Onderwijsassistent

Pedagogiek & Onderwijs (organisaties en medewerkers)

Bij ons kun je verschillende soorten scholingsmogelijkheden vinden voor jouw (toekomstige) medewerkers. Steeds meer vernieuwingen binnen het onderwijs, kinderopvang en jeugdzorg zorgen voor een andere benadering van de pedagogisch professional. Onder andere de maatschappelijke ontwikkelingen hebben invloed op de beroepspraktijk. De populariteit van de kinderopvang is aanzienlijk gestegen, denk aan de groei van Integrale Kind Centra en het aanbieden van passend onderwijs. De veranderingen in de beroepspraktijk ontwikkelen zich snel en iedere organisatie zoekt hierin zijn eigen vorm.

Wij hebben een standaard aanbod voor de toekomstige pedagogisch professionals, maar onze opleidingsadviseurs staan ook voor jou klaar om de scholingsmogelijkheden te bespreken. 

Flyer 'Kiezen voor de kinderopvang'

Animatie: starten met een volwassenenopleiding Pedagogiek & Onderwijs

Het team Pedagogiek en Onderwijs heeft het initiatief genomen om een podcast serie op te nemen. Op deze wijze legt het team een verbinding met de beroepspraktijk. Deze wekelijkse podcast zal een inspiratiebron zijn voor professionals vanuit onderwijs, de kinderopvang en jeugdzorg. Ook zal deze podcast geïntegreerd worden binnen de onderstaande volwassenenopleidingen:

 • Pedagogisch medewerker (niveau 3) 
 • Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (niveau 4) 
 • Onderwijsassistent (niveau 4) 
 • Nieuwe opleiding start september 2022: Pedagogisch professional op een IKC (dubbelkwalificatie niveau 4) 

Podcast Pedagogiek en Onderwijs

 

  Luister op Spotify

  Luister op Youtube

Scholingsmogelijkheden voor jouw medewerkers

Onderwijsassistent MBO 4

Pedagogisch medewerker kinderopvang MBO 3

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker - in 1 jaar van MBO 3 naar 4

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker MBO 4

Basistraining VierVVE

Pedagogische professional op een IKC MBO 4

Instructeur MBO 4

Wij ondersteunen je graag bij het:

 • scholen van medewerkers;
 • effectief inzetten van scholingssubsidies;
 • opzetten van een scholingsbeleid;
 • met de flexibiliteit die je organisatie nodig heeft.

 

Je kunt bij ons terecht voor:

 • medewerkers meerdere keren per jaar laten instromen
 • specifiek aanbod voor Volwassenenonderwijs (van zij-instromers tot ervaren professionals)
 • medewerkers versneld hun diploma laten halen
 • keuze uit veel opleidingen en cursussen
 • ontwikkelen en uitvoeren van een in-company traject
 • bijscholing van jouw team

Subsidies voor scholing
Wellicht komt jouw organisatie of medewerker in aanmerking voor een subsidie voor scholing. Bekijk alle subsidies.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief volwassenenonderwijs

Aanmelden

Meerdere startmomenten per jaar, overdag en in de avonduren
De student kan bij ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen op een vestiging bij haar/hem in de buurt diverse opleidingen en cursussen volgen, met meerdere startmomenten.

Maatwerk
Heeft jouw organisatie een vraag omtrent een opleiding, cursus of vaardigheid die niet genoemd staat in ons aanbod, dan kunnen wij deze voor je op maat maken en aanbieden. Daarnaast kun je bij ons terecht voor communicatietrainingen op elk niveau, op het gebied van communicatievaardigheden en agressie/weerbaarheid.

Ervaringen van studenten en docent

Wat moet ik doen wanneer ik een scholingsvraagstuk heb?

Naast het reguliere aanbod dat wij aanbieden kunnen wij ook een scholing verzorgen op aanvraag van één of meerdere organisaties. Tijdens een oriëntatiegesprek zal de opleidingsadviseur met jullie in gesprek gaan over de mogelijkheden. U kunt altijd contact opnemen met één van onze opleidingsadviseur om de mogelijkheden te bespreken.

Kunnen mijn medewerkers de opleiding ook versneld volgen?

Dit is afhankelijk van de vooropleiding en/of werkervaring binnen de kinderopvang en het onderwijs. De vakinhoudelijke docent kan tijdens het (vrijblijvende) intakegesprek op basis van de vooropleiding en de werkervaring bepalen op welke manier het traject er voor jouw medewerker uit zal gaan zien. 

Kan een zij-instromen bij mijn organisatie stagelopen?

Ja dat kan! De mogelijkheid bestaat om een zij-instromer stage te laten lopen bij jouw organisatie zolang jij geaccrediteerd bent voor de juiste uitstroomrichting.

Moet de student zelf een stage- of werkplek regelen?

Ja, de student is zelf verantwoordelijk voor het regelen van een stage- of werkplek. De student moet zelf een stage- of werkplek regelen voor minimaal 2 dagen per week bij een kinderopvang, een onderwijsorganisatie of jeugdzorginstelling. Via de website: www.stagemarkt.nl kan de student vacatures voor BBL stage- en of een werkplek bekijken. Het is dus handig dat jouw bedrijf hierop staat, zodat de juiste student jouw kan vinden.

Welke varianten van BBL-opleidingen zijn er?

Er zijn twee varianten van de BBL-opleiding. De eerste variant is BBL-S, dit betekent dat de student tijdens de BBL-opleiding stage loopt. De tweede variant is BBL-A, dit betekent dat de student tijdens de BBL-opleiding een arbeidsovereenkomst heeft.

Wat is het verschil tussen BBL-A en BBL-S?

De student volgt de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) en gaat één dag per week naar school. Daarnaast doe je minimaal 610 uur per jaar beroepspraktijkvorming op (werken of stage) bij een erkend leerbedrijf.
Kiezen jullie in overleg voor BBL-A? Dan heeft de student een betaalde arbeidsovereenkomst.
Kiezen jullie in overleg voor BBL-S? Dan loopt de student stage met een (onbetaalde) stageovereenkomst.

Hoe word ik een geaccrediteerd leerbedrijf?

De accreditatie kan aangevraagd worden via het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Neem contact met hen op en zij kunnen jou voorzien van de juiste informatie om een erkend leerbedrijf te worden. Let erop dat jouw bedrijf geaccrediteerd is voor de juiste opleiding.

Hoe kan een (potentieel) student mij vinden?

Studenten zoeken stageplaatsen via de website: www.stagemarkt.nl. Hierop staan erkende leerbedrijven, die stageplaatsen aanbieden. De student kan contact zoeken met deze leerbedrijven om te zien of deze stageplaats bij hem of haar past. Uiteraard kunt u altijd contact opnemen met ROC Friese Poort wanneer u een BBL stage en/of werkplek aan te bieden heeft.

Terug naar boven                                                                                                       Naar boven