Terug

#FP-Stories Democratie & Verkiezingen '21

woensdag 17 maart 2021

Op 17 maart mogen meer dan 13 miljoen Nederlanders naar de stembus. Waaronder veel jongeren. Alle reden voor ROC Friese Poort om hier aandacht aan te besteden. 

Op 17 maart mogen meer dan 13 miljoen Nederlanders naar de stembus. Waaronder veel jongeren. Alle reden voor ROC Friese Poort om hier aandacht aan te besteden. Daarom ging het de afgelopen weken over politiek in de lessen burgerschap. 

DETOX-KIT
Een belangrijk onderdeel hiervan is de inzet van een lessenreeks aan de hand van de DATA DETOX-KIT. De DATA DETOX-KIT bevat vier thema`s: digitale privacy, digitale beveiliging, digitale gezondheid en desinformatie. Docenten hebben aan twee thema's aandacht geschonken in hun lessen: digitale privacy en desinformatie. Aangevuld met een les over beïnvloeding.

Het einde van dit project en de lessenreeks is de week van de verkiezingen. Er zijn verschillende initiatieven en mooie verhalen samengekomen om de democratie te vieren. 

Helpen op het stembureau

stembureau

Mbo in het stembureau

In de Noordoostpolder zijn studenten van ROC Friese Poort ingezet om te helpen op verschillende stembureaus. Omdat zij dit jaar geen stage kunnen lopen en geen projecten doen heeft ROC Friese Poort voor deze vervangende opdracht gekozen. Alle studenten hebben vooraf een e-learning gevolgd en gehaald en kregen op de stembureaus instructies. In totaal helpen zo'n 45 studenten mee in Emmeloord en omstreken. Het gaat om studenten, Dienstverlening en particulier Beveiliger. 

“Een mooie combinatie van het kennismaken met de functie van een gemeente, ons democratische stelsel en eindelijk weer eens de handen uit de mouwen kunnen steken”, aldus docent en begeleider Greet Kleijn.
 

Ilse spread

Jarig naar de stembus! 


Uitgerekend vandaag, op de dag dat ze achttien jaar wordt, gaat Ilse Bergsma uit Rottevalle voor het eerst in haar leven stemmen. Ze is bij het maken van haar keus niet over een nacht ijs gegaan.

Je achttiende verjaardag vieren tijdens het ‘feest van de democratie’, op verkiezingsdag. Dat voelt best wel apart, zegt Ilse Bergsma. ,,It is gewoan hiel bysûnder en moai dat ik krekt op myn jierdei foar it earst myn stim útbringe mei.” In de loop van de ochtend gaat ze richting de stembus.

Ze heeft de afgelopen tijd goed nagedacht over haar keuze en met haar ouders heeft ze uitgebreid over de verkiezingen gesproken. Zij gaven haar overigens geen stemadvies. ,,Se seinen: ‘Dû meist stimme, dus we soenen it moai fine ast fan dat rjocht gebrûk makkest’.” Dat was alles. Maar ook zonder die aansporing zou ze vandaag een vakje rood hebben gekleurd.

Ilse studeert Management retail bij ROC Friese Poort. 
Het hele interview met haar is te lezen via de Leeuwarder Courant (Premium). 

Ilse stempas

Ilse stemformulier

cover

Warm welkom voor studenten

Op verschillende vestigingen en locaties werden studenten en docenten vandaag verwelkomd. Met de oproep om te gaan stemmen. 
Want: Je stem laten gelden is ook een vak!