Terug

'Noorden kent meer problemen dan gedacht' Minister Grapperhaus op bezoek bij ROC Friese Poort

vrijdag 19 juni 2020

Dat het Noorden niet gevrijwaard is van ondermijnende criminaliteit kon minister Ferd Grapperhaus gisteren in Leeuwarden met eigen ogen zien. Hij zegde gisteren toe dat de aanpak verstevigd wordt. 

Onderstaande artikel verscheen vrijdag 19 juni in het Friesch Dagblad. 

Terwijl de eigenaar van een aantal opslagboxen aan de Apolloweg in Leeuwarden een sjekkie draait, worden op last van de gemeente Leeuwarden meerdere boxen opengebroken.
,,Ik vind het allemaal maar een hoop bombarie”, meldt de eigenaar, die niet met naam in de krant wil.
,,Ze willen een statement maken omdat die minister er is.”

Die minister is Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie. Hij was gisteren op werkbezoek in de gemeente, op uitnodiging van burgemeester Sybrand Buma. Die wilde hem later zien dat ondermijnende criminaliteit ook in Noord-Nederland voorkomt. ,,Het Noorden kent meer problemen dan men vaak denkt”, aldus Buma.

Grapperhaus lijkt van de boodschap te zijn doordrongen, als hij na een blik in de boxen de pers kort te woord staat. ,,Leeuwarden en Groningen hebben echt dezelfde problematiek als Amsterdam en Rotterdam, weliswaar in kleinere getale. En ook in de haven van Harlingen komen drugs en wapens binnen. Bovendien is hier een groot landelijk gebied.”

Dat laatste maakt het Noorden interessant voor bijvoorbeeld drugslabs in leegstaande loodsen, zoals de afgelopen jaren meermaals te zien was. Grapperhaus benadrukte dat samenwerking tussen partijen als de politie en gemeenten, maar ook oplettendheid van burgers nodig is. ,,Dit speelt zich ook af in gewone woonwijken.” Hij sprak verder zijn zorgen uit over jongeren, die de misdaad in worden gezogen.

Op bezoek bij ROC Friese Poort
De minister begon zijn werkbezoek bij boeteorganisatie CJIB, en kreeg daarna bij ROC Friese Poort te zien hoe kwetsbaar jongeren kunnen zijn voor digitale criminaliteit. Ook kreeg hij hier uitleg over ondermijning in Noord-Nederland, en sprak hij met gemeentelijke handhavers en agenten die te maken hadden met agressie. Buma had dit geregeld om Grapperhaus te overreden meer bewapening van boa’s toe te staan, maar Grapperhaus was hem voor; begin deze maand besloot hij ruimhartiger te zijn met het toekennen van verzoeken voor wapenstokken voor boa’s. Leeuwarden gaat zo’n verzoek indienen.

Incidenten
Buma sprak vorige maand in het Friesch Dagblad de verwachting uit dat door de versoepeling van de coronaregels, er meer druk op boa’s kwam. Daarin heeft hij gelijk gekregen, meldde hij gisteren. ,,Je ziet dat er meer incidenten zijn dan er waren. De grote bulk houdt zich aan de afspraken, maar ik heb bijvoorbeeld toch een café moeten sluiten.” Ook moesten agenten en boa’s ingrijpen in de te volle Prinsentuin. De controle van de dertig boxen vormde het slotbedrijf van het bezoek. Dat die gezamenlijke controle van de politie en de gemeente Leeuwarden plaatsvond op de dag van de komst van de minister was natuurlijk geen toeval. Dat er daadwerkelijk voorbeelden van ondermijnende criminaliteit werden gevonden wel. ,,Al hadden we het ook wel weer verwacht”, aldus burgemeester Buma.

In een box werd driehonderd stuks munitie aangetroffen. In diezelfde box lagen ook softdrugs en harddrugs. In een andere box lagen goederen om een hennepkwekerij te bouwen, en een box was omgebouwd voor bewoning. Dat mag niet volgens de gemeentelijke plannen. In twee andere boxen zijn sporen gevonden van overtredingen van de milieuwet. Hiernaar wordt nog nader onderzoek gedaan. De eigenaar van de boxen meldde overigens dat zijn huurders bonafide zijn. ,,Maar er zijn ook een paar gekocht.

Daar heb ik weinig zicht op.” Met zijn statement wil Buma niet per se meer politiecapaciteit afdwingen, hoewel Grapperhausmeldde dat groei van sommige politieteams in het Noorden niet uitgesloten wordt. ,,We willen vooral de discussie vanuit het Noorden voeren”, aldus Buma. Hij brak een lans voor meer bevoegdheden en middelen, bijvoorbeeld om informatie uit te wisselen tussen organisaties.

Meer deskundigen
Ook bepleitte hij dat tijdelijke inhuur van deskundigen bij het RIEC Noord (dat overheden ondersteunt bij de aanpak van criminaliteit) permanent wordt, en dat ook de rechtbank en het Openbaar Ministerie versterkt worden. Maar waar het Buma vooral om ging was het vestigen van de aandacht op ondermijnende criminaliteit in Noord-Nederland. ,,Er wordt bij ondermijning nu vooral naar Brabant gekeken.”