblage en testen. Na deze opleiding kan ik bijvoorbeeld ook solderen. De opleiding is kort maar krachtig.” 

Arno: “Ik werk in het magazijn bij Neways. Daar zie ik de componenten binnenkomen. Nu zit ik aan de andere kant van de muur en zie ik waar deze componenten terechtkomen. En ik leer ze zelf op de printplaat solderen. Ik kan mijn kennis verbreden, dus daar ben ik blij mee.” 

Arnold: “Ik was ooit wiskundedocent en heb al eerder in de elektrotechniek gewerkt. Door corona kwam ik thuis te zitten en mijn jobcoach vroeg of ik interesse had in deze opleiding. Ik vind de opleiding erg interessant. Hopelijk kan ik straks ook bij Neways aan het werk.” 

 

Wil je meer weten? Of ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met Jacob de Vries via jacdevries@rocfriesepoort.nl of bel 06-21597842.