0900 8 996 996
(normaal tarief)

Patyna leidt intern mensen op voor de zorg

Geplaatst op 16 januari 2018

Uniek opleidingstraject zorg van ROC Friese Poort van start in Súdwest-Fryslân

Ruim twintig nieuwe zorgmedewerkers zijn dinsdag 16 januari bij zorgorganisatie Patyna gestart met een speciale interne mbo-opleiding van ROC Friese Poort, met als doel een nieuwe carrière als zorgmedewerker.  De gemeente Súdwest-Fryslân wilde graag iets doen met bijstanders en statushouders en sprak met Patyna over de groeiende behoefte aan welzijn en het lastig kunnen vinden van personeel. ROC Friese Poort is bij het project betrokken en heeft een op maat gemaakte opleiding ontwikkeld waarbij de groep studenten intern geschoold wordt. Theorie en praktijk komen op de werkvloer bij elkaar. Ook Pastiel sloot aan als schakelorganisatie tussen gemeente en Patyna voor de begeleiding en werving van kandidaten. Een mooie samenwerking tussen overheid, zorgorganisatie en onderwijs, die in gezamenlijkheid opleiden voor betaald werk binnen de zorg. Alle deelnemers van dit traject zijn uitkeringsgerechtigden, waarvan een aantal met een achtergrond als statushouder. Elke deelnemer wordt gekoppeld aan een ervaren persoonlijke buddy, een werkbegeleider waar elke dag het vak van wordt geleerd. De ‘ouderwetse’ meester-gezel methode wordt zo nieuw leven ingeblazen.

De bijstandsgerechtigden hebben eerst een soort snuffelstage van drie maanden gevolgd. Als ze de opleiding goed doorlopen, krijgen ze gegarandeerd een baan van minimaal 24 uur bij een van de zorgcentra van ouderenzorgorganisatie Patyna in Zuidwest-Friesland. De opleidingen volgens het vroegere meester-gezelprincipe zijn bedacht omdat Patyna vacatures niet meer vervuld krijgt. Overal in de zorg is dat een probleem, maar in krimpgebieden helemaal, vertelt locatiemanager Marcel van der Meulen aan de Leeuwarder Courant. ,,Jongeren trekken naar de grotere plaatsen als Bolsward en Sneek, of Leeuwarden en Groningen. In de dorpen is niks voor hen, en de dorpen zijn slecht bereikbaar. Door de week gaat het nog wel, maar avond- en weekenddiensten zijn een probleem.” ,,Daarnaast vinden veel oudere werknemers het werk fysiek zwaar worden. Maar ze zijn wel belangrijk, vanwege hun ervaring. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

 

 

 

Meer nieuws

Nog enkele plekken beschikbaar in opleiding Stuurman Werktuigkundige Zeevisvaart Er zijn nog enkele plekken beschikbaar in de septemberinstroom van de opleiding Stuurman Werktuigkundige Zeevisvaart MBO 2 BBL (SW6). Je woont, werkt en leert begeleid aan boord van het eigen schip en gaat eens in de 4 tot 6 weken een week naar school.
Nieuwe maritieme trainingen op zaterdag Per september 2018 bieden we op Urk een drietal nieuwe maritieme trainingen op zaterdag aan: Elektrotechniek aan boord Basis, Lassen Maritiem Basis en Veilig werken in de machinekamer.
Studenten Maatschappelijke Zorg halen ruim 2000 euro op voor het Leger des Heils Eerstejaars studenten Maatschappelijke Zorg hebben vandaag een cheque van 2114,44 euro aangeboden aan het Leger des Heils. De studenten haalden dit bedrag op met de Zomerfair die onlangs plaatsvond in Drachten, Leeuwarden, Sneek en Emmeloord. Het organiseren van het evenement maakt deel uit van de opleiding.  
Met een diploma én goed gevuld portfolio de arbeidsmarkt op Studenten Commercieel Technicus halen naast diploma landelijk erkende certificaten 'Lean Management' en 'CE-Ondernemerschap'. 
Diplomering Rentex Floron Op woensdag 4 juli 2018 namen 13 medewerkers van Rentex Floron hun mbo-diploma Logistiek medewerker in ontvangst. Van harte gefeliciteerd!

Pagina's