0900 8 996 996
(normaal tarief)

Gastles vissersloopbaan ROC Friese Poort

Geplaatst op 17 juli 2017

Geslaagd voor je visserijdiploma? Vraag dan meteen je vaarbevoegdheidsbewijs (VBB) aan, want de vaartijd zonder een geldig VBB wordt niet erkend!  Dat was de belangrijkste ‘les’ die Ewelina Pietrzak van de Nederlandse Vissersbond meegaf aan een groep van ruim twintig schippers-in-opleiding aan ROC Friese Poort op Urk, allemaal toekomstige schippers.

Hoewel ze geen lessen meer hoefden te volgen en de gastles niet verplicht was, kwamen tot verrassing van de docenten een groep van meer dan twintig studenten op vrijdagmorgen 30 juni naar school om bijgepraat te worden over hun vaarbevoegdheidsbewijs, monsterboekje, het bijhouden van vaartijd en wat de Nederlandse Vissersbond daarin kan betekenen.

Problematiek rondom de aanvraag vaarbevoegdheidsbewijs
In het overleg met KIWA heeft Ewelina Pietrzak de knelpunten aangeven waar de vissers vaak tegen aanlopen, namelijk:

  • De eerste aanvraag wordt vaak te laat of niet volledig ingediend
  • De functies worden niet tijdig opgehoogd
  • De vaartijd wordt niet of slecht geregisterd

Ook kwamen de veelvoorkomend misverstanden aan het licht. De beginnersfunctie (de eerste functie) is voor alle visserijdiploma’s een ‘plaatsvervangend schipper’. Veel vissers denken dat ze meteen een functie schipper kunnen aanvragen en dit is niet correct.

Daarnaast kan een plaatsvervangend schipper de plaats van de schipper alleen overnemen in bijzondere omstandigheden, zoals de situaties waarin de schipper aan boord verhinderd is om zelf zijn functie uit te kunnen oefenen (ziekte of een verwonding).

Doel gastles vissersloopbaan ROC Friese Poort
“Hoewel het presenteren voor een groep best spannend voor mij is, vond ik dit een zeer leerzame en prettige ervaring. Vanuit de praktijk merk ik dat de problematiek rondom de aanvraag vaarbevoegdheidsbewijs grote gevolgen kan hebben op de loopbaan van een visserman. En dit is erg jammer, want de sector schreeuwt om mensen met de juiste papieren. Samen met ROC Friese Poort hoop ik op deze manier de toekomstige vissers bewuster te maken en daarmee positieve invloed uit te oefenen in deze kwestie” aldus Ewelina Pietrzak.

Rol Nederlandse Vissersbond
Op verzoek van de leden zijn wij in 2015 gestart met het aanbieden van diensten op het gebied van bemanningszaken. Dit om de visserman te ontlasten en te ondersteunen. Wij verzorgen de aanvragen van vaarbevoegdheidsbewijzen, monsterboekjes en bijvoorbeeld verlenging of ophoging van de bevoegdheid. We bewaken ook de geldigheid van documenten, waarbij we gebruikmaken van een registratiesysteem waarin alle kopieën van documenten worden opgeslagen in een digitaal portfolio. De visser ontvangt van ons een bericht wanneer het monsterboekje of vaarbevoegdheidsbewijs verloopt. Ook attenderen we vissers erop wanneer iemand opnieuw medisch gekeurd moet.

Meer informatie
Neem voor meer informatie over dit onderwerp of andere bemanningszaken contact op met  Ewelina Pietrzak, T 0527-698151 of per mail epietrzak@vissersbond.

Bron: Weekjournaal Nederlandse Vissersbond 6 juli 2017 / Gastles vissersloopbaan ROC Friese Poort 4 juli 2017

Meer nieuws

Nieuwe samenwerking tussen zorginstellingen en ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen Dinsdagavond 19 september is er door ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen een voorlichting over de opleiding Verpleegkundige gegeven aan de medewerkers van Leppehiem, Hof en Hiem, het Bildt en Interzorg.
Vaarbewijs halen? Start met een cursus Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor vaartuigen van 15 tot 25 meter én die sneller varen dan 20 kilometer per uur. Het Groot Vaarbewijs is voor vaartuigen groter dan 25 meter. 
Banen voor het oprapen in installatiebranche Durk Reitsma, docent installatietechniek aan ROC Friese Poort, geeft uitleg over het belang van een professioneel aangelegde cv-installatie.
50 geslaagden voor cursus Ondersteunen bij verpleegtechnisch handelen Dinsdag 12 september hebben 50 medewerkers van de KwadrantGroep hun certificaat “Ondersteunen bij verpleegtechnisch handelen” in ontvangst genomen tijdens een feestelijke bijeenkomst op locatie de Zonnedauw in Drachten.
PopUp Innovatiehuis over levenskunst en zingeving in het beroepsonderwijs De vraag naar waardengedreven en wendbare medewerkers neem toe. De samenleving vraagt steeds meer aandacht voor de morele conditie van studenten. ROC Friese Poort en Landstede starten 19 september in Steenwijk met een bijna twee weken durend Pop-Up Innovatiehuis. Over levenskunst, cultuur en zingeving in het beroepsonderwijs.

Pagina's