0900 8 996 996
(normaal tarief)

ROC Friese Poort eerste ROC met gekwalificeerde scholing warmtepompen én zonne-energie

Geplaatst op 12 februari 2018

Mbo-studenten die bij ROC Friese Poort afstuderen in installatietechnische opleidingen met de onderdelen warmtepompen en zonne-energie, zijn klaargestoomd voor de landelijke examens in die onderdelen. ‘De lesstof bevat de theoretische en praktische kennis die nodig is om te kunnen slagen,’ aldus Wil van Ophem van Kwaliteit voor Installaties Nederland.

De geaccrediteerde scholing in warmtepompen en zonne-energie is bij ROC Friese Poort te volgen in de dagopleiding voor jongeren en in de bijscholingscursussen. Zo is de scholing ook door een installateur te volgen, naast zijn baan. ROC Friese Poort speelt met de accreditaties in op vraag uit de markt naar landelijk erkende kwalificaties van scholingen.

Meerwaarde voor de student
‘Het is voor jongeren en installateurs interessant om bij ROC Friese Poort deze geaccrediteerde scholing te volgen,’ aldus Wil van Ophem. ‘Op de eerste plaats bevat deze scholing alle theorie en praktijk die de installateur nodig heeft voor het werken met warmtepompen of zonne-energie. Daarbij kan de student na het behalen van zijn mbo-diploma ervoor kiezen de aparte branche-examens af te leggen. Dat examen is dan nog een klein stapje te gaan. Slagen ze daarvoor, dan zijn ze aantoonbaar vakbekwaam in warmtepompen of zonne-energie. Hierdoor worden ze geregistreerd op het kwaliteitsregister QBISnl.nl en zijn ze vindbaar voor potentiële opdrachtgevers en consumenten. Als gekwalificeerde vakprofessional maken ze het verschil met concurrenten.’

Voorbeeld voor andere ROC’s in Nederland
Volgens Wil van Ophem stelt ROC Friese Poort een voorbeeld voor andere ROC’s in het land: ‘Voor de accreditaties voldoen de scholingen warmtepompen en zonne-energie aan een aantal voorwaarden. Daar heeft ROC Friese Poort hard aan gewerkt. KvINL blijft het ROC jaarlijks op de voorwaarden controleren. Daarmee zijn de studenten die de scholingen volgen, steeds voorbereid op de actuele theorie en praktijk.’

De accreditaties voor de onderdelen Warmtepompen en Zonne-energie zijn op 29 januari 2018 door Wil van Ophem van KvINL (derde van links) officieel overhandigd aan Paul Molenaar, directeur ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen (vierde van links) en andere betrokken medewerkers van het ROC.

 

Meer nieuws

Studiefinanciering. Hoe zit dat? Als je 18 wordt en een mbo-opleiding volgt, krijg je ook recht op studiefinanciering. Maar hoe vraag je dit aan? En wat zijn de mogelijkheden?
Gouden Schaal voor gezonde schoolkantine De schoolkantine van locatie Wilaarderburen is de eerste van ROC Friese Poort die de Gouden Schaal van het Voedingscentrum in de wacht heeft gesleept omdat het assortiment voor 80% uit gezonde producten bestaat.
Ontbijten met wake up call cyber safety Donderdag 17 mei ontbeten ondernemers in Súdwest-Fryslân met een wake up call cyber safety in Lokaal 55 in Sneek. Stichting Cyber Safety Noord-Nederland gaf een ontbijtsessie om ondernemers bewust te maken van de digitale gevaren en tips om ze te vermijden of bestrijden.
Werkgevers tevreden over afgestudeerde mbo’ers Werkgevers zijn tevreden over de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het rapport dat SBB aan de minister van OCW aanbood. 80% van de werkgevers beoordeelt de beroepsvaardigheden van recent afgestudeerde mbo’ers goed tot zeer goed. 
Solar team Sinnefûgel Sneek tweede plek NK Afgelopen weekend won ons solar team de Sinnefûgel uit Sneek de tweede plek tijdens het NK Zonnebootrace in Akkrum. Een prachtige prestatie! Tijdens de meivakantie hebben studenten en docenten nog hard gewerkt om de boot klaar te maken voor de race. En dat heeft zich uitbetaald in de tweede plek.

Pagina's