Terug

Verplichte CO-certificering voor monteurs gasverbrandingsinstallaties

woensdag 14 oktober 2020

Werk jij aan gasverbrandingsinstallaties? Zoals het installeren, repareren, onderhouden en in bedrijf stellen van deze installaties?

Dan is het goed te weten dat per 1 oktober 2020 de nieuwe Gasketelwet in werking is getreden. Vanaf deze datum hebben alle monteurs werkzaam aan gasverbrandingsinstallaties anderhalf jaar de tijd om een verplichte CO-certificering (ook wel het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide genoemd) te behalen.

Het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide geldt voor het werken aan gasverbrandingsinstallaties onder 100 kW. Elke installatie met een gasverbrandingsproces die koolmonoxide genereert en genoemd wordt in BRL-6000-25, valt onder de nieuwe Gasketelwet. Deze wet geldt ook voor gasverbrandingsinstallaties of rookgasafvoervoorzieningen, zowel bestaande installaties als nieuwe. Ook luchtverhitters en gashaarden vallen onder de nieuwe wet.

Vanaf 1 april 2022 is het strafbaar om zonder CO-certificering aan gasverbrandingsinstallaties te werken.

Het vakmanschap van monteurs dient aantoonbaar te zijn. Door middel van het behalen van een theorietoets en een praktijkexamen kun je aantonen dat je vakbekwaam bent om je werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties uit te voeren.

Bereid je goed voor en schrijf je nu in voor de examentraining CO Vakmanschap 

De training bestaat uit theorieles + -examen (CO-erkenning) en praktijkvoorbereiding. Na afronding van de training en een positief resultaat op de landelijk erkende theorietoets van CO Vakmanschap kun je je aanmelden voor het praktijkexamen. Het praktijkexamen wordt door IW Nederland op locatie van ROC Friese Poort in Leeuwarden afgenomen.

Vakmanschap CO