0900 8 996 996
(normaal tarief)

ROC Friese Poort STARS 2016

“Wat geweldig om zo veel passie en doorzettingsvermogen bij deze jonge mensen te zien.” Een uitspraak die een van de juryleden deed bij de enerverende en feestelijke uitreiking van ROC Friese Poort Stars 2016. Ieder jaar reiken wij deze award uit in verschillende categorieën: student met een uitstekend project, student met een uitblinkende stage, beste docent, beste student uit het volwassenenonderwijs, beste stagebedrijf en student met een bijzonder verhaal. Zo veel talenten en vakmensen in verschillende vakgebieden met allemaal één doel: een droom uit laten komen.

Winnaars 2016

STUDENT(EN) MET EEN UITSTEKEND PROJECT
Berry Visser (20 jaar- Suwâld) – opleiding Elektrotechniek

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Vilans van Maastricht, in opdracht van Verpleeghuis VIVRE in Maastricht, is gebleken dat licht een gunstig effect heeft op mensen die aan dementie lijden. Berry is zelf aan de slag gegaan met een vervolgonderzoek hoe Domotica, ook wel huisautomatisering, hierin toegepast kan worden. Hij heeft een toepassing met LED-verlichting ontwikkelend voor in verzorgingstehuizen. “Ik had niet verwacht dat ik zou winnen, maar het is een beloning op al het werk dat ik heb verricht”, aldus een trotse Berry.

STUDENT MET EEN UITBLINKENDE STAGE
Verena van der Veen (17 jaar - Donkerbroek) – opleiding Onderwijsassistent

Tijdens haar stage heeft Verena, samen met haar collega-onderwijsassistenten, met name eerstejaars vmbo-leerlingen begeleid in het studielandschap. De begeleiding bestond onder andere uit het helpen bij diverse huiswerkopdrachten. “Contact met de leerlingen is het allerleukst van mijn vak. Mijn sterke punt is dat ik veel initiatief neem. Ik vind het erg leuk dat ik heb gewonnen”, vertelt Verena na afloop.

BESTE STUDENT UIT HET VOLWASSENENONDERWIJS
Wendy Jongsma (26 jaar – Langezwaag)  - opleiding Scheeps- en Jachtbouwkundige

Wendy werkt aan superjachten bij De Vries Scheepsbouw in Makkum. Ze combineert het werken met leren. Wendy haalt bijzonder hoge cijfers en is zeer gemotiveerd om in haar vak de beste te worden. Ze heeft altijd de hoge kwaliteitsnorm voor ogen, dit komt in al haar werk tot uiting. Wendy: “Ik heb veel passie voor mijn vak. Als één van de weinige vrouwen in mijn vakgebied sta ik mijn mannetje.”

BESTE DOCENT
Conrad Berghoef (Drachten) – docent Nederlands

Nederlands het saaiste vak op school? Volgens de studenten die van Conrad les hebben niet! Met zijn enorme passie voor lesgeven spoort hij studenten aan om fanatiek bezig te zijn met het vak Nederlands. Conrad past in zijn lessen de nieuwste en modernste onderwijstechnieken toe en maakt gebruik van Social Media. “Ik heb mijn beste les nog niet gegeven”, vertelt Conrad na afloop. “Ik wil mijn studenten bedanken voor de nominatie en ROC Friese Poort voor alle kansen. Een geweldig instituut om voor te werken.”

BESTE STAGEBEDRIJF
SBO de Súdwester (Sneek) - opleiding Onderwijsassistent

Sinds dit schooljaar lopen 17 tweedejaars studenten van de opleiding Onderwijsassistent vier dagen per week stage op SBO de Súdwester. En dit een heel jaar lang. Tijdens de stage worden ze begeleid door de leerkracht van de betreffende groep. Daarnaast krijgen de studenten, tussen de stage door, les van docenten van ROC Friese Poort. Dit wordt afgewisseld met gastlessen van de leerkrachten en medewerkers van SBO de Súdwester. “We overleggen samen met ROC Friese Poort over het programma. We kijken naar wat de student nodig heeft in zijn ontwikkeling. Een stagiair heeft zelfs een brief aan de staatssecretaris gestuurd over deze goede werkwijze. Het winnen van de STARS Award vind ik vooral groot compliment aan studenten en docenten van ROC Friese Poort en onze eigen medewerkers. Zij maken de samenwerking tot een succes”, aldus Marco Vennema van SBO de Súdwester.

STUDENT MET EEN BIJZONDER VERHAAL
Wesley Ferwerda (21 jaar - Foxhol) – opleiding Fotografie en Journalistiek

In deze bijzondere categorie was een grote rol weggelegd voor het aanwezige publiek. Zij vonden dat Wesley de STARS Award in deze categorie verdiende. Wesley heeft al vanaf zijn geboorte te maken met een progressieve spierziekte. Vanaf zijn twaalfde belandde Wesley permanent in een rolstoel. Ondanks zijn beperking die zijn handelen en bewegingsvrijheid erg belemmert en die met de jaren erger wordt, is hij toch in staat zelfstandig te blijven functioneren. Hij heeft een aangepaste bus zodat hij onafhankelijk van anderen naar school kan komen. “Alles wat ik doe, wat anderen bijzonder vinden, vind ik zelf vanzelfsprekend. Ik wil laten zien dat je ondanks een beperking alles uit het leven moet halen wat erin zit”, vertelt Wesley. Hij bedankte na het ontvangen van de award zijn ouders voor al hun hulp en zijn docent Iwan van Steinvoorn voor zijn nominatie.