Terug

#FP-Stories Studierichtingweek Economie en Ondernemen

woensdag 29 september 2021

Deze week staat bij ons in het teken van de studierichting Economie en Ondernemen. Wat kun je allemaal worden met een diploma in deze richting en met welke projecten houd jij je bezig tijdens je studie? 

Economie en Ondernemen

Deze week staat bij ons in het teken van de studierichting Economie en Ondernemen. Wat kun je allemaal worden met een diploma in deze richting en met welke projecten houd jij je bezig tijdens je studie? Voor studies op het gebied van Economie en Ondernemen kun je bij ons terecht in Dokkum, Drachten, Emmeloord, Leeuwarden en Sneek. Van Retail tot Logistiek en van Commercieel tot Officemanagement. Er zijn meer dan 40 verschillende opleidingen (BOL/BBL), cursussen en keuzedelen voor jongeren en volwassenen.

Nieuwsgierig? Bekijk ons aanbod voor jongeren en volwassenen:

Lucia Jansen - Management assistent

Lucia

Lucia Jansen mag graag regelen en dat talent kan ze prima kwijt in haar opleiding voor Management Assistent bij ROC Friese Poort in Emmeloord. “Het is een goede basisopleiding en je leert hier veel dingen waar je ook in het dagelijks leven wat aan hebt.”“Ik heb voor deze opleiding gekozen, omdat ik een goede basisopleiding zocht”, vertelt Lucia. “Om te kijken of dit soort werk iets voor mij zou zijn, ben ik een weekje meegelopen met een secretaresse. Zij had veel meer taken dan ik bij dit werk had verwacht en daardoor leek het me heel leuk. Het is echt een regelbaan en dat past wel bij me. Thuis ben ik ook vaak degene die met de plannen komt om iets gezelligs te gaan doen met vrienden of familie.”

Veelzijdig
Lucia zit nu in het tweede jaar van haar opleiding en het bevalt haar heel goed. “Je leert veel over Office, archiveren, organiseren, plannen, het is heel veelzijdig. Ik loop nu stage op de afdeling Marketing & Communicatie van ROC Friese Poort in Emmeloord. Op deze afdeling organiseren we bijvoorbeeld de Open Dagen en het nieuws op de schermen. Ik vind het vooral leuk om bij de overleggen te zijn en alles voor te bereiden, zoals een ruimte reserveren. En omdat de stage op de school is, is de begeleiding ook heel goed.”
 

Urk
Nog anderhalf jaar te gaan en dan is Lucia klaar met de opleiding. “Daarna wil ik aan het werk bij een bedrijf op Urk, waar ik woon. Het liefst bij een groot bedrijf, omdat daar meer te doen is. Op Urk wil ik altijd blijven wonen, want daar zit alles wat belangrijk voor mij is: mijn familie, vrienden, gezelligheid. Ik kan deze opleiding echt aanbevelen. De docenten zijn goed en je leert veel dingen waar je in je dagelijks leven ook wat aan hebt, zoals het schrijven van een brief of mail.

Leerbedrijven Economie & Ondernemen

Binnen Economie en Ondernemen heeft ROC Friese Poort veel leerbedrijven. Gerund door studenten. Zoals onze retail winkels in Dokkum, Drachten, Kollum en Leeuwarden. Onze studenten verzorgen de inrichting, adviseren en regelen producten in samenwerking met lokale ondernemers. Ook zijn er communicatiebureaus zoals Projectbureau LINK en O3. Neem een kijkje bij al onze leerbedrijven. 

Outlet Dokkum
De Outlet Dokkum is een winkel die volledig door studenten Detailhandel, locatie Dokkum, wordt gerund. De studenten zorgen niet alleen voor de verkoop van producten, maar regelen ook de marketing en de promotie van zowel de fysieke als van de online outlet store. In totaal doen ongeveer 20 winkels mee aan dit unieke project. Elke vijf weken wordt de winkel voorzien van zeven nieuwe ondernemers dus ontstaat ook een geheel nieuw assortiment. Als volwaardig lid van de ondernemersvereniging neemt Outlet Dokkum deel aan vergaderingen en georganiseerde activiteiten. Dit initiatief is een uitgelezen kans om studenten van de opleiding detailhandel uit Dokkum de nodige praktijkervaring te laten opdoen. En natuurlijk kunnen ondernemers leren van de frisse wind die het werken met jongeren met zich meebrengt.

Herbert Groenevelt, projectleider outlet Dokkum: “De outlet bestaat nu 11 jaar, het eerste filiaal was in Dokkum, daarna kregen Leeuwarden en Drachten ook een winkel.” “Het gaat om écht onderwijs, dus met echt geld en echte klanten. Leren in de praktijk. Alle niveau 3 en 4 studenten van retail in Dokkum, komen stagelopen in de winkel. Door de weeks geldt het als stage en in het weekend kunnen ze ook als bijbaan hier werken. Ze leren diverse dingen die bij een winkel komen kijken, zoals goederen verwerking, kassa werkzaamheden, marketing van de winkel en verkoop (strategie). Groot voordeel voor de studenten is dat ze al een netwerk opbouwen in Dokkum wat ze later voordeel kan leveren bij vervolgstage, bijbaan of werk na afstuderen. Bij de winkel zit ook een grote lesruimte, daar krijgen ze theorieles. Hier hebben we ook iedere dag een dagstart, waar een deel van de ondernemers ook bij is.” Op dit moment lopen Sabien van der Meij, Danielle Stielstra, Jesper Bakker en Fedde Stellema, allemaal eerstejaars studenten manager retail, stage in de winkel.

Sabien van der Meij:"In het begin vond ik de kassa een beetje lastig, maar het leert heel snel. Ik vind dit leuker dan school, hier leer je in de praktijk."