0900 8 996 996
(normaal tarief)

Veteranen helpen nieuwe Nederlanders inburgeren

Geplaatst op 12 december 2017


Lezen, schrijven, luisteren en spreken is voor inburgeraars die de Nederlandse taal willen leren vaak moeilijk. Daardoor lopen ze dagelijks tegen allerlei praktische problemen aan. Door het wegnemen van de drempel om daadwerkelijk in het Nederlands te gaan spreken, leert de inburgeraar zich makkelijker te redden in dagelijkse situaties.

Met deze spreekvaardigheid als uitgangspunt is ROC Friese Poort in Emmeloord in 2016 in samenwerking met de Nederlandse Officieren Vereniging een succesvolle pilot gestart door de inzet van veteranen bij de reguliere inburgeringslessen.

Ervaring met culturen en inlevingsvermogen
Veteranen en meer algemeen militairen hebben in hun opleidingen  en tijdens uitzendingen kennis en ervaring opgedaan met diverse culturen, religieuze groeperingen en kunnen zich daarom goed inleven in hoe mensen uit andere landen denken en doen. De inburgeraars gaan, als toevoeging op het inburgeringsprogramma, tien keer aan de hand van beeldend materiaal in gesprek met de veteraan/militair en veelal samen met zijn/haar partner. Gespreksonderwerpen zijn gericht op omgangsvormen, normen en waarden en het belang van de eigen inzet voor een succesvolle integratie. Praten over jezelf, wonen en leven in Nederland, eten en drinken en vrije tijd verlaagt de drempel om te spreken en creëert verdere diepgang.

De veteranen/militairen leveren dankzij hun inzet bij deze inburgeringstrajecten een belangrijke maatschappelijke bijdrage en het verhoogt de kans op een succesvolle inburgering. De betrokken deelnemers, veteranen-koppels en docenten zijn zeer enthousiast over het bereikte resultaat. In januari 2018 start een nieuwe groep in Emmeloord. Ook wordt het traject uitgerold in Leeuwarden (maart/april) en in de regio Ede/Arnhem/Veenendaal.

Ben jij veteraan en wil je je ook inzetten bij dit project?
Voor deze nieuwe groepen zijn we op zoek naar veteranen (eventueel met partner) die zich als vrijwilliger willen inzetten voor inburgeraars en een leidinggevende functie hebben bekleed en uitgebreide ervaring hebben met het geven van instructie. Het gaat om 5 – 10 lessen van 1,5 uur op basis van een vrijwilligersvergoeding. De veteranen/militairen maken gebruik van bestaand lesmateriaal en starten met een voorlichtingsmoment.

Ben of ken jij een veteraan die zijn/haar ervaring in wil zetten om inburgeraars te helpen integreren? Neem dan contact op met onderstaande contactpersoon:

Regio Emmeloord: Herman Koek (06-41626787, hermankoek@gmail.com)
Regio Leeuwarden: Herman Koek (06-41626787, hermankoek@gmail.com)
Regio Ede/Arnhem/Veenendaal: Evert Hoogendoorn (0318-637998, everthoogendoorn@hotmail.com)

Meer nieuws

Lyrise van Etteger door naar finale Skills Heroes Studente Lyrise van Etteger van de opleiding Directiesecretaresse/Managementassistent (volwassentraject) is als vierde geëindigd tijdens de voorronde van Skills Heroes! Daardoor heeft ze zich geplaatst voor Skills The Finals. 
Nomineer voor STAR Awards 2018 Voor het vierde jaar op rij organiseren we de ROC Friese Poort STAR Awards. De verkiezing waarbij we uitblinkende studenten, docenten en BPV-bedrijven van ROC Friese Poort in de schijnwerpers zetten. Wie verdient volgens jou een award?
Fries praktijkonderwijs en mbo werken samen om kansen jongeren te vergroten Zoveelmogelijk jongeren een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. De scholen voor praktijkonderwijs en de mbo-scholen in Friesland tekenden op 18 januari bij ROC Friese Poort in Leeuwarden een convenant om hierin nauw te gaan samenwerken. Om jongeren de kans te geven zich zo maximaal mogelijk te ontwikkelen.
Nog enkele opleidingsplaatsen Verzorgende-IG update beschikbaar Eind januari start in Balk of St Nicolaasga bij Hof en Hiem het 52-weekse versnelde opleidingstraject Verzorgende IG mbo BBL (werken-leren) niveau 3.
Succesvolle workshop Cyber Aware voor winnaars enquête Thuiszorg het Friese Land, NDC Mediagroep en Koninklijke Damstra Installatietechniek winnen een gratis Cyber-workshop.

Pagina's