0900 8 996 996
(normaal tarief)

Gastles vissersloopbaan ROC Friese Poort

Geplaatst op 17 juli 2017

Geslaagd voor je visserijdiploma? Vraag dan meteen je vaarbevoegdheidsbewijs (VBB) aan, want de vaartijd zonder een geldig VBB wordt niet erkend!  Dat was de belangrijkste ‘les’ die Ewelina Pietrzak van de Nederlandse Vissersbond meegaf aan een groep van ruim twintig schippers-in-opleiding aan ROC Friese Poort op Urk, allemaal toekomstige schippers.

Hoewel ze geen lessen meer hoefden te volgen en de gastles niet verplicht was, kwamen tot verrassing van de docenten een groep van meer dan twintig studenten op vrijdagmorgen 30 juni naar school om bijgepraat te worden over hun vaarbevoegdheidsbewijs, monsterboekje, het bijhouden van vaartijd en wat de Nederlandse Vissersbond daarin kan betekenen.

Problematiek rondom de aanvraag vaarbevoegdheidsbewijs
In het overleg met KIWA heeft Ewelina Pietrzak de knelpunten aangeven waar de vissers vaak tegen aanlopen, namelijk:

  • De eerste aanvraag wordt vaak te laat of niet volledig ingediend
  • De functies worden niet tijdig opgehoogd
  • De vaartijd wordt niet of slecht geregisterd

Ook kwamen de veelvoorkomend misverstanden aan het licht. De beginnersfunctie (de eerste functie) is voor alle visserijdiploma’s een ‘plaatsvervangend schipper’. Veel vissers denken dat ze meteen een functie schipper kunnen aanvragen en dit is niet correct.

Daarnaast kan een plaatsvervangend schipper de plaats van de schipper alleen overnemen in bijzondere omstandigheden, zoals de situaties waarin de schipper aan boord verhinderd is om zelf zijn functie uit te kunnen oefenen (ziekte of een verwonding).

Doel gastles vissersloopbaan ROC Friese Poort
“Hoewel het presenteren voor een groep best spannend voor mij is, vond ik dit een zeer leerzame en prettige ervaring. Vanuit de praktijk merk ik dat de problematiek rondom de aanvraag vaarbevoegdheidsbewijs grote gevolgen kan hebben op de loopbaan van een visserman. En dit is erg jammer, want de sector schreeuwt om mensen met de juiste papieren. Samen met ROC Friese Poort hoop ik op deze manier de toekomstige vissers bewuster te maken en daarmee positieve invloed uit te oefenen in deze kwestie” aldus Ewelina Pietrzak.

Rol Nederlandse Vissersbond
Op verzoek van de leden zijn wij in 2015 gestart met het aanbieden van diensten op het gebied van bemanningszaken. Dit om de visserman te ontlasten en te ondersteunen. Wij verzorgen de aanvragen van vaarbevoegdheidsbewijzen, monsterboekjes en bijvoorbeeld verlenging of ophoging van de bevoegdheid. We bewaken ook de geldigheid van documenten, waarbij we gebruikmaken van een registratiesysteem waarin alle kopieën van documenten worden opgeslagen in een digitaal portfolio. De visser ontvangt van ons een bericht wanneer het monsterboekje of vaarbevoegdheidsbewijs verloopt. Ook attenderen we vissers erop wanneer iemand opnieuw medisch gekeurd moet.

Meer informatie
Neem voor meer informatie over dit onderwerp of andere bemanningszaken contact op met  Ewelina Pietrzak, T 0527-698151 of per mail epietrzak@vissersbond.

Bron: Weekjournaal Nederlandse Vissersbond 6 juli 2017 / Gastles vissersloopbaan ROC Friese Poort 4 juli 2017

Meer nieuws

Fries praktijkonderwijs en mbo werken samen om kansen jongeren te vergroten Zoveelmogelijk jongeren een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. De scholen voor praktijkonderwijs en de mbo-scholen in Friesland tekenden op 18 januari bij ROC Friese Poort in Leeuwarden een convenant om hierin nauw te gaan samenwerken. Om jongeren de kans te geven zich zo maximaal mogelijk te ontwikkelen.
Nog enkele opleidingsplaatsen Verzorgende-IG update beschikbaar Eind januari start in Balk of St Nicolaasga bij Hof en Hiem het 52-weekse versnelde opleidingstraject Verzorgende IG mbo BBL (werken-leren) niveau 3.
Succesvolle workshop Cyber Aware voor winnaars enquête Thuiszorg het Friese Land, NDC Mediagroep en Koninklijke Damstra Installatietechniek winnen een gratis Cyber-workshop.
Eindpresentatie project DADAkunsttas Eerstejaars studenten Mediavormgever Art en Design presenteren eigen gemaakte kunsttassen. 
Schrijf je nu in voor de cursus Opspantechniek op 12 en 19 februari 2018 Deze cursus is een module binnen de mbo-opleiding Verspaningstechnoloog niveau 4. Je kunt je voor deze cursus inschrijven door een e-mail te sturen naar volwassenen@rocfriesepoort.nl. Voor vragen kun je contact opnemen met Erik Overzet via telefoonnummer (058) 233 99 66. 

Pagina's