Werken in de zorg en welzijn is mensenwerk. Je kunt kiezen voor het geven van ondersteuning, begeleiding, verzorging en/of verpleging. In beroepen die met welzijn te maken hebben werk je zowel voor als met mensen. Mensenkennis en een sociaal gevoel zijn daarom onmisbaar om deze mensen te helpen, te ondersteunen of te begeleiden. Het kan gaan om kinderen, maar ook om bejaarden en alle leeftijden daartussen. Wanneer je aan de slag gaat in de zorg en welzijn kun je verschillende taken krijgen. Denk aan verzorgende taken, huishoudelijke taken, maar ook assisterend werk op medisch gebied. Je moet je goed kunnen inleven in de patiënt. Het is elke keer weer een uitdaging om mensen, daar waar nodig, te helpen en zich weer een beetje beter te laten voelen.
In onderstaande artikel krijg je een klein inkijkje van wat er allemaal mogelijk is binnen Zorg en Welzijn!
Doktersassistenten assisteren GGD!
Een groep eerstejaars studenten van de opleiding Doktersassistent is net begonnen aan een bijzondere stage bij de GGD Fryslân. Normaal gesproken gaan eerstejaars nog niet op stage, maar deze groep van 45 eerstejaars studenten hebben onlangs een training gekregen en helpen nu met het bemonsteren (het afnemen van coronatests) bij diverse teststraten in Friesland.
Wat doet een student Maatschappelijke Zorg op stage?
Vier wijkcentra van de Maatschappelijke Onderneming Smallingerland hebben er sinds kort 80 medewerkers bij. Een dagdeel in de week ondersteunen vier klassen van ROC Friese Poort met verschillende activiteiten.
Voor veel mbo-studenten is het moeilijk om een stageplaats te vinden. Dit geldt ook voor studenten Dienstverlening van ROC Friese Poort, vestiging Drachten. Ongeveer de helft van de 80 eerstejaars studenten kan hun praktijkervaring niet bij een erkend extern bedrijf opdoen. Daarom zoekt het team Dienstverlening voor het tweede jaar op rij stagegezinnen.
Praktijkervaring Daar heeft het team Dienstverlening iets op bedacht, namelijk: Stagegezinnen! “We gaan ervan uit dat onze studenten in een stagegezin de benodigde praktijkervaring kunnen opdoen,” vertelt Frea Koster-Holtman hoopvol. “Vanaf februari gaan onze eerstejaarsstudenten op stage. In twee dagdelen per week, tot aan de zomervakantie, kunnen zij bij verschillende activiteiten in en rondom huis ondersteunen. Docenten van ROC Friese Poort begeleiden de studenten én de stagegezinnen hierbij.”
ROC Friese Poort en ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten bouwen een nieuwe vleugel bij het ziekenhuis. Daar komt een nieuwe opleiding in, zodat leerlingen van de Friese Poort gemakkelijker toegang krijgen tot de praktijk.