Terug

Volwassenenonderwijs in coronatijd

maandag 01 maart 2021

Saskia Visser, directeur ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen, blikt terug op het afgelopen jaar.

Alweer een jaar geleden ging ons land op slot en ging ROC Friese Poort (tijdelijk) dicht. In mijn werk als directeur bij ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen was dat wel even slikken; niet meer elke dag naar kantoor en fysiek in verbinding zijn met collega’s, relaties en opdrachtgevers. Sindsdien zitten we in een totaal andere modus. We zetten binnen Bedrijfsopleidingen alles op alles om te zorgen dat onze dienstverlening voor het volwassenenonderwijs gecontinueerd wordt. Thuiswerken - dat begon als een noodoplossing - is inmiddels het ‘nieuwe normaal’. We hebben het afgelopen jaar niet alleen digitaal vergaderd - waarbij soms kinderen of huisdieren in beeld langs kwamen - ook het pensioenfeest en kraamvisite van onze collega’s ging online. Al deze digitale ontmoetingen kan ik afstrepen, maar ik kijk ook reikhalzend uit naar het moment dat we elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten.

Inmiddels is het onderwijs, na de 2e verplichte schoolsluiting, weer opgestart. Weliswaar binnen de RIVM-richtlijnen, maar we mogen weer studenten op school ontvangen. En wat ben ik trots op alle collega’s van ROC Friese Poort die een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt in het online en blended verzorgen van onderwijs aan volwassenen en jongeren. Ondanks alle beperkingen blijven we creatief en oplossingsgericht in het vormgeven van onze lessen, het faciliteren van de school als ontmoetingsplek en het inperken van eventuele onderwijsachterstanden. Wat we vooral geleerd hebben is om flexibel en blended onderwijs optimaal te benutten voor structurele verbeteringen in ons onderwijs.

Ook al vertragen de economische gevolgen van deze coronacrisis aan de ene kant onze toekomstplannen, aan de andere kant is leven lang ontwikkelen belangrijker dan ooit. De arbeidsmarkt verandert in een nog hogere versnelling en bij- en omscholing wordt des te urgenter. Mensen raken hun baan of bedrijf kwijt of wil actief bijdragen in de zorg. Om- en bijscholing is nodig om nieuwe vaardigheden te leren, zodat zij snel aan de slag kunnen in tekort-sectoren zoals zorg, onderwijs, bouw, ICT en techniek. Ik zie dat de vraag binnen het volwassenenonderwijs zich voornamelijk richt op praktijkleren in het mbo, zoals verkorte werken-leren-trajecten en mbo-certificaten. ROC Friese Poort heeft met een aantal partners een subsidieaanvraag gedaan voor NL Leert Door. Dankzij dit prachtige samenwerkingsverband kunnen we 750 deelnemers bijna kosteloos omscholen voor een mbo-certificaat. We blijven investeren in flexibel, toekomstgericht onderwijs dat past bij de student van nu.

Ik hoop dat we gauw terug kunnen naar het ‘oude normaal’. Met fysieke gesprekken, volle klassen, diploma-uitreikingen samen met familie en vrienden en persoonlijk contact. Maar ook met blijvende aandacht voor leven lang ontwikkelen en volwassenenonderwijs op maat.

Saskia Visser
Directeur ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen