Op 29 juni namen 31 studenten hun mbo-certificaat Ervaringsdeskundigheid in ontvangst. In samenwerking met expertisecentrum Sterk Uit Armoede, organiseerde het volwassenenonderwijs van ROC Friese Poort een jaar lang scholing. Een aantal studenten zijn doorgestroomd naar een opleiding Maatschappelijke zorg, om zich nog meet te specialiseren in het hulpverleningsvak.
Sterk uit Armoede zet zich in voor het doorbreken van generatie armoede en sociale uitsluiting. Door ervaringsdeskundigen in te zetten willen ze de brug slaan tussen de leef- en systeemwereld. Armoede gaat niet alleen over geld, het gaat over veel meer. Sociale uitsluiting is niet mee kunnen doen, je minderwaardig voelen. Het doet wat met je zelfvertrouwen. Met deze aanpak wordt de vicieuze cirkel doorbroken en zorgen we dat mensen en kinderen die in armoede leven weer perspectief krijgen.
Een getrainde ervaringsdeskundige weet wat armoede echt met je doet. Ze herkennen de ander in generatiearmoede en spreken de taal van de ander, verbaal en non-verbaal.
Ervaringsdeskundigen zijn opgeleid om mensen op allerlei niveaus te kunnen helpen. Van één op één contact tot hulp bij wetgeving (politiek) en alles wat er tussen zit. De ervaringsdeskundigen hebben zelf de ervaring in huis. Met de scholing kunnen ze hun kennis inzetten in het werkveld als ervaringswerker. Het succes van dit traject is dat de studenten op een professionele en integere manier hebben geleerd hoe een kwetsbare doelgroep vanuit generatiearmoede kan worden ondersteund en begeleid naar een positieve leefsituatie. Doordat ze de wegen voor alternatieve hulp kennen en de basisvaardigheden van het begeleiden beheersen.
