0900 8 996 996
(normaal tarief)

Veteranen helpen nieuwe Nederlanders inburgeren

Geplaatst op 12 december 2017


Lezen, schrijven, luisteren en spreken is voor inburgeraars die de Nederlandse taal willen leren vaak moeilijk. Daardoor lopen ze dagelijks tegen allerlei praktische problemen aan. Door het wegnemen van de drempel om daadwerkelijk in het Nederlands te gaan spreken, leert de inburgeraar zich makkelijker te redden in dagelijkse situaties.

Met deze spreekvaardigheid als uitgangspunt is ROC Friese Poort in Emmeloord in 2016 in samenwerking met de Nederlandse Officieren Vereniging een succesvolle pilot gestart door de inzet van veteranen bij de reguliere inburgeringslessen.

Ervaring met culturen en inlevingsvermogen
Veteranen en meer algemeen militairen hebben in hun opleidingen  en tijdens uitzendingen kennis en ervaring opgedaan met diverse culturen, religieuze groeperingen en kunnen zich daarom goed inleven in hoe mensen uit andere landen denken en doen. De inburgeraars gaan, als toevoeging op het inburgeringsprogramma, tien keer aan de hand van beeldend materiaal in gesprek met de veteraan/militair en veelal samen met zijn/haar partner. Gespreksonderwerpen zijn gericht op omgangsvormen, normen en waarden en het belang van de eigen inzet voor een succesvolle integratie. Praten over jezelf, wonen en leven in Nederland, eten en drinken en vrije tijd verlaagt de drempel om te spreken en creëert verdere diepgang.

De veteranen/militairen leveren dankzij hun inzet bij deze inburgeringstrajecten een belangrijke maatschappelijke bijdrage en het verhoogt de kans op een succesvolle inburgering. De betrokken deelnemers, veteranen-koppels en docenten zijn zeer enthousiast over het bereikte resultaat. In januari 2018 start een nieuwe groep in Emmeloord. Ook wordt het traject uitgerold in Leeuwarden (maart/april) en in de regio Ede/Arnhem/Veenendaal.

Ben jij veteraan en wil je je ook inzetten bij dit project?
Voor deze nieuwe groepen zijn we op zoek naar veteranen (eventueel met partner) die zich als vrijwilliger willen inzetten voor inburgeraars en een leidinggevende functie hebben bekleed en uitgebreide ervaring hebben met het geven van instructie. Het gaat om 5 – 10 lessen van 1,5 uur op basis van een vrijwilligersvergoeding. De veteranen/militairen maken gebruik van bestaand lesmateriaal en starten met een voorlichtingsmoment.

Ben of ken jij een veteraan die zijn/haar ervaring in wil zetten om inburgeraars te helpen integreren? Neem dan contact op met onderstaande contactpersoon:

Regio Emmeloord: Herman Koek (06-41626787, hermankoek@gmail.com)
Regio Leeuwarden: Herman Koek (06-41626787, hermankoek@gmail.com)
Regio Ede/Arnhem/Veenendaal: Evert Hoogendoorn (0318-637998, everthoogendoorn@hotmail.com)

Meer nieuws

Nog enkele plekken beschikbaar in opleiding Stuurman Werktuigkundige Zeevisvaart Er zijn nog enkele plekken beschikbaar in de septemberinstroom van de opleiding Stuurman Werktuigkundige Zeevisvaart MBO 2 BBL (SW6). Je woont, werkt en leert begeleid aan boord van het eigen schip en gaat eens in de 4 tot 6 weken een week naar school.
Nieuwe maritieme trainingen op zaterdag Per september 2018 bieden we op Urk een drietal nieuwe maritieme trainingen op zaterdag aan: Elektrotechniek aan boord Basis, Lassen Maritiem Basis en Veilig werken in de machinekamer.
Studenten Maatschappelijke Zorg halen ruim 2000 euro op voor het Leger des Heils Eerstejaars studenten Maatschappelijke Zorg hebben vandaag een cheque van 2114,44 euro aangeboden aan het Leger des Heils. De studenten haalden dit bedrag op met de Zomerfair die onlangs plaatsvond in Drachten, Leeuwarden, Sneek en Emmeloord. Het organiseren van het evenement maakt deel uit van de opleiding.  
Met een diploma én goed gevuld portfolio de arbeidsmarkt op Studenten Commercieel Technicus halen naast diploma landelijk erkende certificaten 'Lean Management' en 'CE-Ondernemerschap'. 
Diplomering Rentex Floron Op woensdag 4 juli 2018 namen 13 medewerkers van Rentex Floron hun mbo-diploma Logistiek medewerker in ontvangst. Van harte gefeliciteerd!

Pagina's