Windkracht 10; bijzondere vaartocht voor studenten ROC Friese Poort

donderdag 07 oktober 2021

Van maandag 4 tot en met 8 oktober ging een groep van 18 studenten van ROC Friese Poort,  locatie Anne Wadmanwei uit Leeuwarden, mee op een bijzondere vaartocht. Onder de noemer Windkracht 10 voeren ze mee op een schip langs Harlingen, Den Helder, Den Oever, Urk en Makkum. Het ging om studenten uit Leeuwarden van de opleidingen IT, Techniek en Bouw, die na de coronaperiode wel een extra steuntje in de rug konden gebruiken. Om deze studenten een hart onder de riem te steken en iets extra’s te bieden, hebben decanen van ROC Friese Poort dit initiatief genomen.

Nieuwe ervaringen
“Met deze tocht willen we studenten even uit hun dagelijkse omgeving halen en nieuwe ervaringen laten opdoen. Ze stappen uit hun comfortzone en moeten met elkaar samenwerken. Ze gaan met elkaar zeilen, maar hebben ook om de beurt corvee en koken voor elkaar. Ze leren een beetje op elkaar te passen”, vertelt Lenze Kielstra, decaan en een van de initiatiefnemers. De meeste studenten kenden elkaar vooraf niet en zijn na een oproep voorgedragen of hebben zelf aangegeven hier belangstelling voor te hebben. Reacties van de studenten; “Het is heel chill en fijn om er even uit te zijn na een lastige coronaperiode. Het is een hele mooie ervaring met leeftijdsgenoten, mensen die ik eerst niet kende. We doen leuke dingen en het is gezellig. Deze week geeft mij ook structuur.”

Harde wind, regen en zonneschijn
De meerdaagse excursie startte op maandag 4 oktober in Harlingen en ging door Friesland en langs het IJsselmeer. De route was als volgt; Harlingen - Den Helder - Den Oever - Urk - Makkum - Harlingen. De studenten sliepen en aten aan boord en deden verschillende activiteiten. Op woensdagavond kwamen ze aan op Urk. Daar leerden ze donderdag vis fileren en bakken en deden ze een reddingsoefening op het IJsselmeer onder leiding van docenten van de locatie Urk van ROC Friese Poort. Tijdens de vaartocht kwamen alle weertypes voorbij, van harde wind en regen tot zonneschijn. Misschien wel symbolisch voor de gehele coronaperiode waarbij deze studenten het vaak lastig hebben gehad.

 

Een leven lang leren

Het gat dichten tussen vraag en aanbod Veel sectoren ervaren een tekort aan kundig personeel. Dat geldt ook voor de metaa...
18 november 2022