0900 8 996 996
(normaal tarief)

Gastles vissersloopbaan ROC Friese Poort

Geplaatst op 17 juli 2017

Geslaagd voor je visserijdiploma? Vraag dan meteen je vaarbevoegdheidsbewijs (VBB) aan, want de vaartijd zonder een geldig VBB wordt niet erkend!  Dat was de belangrijkste ‘les’ die Ewelina Pietrzak van de Nederlandse Vissersbond meegaf aan een groep van ruim twintig schippers-in-opleiding aan ROC Friese Poort op Urk, allemaal toekomstige schippers.

Hoewel ze geen lessen meer hoefden te volgen en de gastles niet verplicht was, kwamen tot verrassing van de docenten een groep van meer dan twintig studenten op vrijdagmorgen 30 juni naar school om bijgepraat te worden over hun vaarbevoegdheidsbewijs, monsterboekje, het bijhouden van vaartijd en wat de Nederlandse Vissersbond daarin kan betekenen.

Problematiek rondom de aanvraag vaarbevoegdheidsbewijs
In het overleg met KIWA heeft Ewelina Pietrzak de knelpunten aangeven waar de vissers vaak tegen aanlopen, namelijk:

  • De eerste aanvraag wordt vaak te laat of niet volledig ingediend
  • De functies worden niet tijdig opgehoogd
  • De vaartijd wordt niet of slecht geregisterd

Ook kwamen de veelvoorkomend misverstanden aan het licht. De beginnersfunctie (de eerste functie) is voor alle visserijdiploma’s een ‘plaatsvervangend schipper’. Veel vissers denken dat ze meteen een functie schipper kunnen aanvragen en dit is niet correct.

Daarnaast kan een plaatsvervangend schipper de plaats van de schipper alleen overnemen in bijzondere omstandigheden, zoals de situaties waarin de schipper aan boord verhinderd is om zelf zijn functie uit te kunnen oefenen (ziekte of een verwonding).

Doel gastles vissersloopbaan ROC Friese Poort
“Hoewel het presenteren voor een groep best spannend voor mij is, vond ik dit een zeer leerzame en prettige ervaring. Vanuit de praktijk merk ik dat de problematiek rondom de aanvraag vaarbevoegdheidsbewijs grote gevolgen kan hebben op de loopbaan van een visserman. En dit is erg jammer, want de sector schreeuwt om mensen met de juiste papieren. Samen met ROC Friese Poort hoop ik op deze manier de toekomstige vissers bewuster te maken en daarmee positieve invloed uit te oefenen in deze kwestie” aldus Ewelina Pietrzak.

Rol Nederlandse Vissersbond
Op verzoek van de leden zijn wij in 2015 gestart met het aanbieden van diensten op het gebied van bemanningszaken. Dit om de visserman te ontlasten en te ondersteunen. Wij verzorgen de aanvragen van vaarbevoegdheidsbewijzen, monsterboekjes en bijvoorbeeld verlenging of ophoging van de bevoegdheid. We bewaken ook de geldigheid van documenten, waarbij we gebruikmaken van een registratiesysteem waarin alle kopieën van documenten worden opgeslagen in een digitaal portfolio. De visser ontvangt van ons een bericht wanneer het monsterboekje of vaarbevoegdheidsbewijs verloopt. Ook attenderen we vissers erop wanneer iemand opnieuw medisch gekeurd moet.

Meer informatie
Neem voor meer informatie over dit onderwerp of andere bemanningszaken contact op met  Ewelina Pietrzak, T 0527-698151 of per mail epietrzak@vissersbond.

Bron: Weekjournaal Nederlandse Vissersbond 6 juli 2017 / Gastles vissersloopbaan ROC Friese Poort 4 juli 2017

Meer nieuws

Ontdek Techniek, een succesvolle avond Gister, woensdag 15 november, was de open avond Ontdek Techniek voor vierdejaars vmbo-leerlingen, ouders, volwassenen en bedrijven. De vestiging Drachten ontving ruim 150 gasten.
Studenten stellen activiteitenprogramma samen voor kinderen BSO en AZC Tweedejaars studenten (niveau 3 én 4) van de opleiding Pedagogisch medewerker hebben begin deze week een project buiten de school uitgevoerd.
Studenten Dienstverlening verzorgen lunch van A tot Z Een spannend moment. Dat was het gister voor de tweedejaars studenten van de opleiding Dienstverlening niveau 2. Er stond een examen ‘voeding’ op het programma.
Maedeh naar de finale Onze student Maedeh Rahimi staat in de finale van het ambassadeursgala.  Donderdag 23 november maakt zij kans om uitgeroepen te worden tot Landelijke Ambassadeur van het mbo. De finale vindt plaats in het Orpheus Theater van Apeldoorn. 
Student Rik Willems fabriceert schotklokken voor korfbalvereniging OWK Onlangs heeft korfbalvereniging OWK uit Oostwold bij JC-Electronics in Leek twee schotklokken in ontvangst genomen. Deze klokken zijn door onze student Rik Willems zelf gefabriceerd.

Pagina's