Terug

#FP-Stories Digitale Weerbaarheid

dinsdag 24 november 2020

Cryptomining, phising, hacken, Deepfake wat is het eigenlijk en hoe wapen jij je er tegen? Met het practoraat Digitale Weerbaarheid zet ROC Friese Poort zich in om studenten en collega’s digitaal weerbaarder te maken. Dit doen zij onder andere met het evenement Capture The Flag, maar ook door middel van webinars. 

Cryptomining, phising, hacken, Deepfake wat is het eigenlijk en hoe wapen jij je er tegen? Met het practoraat Digitale Weerbaarheid zet ROC Friese Poort zich in om studenten en collega’s digitaal weerbaarder te maken. Dit doen zij onder andere met het evenement Capture The Flag, maar ook door middel van webinars. Digitale criminaliteit speelt een steeds grotere rol in ons dagelijkse leven. 

Losgeld
Vorig jaar werd de universiteit van Maastricht opgeschrikt door een ransomware-aanval. Uit onderzoek blijkt dat de hackers al maanden in de systemen zaten. Uiteindelijk betaalde de universiteit 30 bitcoin om van de aanvallers af te komen, destijds een waarde van rond de 200.000 euro.
Een recenter voorbeeld is journalist Daniël Verlaan die het lukte om deel te nemen aan een geheim overleg van de Raad van Buitenlandse Zaken. Een andere vorm van digitale criminaliteit is Deepfakes. Het programma Zondag met Lubach maakte hier een item over. 

Capture the Flag

Dinsdag 24 november strijden studenten IT(Informatietechnologie) van de vestigingen, Drachten, Emmeloord, Leeuwarden en Sneek tegen elkaar. Het doel van dit evenement is om systemen te hacken en zoveel mogelijk ‘flags’ te veroveren. Studenten van de opleidingen IT(Informatietechnologie) strijden tegen elkaar op de verschillende vestigingen.

 

Capture The Flag

Ethisch hacken
 “We leren studenten om te denken als een hacker. Wanneer zij later systemen moeten beveiligen, helpt het als ze weten hoe hackers te werk gaan,” legt practor Renze Tjoelker het doel uit. “Natuurlijk gaan wij het gesprek met de studenten aan. Dat ze zich bewust zijn van het feit dat ze iets leren waar ze later misbruik van kunnen maken. Het is niet slim om dat te doen, want de IT-wereld is maar klein. Tijdens Capture The Flag leren we onze studenten om ethisch te hacken. Ook in de opleiding besteden we hier aandacht aan. Ethisch hacken betekent dat studenten hun kennis en vaardigheden inzetten om de wereld veiliger te maken. We geven ze praktische handvaten waarmee ze later hun eigen bedrijf of werkgever kunnen beschermen.”

CTF

sikko

sneek

lwd

Meer weten over Digitale Weerbaarheid en digitale criminaliteit: