Terug

ROC Friese Poort organiseert bijeenkomst voor Installatiebedrijven over opleiding Installatietechniek

maandag 21 januari 2019

Donderdag 17 januari organiseerde ROC Friese Poort een bijeenkomst voor Installatiebedrijven (locatie Anne Wadmanwei) over de opleiding Installatietechniek. Installatiebedrijven hebben aangegeven dat er een groeiende vraag is naar personeel, maar tegelijkertijd kiezen weinig studenten voor de opleiding Installatietechniek. ROC Friese Poort wil graag samenwerken met Installatiebedrijven om dit probleem op te lossen.

Donderdag 17 januari organiseerde ROC Friese Poort een bijeenkomst voor Installatiebedrijven (locatie Anne Wadmanwei) over de opleiding Installatietechniek. Installatiebedrijven hebben aangegeven dat er een groeiende vraag is naar personeel, maar tegelijkertijd kiezen weinig studenten voor de opleiding Installatietechniek. ROC Friese Poort wil graag samenwerken met Installatiebedrijven om dit probleem op te lossen. De bedoeling is de opleiding Installatietechniek aan te bieden in een vernieuwde vorm zodat het voor toekomstige studenten aantrekkelijker wordt om hiervoor te kiezen. Studenten krijgen een betaalde stage in leerjaar 3 en 4, extra lessen op het gebied van ICT en 21e eeuwse vaardigheden/softskills en een coach die hen gedurende de hele opleiding intensief begeleidt. Wanneer studenten de opleiding afgerond hebben, zijn ze vrijwel zeker van een baan. Ook wordt er extra ingezet op projecten bij bedrijven en excursies.

Bij het Alfa college hebben ze twee jaar geleden een soortgelijk traject gestart en dat is succesvol gebleken. Prof. Jacques Zeelen (Universiteit Groningen) heeft samen met het Alfa-college en diverse installatiebedrijven voorafgaand aan dit traject een onderzoek gedaan. Op basis van deze uitkomsten werd een nieuwe mbo-opleiding ontwikkeld (niveau 4) voor de Technische Installatiebranche, die aansluit bij de vraag van het bedrijfsleven. Afgelopen donderdag was dhr. Zeelen gastspreker bij ROC Friese Poort en gaf hij een presentatie over dit onderzoek. Hij voerde voor zijn onderzoek veel gesprekken met installatiebedrijven en daar kwam uit dat er behoefte is aan techneuten met sociale vaardigheden en ict-skills. Volgens hem moeten bedrijven en onderwijsinstellingen nog beter samenwerken. 

De reacties van de aanwezige bedrijven waren positief, ze zijn blij dat we dit samen met hen willen oppakken. Er zijn al diverse bedrijven die aangegeven hebben mee te willen doen met dit traject. Daar zijn we erg blij mee. Met deze bedrijven gaan we verder in gesprek over de inhoud.

 

Zeelen

Tekenen Pranger en Rosier