Terug

ROC Friese Poort verbreedt horizon Smart Industry

vrijdag 17 mei 2019

Smart Industry is niet meer weg te denken uit de ICT- en Techniekwereld. Maar wat is Smart Industry eigenlijk?

Smart Industry is niet meer weg te denken uit de ICT- en Techniekwereld. Maar wat is Smart Industry eigenlijk? De ontwikkelingen in dit werkveld gaan razendsnel. ROC Friese Poort besloot in gesprek te gaan met studenten uit verschillende landen en zo op onderzoek uit te gaan. In totaal kwamen 50 studenten en begeleidende docenten uit Duitsland, Estland en Italië naar Nederland. Samen werkten zij met de studenten van de opleiding Middenkader Engineering Elektrotechniek en Mechatronica aan een internationaal project rondom het thema Smart Industry. 

Smart industry
Smart Industry is erop gericht om met ICT-toepassingen de techniek te verbeteren en slimmer te maken. Voorbeelden hiervan zijn 3D-printers of slimme logistieke voertuigen, zoals drones. Deze apparaten nemen het werk uit handen dat normaliter door mensen wordt verricht. Alle studenten kregen afgelopen week diverse workshops en presentaties op verschillende locaties van ROC Friese Poort. 

Eindpresentaties
Op vrijdag 17 mei eindigde de projectweek met een workshop ‘online dashboard maken’ voor Smart Industries. Onze studenten lieten zien hoe je middels sensoren gegevens als temperatuur of luchtvochtigheid kunt meten en direct inzichtelijk kunt maken op een online dashboard. Op je computer of telefoon ontvang je vervolgens een waarschuwing wanneer waarden worden overgeschreden. Alle studenten uit de betrokken landen hebben op die manier gedurende de week een presentatie of workshop verzorgd. Het Duitse team nam de rest van de groep mee in de ontwikkeling hoe je door middel van trilling sensoren kunt voorspellen wanneer motoren onderhoud behoeven. Hiermee kunnen medewerkers in fabrieken tijdig onderhoud doen om te voorkomen dat de productie moet worden stilgelegd door een defecte motor.  “Het doel van deze workshops en presentaties was om kennis uit te wisselen op het gebied van Smart Industry, maar ook elkaars cultuur en leeromgeving. Dit project is zowel vakinhoudelijk als op persoonlijk en sociaal vlak een verrijking voor de studenten”, licht docent Jakob Scholten toe.

Internationaal project

Deze internationale bijeenkomst wordt ondersteund door Erasmus+, een subsidieprogramma van de Europese Unie. Het biedt mensen van alle leeftijden de kans om kennis en ervaring op te doen of om die te delen bij organisaties en instellingen in verschillende landen. Deze bijeenkomst bij ROC Friese Poort is een vervolg op een eerdere bijeenkomst in Estland, waar ook studenten en docenten van ROC Friese Poort aan bijgedragen hebben.