Terug

#FP-Stories jongerenmagazine Wijzer

dinsdag 29 september 2020

Ieder jaar brengen wij ons jongerenmagazine Wijzer uit. Ook dit jaar staat hij weer boordevol enthousiaste verhalen van onze studenten. De allernieuwste editie van Wijzer is nu uit en online te bestellen! 

Ieder jaar brengen wij ons jongerenmagazine Wijzer uit. Ook dit jaar staat hij weer boordevol enthousiaste verhalen van onze studenten. De allernieuwste editie van Wijzer is uit en online te bestellen! 

In de Wijzer kun je al onze opleidingen vinden en per studierichting mooie verhalen over studeren bij ROC Friese Poort. Een nieuwe rubriek is, Dromen en Doen, waarin studenten vertellen waar ze van dromen en wat ze tijdens hun studie doen om die droom te verwezenlijken. Ook Uit de praktijk is nieuw. In deze rubriek vertellen studenten over hun baan of projecten in het werkveld. 

Alireza

Alireza 2

Uit de praktijk - Alireza Naebi
Toen zijn familie in het asielzoekerscentrum geen geld had om naar de kapper te gaan, besloot Alireza Naebi ze zelf te gaan knippen. Al snel bleek dat hij er talent voor had en inmiddels volgt hij de kappersopleiding. Alirezais geboren in Afghanistan, opgegroeid in Iran en uiteindelijk
eind 2015 met zijn ouders, broertje en zusje naar Nederland gevlucht. “Dat knippen ging eigenlijk wel goed. Om nog beter te worden, ben ik filmpjes gaan kijken op YouTube en kappers gaan volgen op Instagram. Steeds meer mensen in het asielzoekerscentrum wilden door mij geknipt worden, omdat ze mijn kapsels mooi vonden.” Alireza volgde de internationale schakelklas (ISK)
en leerde daar Nederlands. Ik wilde graag stage lopen bij een kapsalon. Dat mocht als ik zelf een stage kon vinden. In Drachten opende toen net Just Men Barbershop. Inmiddels de beste van Friesland. Ik had foto’s van mijn werk meegenomen en mocht daar komen. Ik liep daar zes maanden stage en leerde er veel." 

Uit de praktijk - Jantina Batterink

“Ik wilde altijd al in de gevangenis werken”, zegt Jantina. “Mijn ouders keken naar gevangenisseries en ik hoorde verhalen van mijn neef die bij de Politie werkt. Die spanning, het idee dat er altijd iets kan gebeuren, dat wilde ik ook meemaken.” Jantina koos dus voor de opleiding Coördinator Beveiliging en dat blijkt een goede keuze. Ze heeft haar opleiding bijna afgerond en heeft al een vaste baan bij haar stageadres, de Justitiële Jeugd Inrichting in Lelystad. “Ik zit op twee posten. Als portier verleen ik bijvoorbeeld pasjes en meld ik bezoekers aan. Op de centrale post zorg ik voor veiligheid van de jongeren, dat ze elkaar niet tegenkomen op de gangen. Hierna kan ik doorgroeien naar de ambulante post, dan loop je rondes en verleen je EHBO. En naar de post waarop je bijvoorbeeld de verloven regelt.”

 

Jantina Veiligheidsberoepen

Jantina 2

RUben

Dromen en Doen - Ruben Venema
“Voor mij is het mbo een opstap naar het hbo. Ik weet wat ik wil, maar heb niet een vaste stip op de horizon gezet. Ik vind het ook leuk om alles wat op mijn pad komt te onderzoeken. Wie weet wijzig ik dan mijn koers wel weer. In ieder geval wil ik eerst mijn diploma halen en dan verder op het hbo met een studie Bedrijfseconomie of Commerciële economie. Retail is niet de richting die ik uiteindelijk op wil. Toch heb ik er voor gekozen om deze kant van de economie te leren kennen. Mijn uiteindelijke business zal in de groothandel zijn. Met mijn diploma’s op zak wil ik zo snel mogelijk in het bedrijf van mijn vader stappen. Hij heeft een productiebedrijf in oliebollen en appelbeignets. Twee maanden per jaar is dat knallen. Graag denk ik mee over hoe we de rest van het jaar gaan knallen!" 

Meer weten over Ruben, Alireza en Jantina? Vraag dan hieronder de Wijzer aan en dan valt het jongerenmagazine binnenkort bij jou op de mat!