ROC Friese Poort ziet groeiende belangstelling voor opleiding tot BOA

woensdag 29 september 2021

BOA in werkkleding

Nieuwe cursisten zijn vaak mensen die een heel ander beroep hebben of werkloos zijn. De cursus BOA bestaat uit een deel praktijk en een deel theorie. Daar ga je niet zomaar fluitend doorheen, aldus docent Hans Pel. "Het is een omvangrijk pakket aan theorie wat ze doen."

Een groot deel van de cursus bestaat uit zaken die in het Wetboek van Strafvordering staan. Ook leren mensen over misdrijven, zoals belediging, meineed en verzet tegen een politieambtenaar.

Politie heeft minder tijd

Het aantal belangstellenden voor de cursus neemt toe, zegt Pel. "Het is natuurlijk niet dat je praat over honderden mensen, maar we zien bij de Friese Poort wel een tendens die stijgende is. En de maatschappij vraagt er ook om, dat merk je steeds meer."

"De kleine overlastfeiten, daar heeft de politie over het algemeen wat minder tijd voor om aandacht aan te besteden", zegt Pel. "Daarvoor is onder andere ook de buitengewoon opsporingsambtenaar, vaak in dienst van de gemeente, die daarmee belast is."

Brede opleiding

Cursist Anne van der Meer heeft voor de opleiding gekozen omdat het een brede opleiding is en hij graag met mensen werkt. Het werk als BOA spreekt hem erg aan.

"Geen dag is hetzelfde. Als hovenier weet je dat je de rozenstruiken of de heg gaat snoeien. Die dingen blijven groeien, dat blijft allemaal hetzelfde. Met BOA weet je, je komt uit bed en je hebt misschien wel een bepaald plan, maar je weet nooit hoe een dag verloopt. Die kan er heel anders uitzien dan dat je van tevoren voor ogen had."

Wil jij meer weten over de cursus BOA of wil jij (of jouw medewerkers) starten met deze cursus? Neem dan contact op met onze opleidingsmanager Sieger Beerda via sbeerda@rocfriesepoort.nl.

Bron: Omrop Fryslân