Terug

(Oud-)zorgmedewerkers geschoold ter ondersteuning van de zorg

woensdag 08 april 2020

Om ervoor te zorgen dat Friese zorginstellingen en ziekenhuizen geen medewerkers tekort komen, slaan het Fries mbo en hbo de handen ineen. In de afgelopen periode zijn (oud)-zorgmedewerkers geschoold ter ondersteuning van de zorg. 

 

Het coronavirus breidt zich steeds verder uit. Ook de Friese zorginstellingen en ziekenhuizen bereiden zich voor op een explosieve toename van het aantal patiënten. Dan komen de instellingen gauw medewerkers tekort. Zij vragen op personele hulp, ook van mensen waarvan opleiding en ervaring niet actueel zijn. Het mbo en hbo in Friesland springen bij.

In de afgelopen periode zijn (oud)-zorgmedewerkers geschoold ter ondersteuning van de zorg. ROC Friese Poort heeft herintreders bijgeschoold die op reguliere afdelingen van zorginstellingen van Noorderbreedte, Alliade of de Kwadrant Groep gaan werken. Hierdoor kan het ervaren personeel ingezet worden op speciale corona-afdelingen. ROC Friese Poort heeft voornamelijk mensen bijgeschoold die ooit al als verzorgende of verpleegkundige werkten, maar nu een meer administratieve functie hebben. Sommigen hadden al heel lang niet in de zorg gewerkt, anderen waren net gestopt. Maar er zat bijvoorbeeld ook een student medicijnen tussen, die nu geen coschappen kan lopen, maar zich toch nuttig wil maken in de zorg.

Op afstand
De herintreders krijgen een programma aangeboden voor thuis, via e-learning, doen in een leslokaal van ROC Friese Poort praktijkervaring op gericht op basiszorg - waaronder wassen, tillen en medicatie toedienen - en kunnen, als er behoefte aan is, casuïstiek bespreken met een docent op afstand.

Alliade
Woensdag 8 april zijn medewerkers van Alliade op de campus van ROC Friese Poort in Drachten extra geschoold. Deze medewerkers hebben zich ingeschreven voor de corona afdelingen en worden deze dagen getraind op de verpleegtechnische vaardigheden. Zo krijgen ze les in injecties, het toedienen van zuurstof en katheteriseren. Eerder werden medewerkers van Zorggroep Noorderbreedte getraind. 

Noorderbreedte
Op 3 april startte een korte vaardigheidstraining voor groep
en oud-zorgverleners, die aan de slag gaan bij Zorggroep Noorderbreedte. Zij kregen een korte vaardigheidstraining, zodat zij weer voldoende toegerust aan de slag kunnen in de ouderenzorgDeze vaardigheidstraining wordt aan kleine groepen aangeboden met daarbij de beschermende maatregelen, zodat de voorschriften van het RIVM goed is acht worden genomen.

Bijdrage
"Het lukte ons allemaal om op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven. De studenten gaven aan dat ze zich veilig voelden in het lokaal. Dat heb ik zelf ook ervaren ik ben zeer tevreden. Ik vond het heel leuk om op deze manier mijn bijdrage te kunnen leveren in de strijd tegen corona," Aldus Johanna Roodvoets, opleidingsadviseur bij ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen. Zij heeft haar oude functie als docent weer opgepakt. 

Samenwerking hbo en mbo in Leeuwarden
Het Friesland College, ROC Friese Poort en NHL Stenden slaan de handen ineen om samen hun steentje bij te dragen: zowel door de inzet van medewerkers met een achtergrond in de zorg als door desgewenste inzet van medewerkers die in ondersteunende taken kunnen worden ingezet. 

Aliade geschooldNoorderbreedte