Help uw zoon/dochter bij het kiezen

Voor ouder(s)/verzorger(s)

Binnenkort kiest uw zoon of dochter een vervolgopleiding in het mbo.  
Hoe kunt u hierbij ondersteunen?  

 
Wat vindt uw zoon/dochter leuk? Waar is hij/zij goed in? Een mbo-opleiding kiezen is niet altijd even gemakkelijk. Als ouder/verzorger bent u één van de belangrijkste adviseurs bij het maken van de studiekeuze. 

Veel jongeren weten zelf nog niet wat hen ècht interesseert en motiveert. Daarom is het ook zo belangrijk dat u uw zoon/dochter begeleidt in het keuzeproces. ROC Friese Poort geeft u graag een aantal tips:  

1. Neem de tijd 

Begin op tijd met oriënteren. Ga mee naar Open Dagen en informatiemomenten. Proef de sfeer en vraag u af of dit dè plek is waar uw zoon/dochter zich het beste kan ontplooien.  

2. Dring niets op 

Kijk waar uw zoon of dochter zelf warm voor loopt. Dring niets op, maar ga uit van zijn of haar eigen motivatie en enthousiasme.  

3. Laat uw zoon/dochter een dag meelopen  

Naast Open Dagen en informatiemomenten organiseert ROC Friese Poort Beleefdagen.  
Tweede-, derde- en vierdejaars vmbo’ers kunnen op verschillende momenten in het jaar een kijkje bij ons nemen. Uw zoon/dochter krijgt zo een goed beeld van de opleiding, het toekomstige beroep en onze school. www.rocfriesepoort.nl/beleefdagen 

4. Kijk naar het type onderwijs 

Bestaat de opleiding uit veel theorie of uit praktijklessen?  
Moet je vooral zelfstandig werken of juist meer in projectgroepen samenwerken? Kijk goed welk type onderwijs het beste bij uw zoon of dochter past.  

5. Heb oog voor begeleiding 

Houd rekening met het soort leerling dat uw zoon of dochter is.  
Heeft hij of zij veel begeleiding nodig?  

6. Laat twijfel toe  

Twijfelt uw zoon of dochter tussen een aantal opleidingen? Dat is helemaal niet erg.  
 Onze decanen kunnen bij twijfel ook adviseren. Kijk voor hun contactgegevens op: www.rocfriesepoort.nl/decanen  

Tijdens het intakegesprek is hier ook uitgebreid aandacht voor. Voor de studenten die het tijdens de intake echt nog niet weten, bieden we een studiekeuzeadvies. 

7. Steun uw zoon/dochter 

Keuzes maken kan voor een jongere moeilijk en soms zelfs eng zijn. Steun uw zoon of dochter daarom in zijn of haar beslissing.