0900 8 996 996
(normaal tarief)

ROC Friese Poort schoolt eigen studenten tot docent Techniek

Geplaatst op 30 november 2017

ROC Friese Poort is samen met Hogeschool Windesheim een pilot gestart om afgestudeerde studenten van het ROC op te leiden tot docent Techniek. De onderwijsinstellingen willen hiermee het dreigende tekort aan docenten Techniek voor zijn. De scholen zijn begonnen met een maatwerktraject om afgestudeerde techniekstudenten mbo niveau 4 te scholen tot tweedegraads bevoegd docent. Na de pilot wordt gekeken of deze aanpak voor meer vakgebieden interessant is.

Dreigend tekort docenten Techniek voor zijn

“Het onderwijs vergrijst en de arbeidsmarkt trekt aan. Op termijn stromen relatief veel docenten uit. Voor beroepsgerichte vakken heeft het mbo bovendien te maken met concurrentie uit de markt. Vooral nu de economie aantrekt. Als we niets doen dan leidt dat straks tot een tekort aan docenten bij Techniek. En dat willen we voor zijn. We starten nu met deze pilot voor Techniek. Met mogelijk een spin off naar andere vakgebieden. Want we zien dat het ook op andere vakgebieden moeilijker gaat worden om docenten te vinden. Bijvoorbeeld bij de zorg en bij ICT. ” Aldus Remco Meijerink, voorzitter college van bestuur ROC Friese Poort.

Baangarantie

De studenten zijn bij de start van hun studie Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs (LTB) van Hogeschool Windesheim al zeker van een baan. Zij komen meteen als instructeur in dienst bij ROC Friese Poort en groeien in drie jaar tijd door naar docent. De opleiding vindt deels plaats op de werkvloer van ROC Friese Poort en deels bij Hogeschool Windesheim. Daarnaast doen de studenten de benodigde praktijkervaring op door stage te lopen bij bedrijven in de regio.

Toekomstgericht

Opleidingsmanager Techniek Jouke Douwe de Vries ziet in deze aanpak veel voordelen voor de toekomst. “We verjongen ons personeelsbestand. En de kennis en ervaring van onze vakdocenten en instructeurs wordt benut en behouden voor de toekomst. Zij begeleiden namelijk de studenten op de werkvloer. Tegelijkertijd zou deze pilot best eens huidige instructeurs enthousiast kunnen maken om door te groeien naar vakdocent. Ook voor onze eigen medewerkers vinden wij het belangrijk dat zij zich een leven lang kunnen ontwikkelen.”

Studenten enthousiast

De eerste vier studenten zijn september dit jaar gestart met de opleiding. Zij zijn erg enthousiast en hebben veel steun aan elkaar als groep. Ze kunnen op de werkvloer direct met vragen bij docenten terecht. Student Arjan Douma: “Ik vind het een pittige opleiding, maar ga er volop tegenaan! Ik vind het ideaal dat je de theorie meteen in de praktijk kan toepassen.” 

Meer nieuws

Gratis loopbaanadvies voor werknemers van 45 jaar en ouder Duizenden werkenden van 45 jaar en ouder kunnen nu een gesubsidieerd ontwikkeladvies aanvragen bij een loopbaanadviseur.
Budget scholingsvoucher langdurige zorg bijna op Het heeft er lang naar uitgezien dat het budget voor de scholingsvouchers voor werknemers uit de langdurige zorg niet helemaal op zou raken. Sinds enkele weken is echter het aantal aanvragen dat UWV voor deze scholingsvoucher ontvangt enorm gestegen.
15 topopleidingen voor ROC Friese Poort in Keuzegids Mbo 2018 Vijftien opleidingen van ROC Friese Poort krijgen het predicaat “Topopleiding 2018” in de vandaag verschenen Keuzegids Mbo. Het gaat om opleidingen in de zes vakgebieden Signmaking, Financieel administratieve beroepen, Podium- en evenemententechniek, Logistiek, Handhaver toezicht en veiligheid en Klantmedewerker bancaire diensten. Deze opleidingen kregen een beoordeling van 75 punten of hoger.
Alice Muller benoemd als lid College van Bestuur ROC Friese Poort ROC Friese Poort heeft mevrouw Alice Muller (43) benoemd als lid van het College van Bestuur. Met ingang van 1 maart 2018 treedt zij in dienst. Met de benoeming van Muller is gekozen voor een jonge, ambitieuze bestuurder met een groot regionaal en landelijke netwerk en veel kennis over de Friese arbeidsmarkt.
Veteranen helpen nieuwe Nederlanders inburgeren ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen is een succesvolle pilot gestart door de inzet van veteranen bij de reguliere inburgeringslessen.

Pagina's