0900 8 996 996
(normaal tarief)

ROC Friese Poort schoolt eigen studenten tot docent Techniek

Geplaatst op 30 november 2017

ROC Friese Poort is samen met Hogeschool Windesheim een pilot gestart om afgestudeerde studenten van het ROC op te leiden tot docent Techniek. De onderwijsinstellingen willen hiermee het dreigende tekort aan docenten Techniek voor zijn. De scholen zijn begonnen met een maatwerktraject om afgestudeerde techniekstudenten mbo niveau 4 te scholen tot tweedegraads bevoegd docent. Na de pilot wordt gekeken of deze aanpak voor meer vakgebieden interessant is.

Dreigend tekort docenten Techniek voor zijn

“Het onderwijs vergrijst en de arbeidsmarkt trekt aan. Op termijn stromen relatief veel docenten uit. Voor beroepsgerichte vakken heeft het mbo bovendien te maken met concurrentie uit de markt. Vooral nu de economie aantrekt. Als we niets doen dan leidt dat straks tot een tekort aan docenten bij Techniek. En dat willen we voor zijn. We starten nu met deze pilot voor Techniek. Met mogelijk een spin off naar andere vakgebieden. Want we zien dat het ook op andere vakgebieden moeilijker gaat worden om docenten te vinden. Bijvoorbeeld bij de zorg en bij ICT. ” Aldus Remco Meijerink, voorzitter college van bestuur ROC Friese Poort.

Baangarantie

De studenten zijn bij de start van hun studie Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs (LTB) van Hogeschool Windesheim al zeker van een baan. Zij komen meteen als instructeur in dienst bij ROC Friese Poort en groeien in drie jaar tijd door naar docent. De opleiding vindt deels plaats op de werkvloer van ROC Friese Poort en deels bij Hogeschool Windesheim. Daarnaast doen de studenten de benodigde praktijkervaring op door stage te lopen bij bedrijven in de regio.

Toekomstgericht

Opleidingsmanager Techniek Jouke Douwe de Vries ziet in deze aanpak veel voordelen voor de toekomst. “We verjongen ons personeelsbestand. En de kennis en ervaring van onze vakdocenten en instructeurs wordt benut en behouden voor de toekomst. Zij begeleiden namelijk de studenten op de werkvloer. Tegelijkertijd zou deze pilot best eens huidige instructeurs enthousiast kunnen maken om door te groeien naar vakdocent. Ook voor onze eigen medewerkers vinden wij het belangrijk dat zij zich een leven lang kunnen ontwikkelen.”

Studenten enthousiast

De eerste vier studenten zijn september dit jaar gestart met de opleiding. Zij zijn erg enthousiast en hebben veel steun aan elkaar als groep. Ze kunnen op de werkvloer direct met vragen bij docenten terecht. Student Arjan Douma: “Ik vind het een pittige opleiding, maar ga er volop tegenaan! Ik vind het ideaal dat je de theorie meteen in de praktijk kan toepassen.” 

Meer nieuws

Nog enkele plekken beschikbaar in opleiding Stuurman Werktuigkundige Zeevisvaart Er zijn nog enkele plekken beschikbaar in de septemberinstroom van de opleiding Stuurman Werktuigkundige Zeevisvaart MBO 2 BBL (SW6). Je woont, werkt en leert begeleid aan boord van het eigen schip en gaat eens in de 4 tot 6 weken een week naar school.
Nieuwe maritieme trainingen op zaterdag Per september 2018 bieden we op Urk een drietal nieuwe maritieme trainingen op zaterdag aan: Elektrotechniek aan boord Basis, Lassen Maritiem Basis en Veilig werken in de machinekamer.
Studenten Maatschappelijke Zorg halen ruim 2000 euro op voor het Leger des Heils Eerstejaars studenten Maatschappelijke Zorg hebben vandaag een cheque van 2114,44 euro aangeboden aan het Leger des Heils. De studenten haalden dit bedrag op met de Zomerfair die onlangs plaatsvond in Drachten, Leeuwarden, Sneek en Emmeloord. Het organiseren van het evenement maakt deel uit van de opleiding.  
Met een diploma én goed gevuld portfolio de arbeidsmarkt op Studenten Commercieel Technicus halen naast diploma landelijk erkende certificaten 'Lean Management' en 'CE-Ondernemerschap'. 
Diplomering Rentex Floron Op woensdag 4 juli 2018 namen 13 medewerkers van Rentex Floron hun mbo-diploma Logistiek medewerker in ontvangst. Van harte gefeliciteerd!

Pagina's