0900 8 996 996
(normaal tarief)

Gastles vissersloopbaan ROC Friese Poort

Geplaatst op 17 juli 2017

Geslaagd voor je visserijdiploma? Vraag dan meteen je vaarbevoegdheidsbewijs (VBB) aan, want de vaartijd zonder een geldig VBB wordt niet erkend!  Dat was de belangrijkste ‘les’ die Ewelina Pietrzak van de Nederlandse Vissersbond meegaf aan een groep van ruim twintig schippers-in-opleiding aan ROC Friese Poort op Urk, allemaal toekomstige schippers.

Hoewel ze geen lessen meer hoefden te volgen en de gastles niet verplicht was, kwamen tot verrassing van de docenten een groep van meer dan twintig studenten op vrijdagmorgen 30 juni naar school om bijgepraat te worden over hun vaarbevoegdheidsbewijs, monsterboekje, het bijhouden van vaartijd en wat de Nederlandse Vissersbond daarin kan betekenen.

Problematiek rondom de aanvraag vaarbevoegdheidsbewijs
In het overleg met KIWA heeft Ewelina Pietrzak de knelpunten aangeven waar de vissers vaak tegen aanlopen, namelijk:

  • De eerste aanvraag wordt vaak te laat of niet volledig ingediend
  • De functies worden niet tijdig opgehoogd
  • De vaartijd wordt niet of slecht geregisterd

Ook kwamen de veelvoorkomend misverstanden aan het licht. De beginnersfunctie (de eerste functie) is voor alle visserijdiploma’s een ‘plaatsvervangend schipper’. Veel vissers denken dat ze meteen een functie schipper kunnen aanvragen en dit is niet correct.

Daarnaast kan een plaatsvervangend schipper de plaats van de schipper alleen overnemen in bijzondere omstandigheden, zoals de situaties waarin de schipper aan boord verhinderd is om zelf zijn functie uit te kunnen oefenen (ziekte of een verwonding).

Doel gastles vissersloopbaan ROC Friese Poort
“Hoewel het presenteren voor een groep best spannend voor mij is, vond ik dit een zeer leerzame en prettige ervaring. Vanuit de praktijk merk ik dat de problematiek rondom de aanvraag vaarbevoegdheidsbewijs grote gevolgen kan hebben op de loopbaan van een visserman. En dit is erg jammer, want de sector schreeuwt om mensen met de juiste papieren. Samen met ROC Friese Poort hoop ik op deze manier de toekomstige vissers bewuster te maken en daarmee positieve invloed uit te oefenen in deze kwestie” aldus Ewelina Pietrzak.

Rol Nederlandse Vissersbond
Op verzoek van de leden zijn wij in 2015 gestart met het aanbieden van diensten op het gebied van bemanningszaken. Dit om de visserman te ontlasten en te ondersteunen. Wij verzorgen de aanvragen van vaarbevoegdheidsbewijzen, monsterboekjes en bijvoorbeeld verlenging of ophoging van de bevoegdheid. We bewaken ook de geldigheid van documenten, waarbij we gebruikmaken van een registratiesysteem waarin alle kopieën van documenten worden opgeslagen in een digitaal portfolio. De visser ontvangt van ons een bericht wanneer het monsterboekje of vaarbevoegdheidsbewijs verloopt. Ook attenderen we vissers erop wanneer iemand opnieuw medisch gekeurd moet.

Meer informatie
Neem voor meer informatie over dit onderwerp of andere bemanningszaken contact op met  Ewelina Pietrzak, T 0527-698151 of per mail epietrzak@vissersbond.

Bron: Weekjournaal Nederlandse Vissersbond 6 juli 2017 / Gastles vissersloopbaan ROC Friese Poort 4 juli 2017

Meer nieuws

Onderwijsassistent in spé organiseren Koningsspelen Vrijdag 20 april jl. hebben tweedejaars studenten van de opleiding Onderwijsassistent Koningsspelen georganiseerd.
"Ik wil dit afmaken voor mijn jongens" Met onze bedrijfsopleidingen bieden we veel mensen een nieuwe kans op verdere ontwikkeling. Dat geldt ook voor Lusy Kook, die met haar 24 jaar al een bewogen leven achter de rug heeft. Haar drie zoontjes zijn haar belangrijkste motivatiebron om te blijven knokken voor een diploma.
ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen ontvangt certificaat Taalakkoord Op 23 april 2018 werd het ‘certificaat van aansluiting bij het Taalakkoord’ uitgereikt aan ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen. Directeur Paul Molenaar en opleidingsadviseur Hans Huiskes namen dit certificaat in ontvangst. ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen wil meer zichtbaarheid geven aan het Taalakkoord.
5 mei Share Freedom! 'Geef vrijheid door'. Voor onze studenten is dat niet zomaar een loze leus. Als ROC Friese Poort zijn we bijzonder betrokken bij het Bevrijdingsfestival en we vinden het erg belangrijk dat onze studenten stilstaan bij de achterliggende gedachte van Bevrijdingsdag. Een moment waarop we met zijn allen stilstaan bij de vrijheid en ook onvrijheid in deze wereld.
Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). Een organisatie moet een aantal technische en organisatorische maatregelen doorvoeren en medewerkers dienen op de hoogte te zijn van wat straks wel en niet meer mag. 

Pagina's