Terug

Hoe digitaal alert ben jij?

donderdag 29 oktober 2020

Vorig jaar moest de Universiteit Maastricht bijna twee ton losgeld betalen om hun digitaal gegijzelde netwerk te bevrijden van ransomware.

Vorig jaar moest de Universiteit Maastricht bijna twee ton losgeld betalen om hun digitaal gegijzelde netwerk te bevrijden van ransomware. Dat zette ook ons weer op scherp. Om het risico bij ROC Friese Poort te verkleinen, zijn aanpassingen gedaan in de techniek. Daarnaast startte het practoraat Digitale weerbaarheid een campagne om ons allemaal digitaal alerter te maken.

“Juist het menselijk gedrag is zo belangrijk om risico’s te verkleinen”, zegt Renze Tjoelker. “Als je niet voorzichtig bent, is een foutje zo gemaakt. Zo is de digitale gijzeling bij de Universiteit Maastricht veroorzaakt, doordat vier medewerkers een besmette bijlage hadden geopend bij een phishing mail. Het eerste deel van onze campagne is daar dus op gericht. Om medewerkers bewust te maken, versturen we elk kwartaal zelf een phishing mail. Vervolgens kijken we hoeveel mensen erop klikken/inloggen en hoeveel mensen gegevens achterlaten. Ook houden we bij hoeveel collega’s de Servicedesk bellen omdat ze de mail verdacht vinden of omdat ze gegevens hebben achtergelaten. Uiteraard houden we geen gegevens bij van afzonderlijke collega’s, alleen per vestiging.

Renze

Data lekken

Bij digitale soevereiniteit gaat het over zelfbeschikking: hoe houd je regie op de data die je zelf op internet achterlaat en hoe blijf je kritisch op de bedrijven en organisaties die data over jou beheren? Renze: “Ik vind de corona-app een mooi voorbeeld. Mensen zijn bezorgd over hun privacy, terwijl ze tegelijkertijd enorm veel data lekken via gebruik van whatsapp of het accepteren van cookies. Je laat ongemerkt een enorme digitale voetafdruk achter. Google biedt veel gratis diensten, maar niks is zomaar gratis. Je betaalt met je persoonsgegevens. Dat hoeft niet erg te zijn als je bij online shoppen precies het aanbod krijgt dat je zoekt, maar bewustwording is belangrijk. En de vraag: hoe kun je die voetafdruk verkleinen? Aan al deze zaken besteden we aandacht in de webinars.”

Niet happen

"Vaak denken mensen: hoe belangrijk is ROC Friese Poort nou en waarom zouden digitale criminelen zich tegen ons richten? Maar zij versturen honderdduizenden mails. Ze hengelen in een grote vijver en kijken wie hapt. Laten wij dat vooral niet zijn!” Een aantal tips geeft Renze alvast mee:

  1. Ga veilig om met je wachtwoorden, houd ze privé en gebruik een uniek wachtwoord voor elk online account.
  2. Wees alert op phishing en meld twijfelachtige mails bij de Servicedesk.
  3. Lock je scherm met Windows-L zodra je van je plek gaat. Ook als je even naar een student achterin de klas loopt. Hopelijk zorgt onze campagne ervoor dat dit voor ons allemaal natuurlijk gedrag wordt.”

Kijk ook eens op de website www.versterkjedigitaleweerbaarheid.nl die het practoraat heeft opgezet voor collega’s, studenten en iedereen die interesse heeft. Hier staan volop tips en tricks.