Een leven lang leren

vrijdag 18 november 2022

Het gat dichten tussen vraag en aanbod

Veel sectoren ervaren een tekort aan kundig personeel. Dat geldt ook voor de metaalbewerkingsbranche. De behoefte aan vakkrachten in deze sector is groot, en daarom heeft ROC Friese Poort in samenwerking met SPT-Noord, Fryslân Werkt!, Werk in Zicht, OOM en A+O Metalektro het ‘instaptraject Fijnmechanica’ ontwikkeld.

We spraken hierover met Christa van der Veer, opleidingsadviseur bij ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen en één van de facilitators van het traject – en met Hilly de Zwart – één van de deelneemsters.


Bundelen van krachten
Christa: “We zagen een terugloop in het aantal leerlingen in de BBL-opleidingen niveau 2 en 3 in fijnmechanica terwijl de behoefte aan vakkrachten in de verspanende sector groot is. De instroom van jongeren in metaalbewerkingsbranche is laag en kan de uitstroom van oudere werknemers niet opvangen. Daarnaast zien we een groeiende vraag naar producten vanuit de sector, waardoor de vraag naar personeel alsmaar groter is geworden.

Dit zien wij als school ook graag anders en daarom hebben wij een aantal brainstormsessies met bedrijven in het werkveld gehouden. Vervolgens heb ik contact gelegd met SPT-Noord en gevraagd of ze ook met ons willen meedenken. Zo is het balletje gaan rollen. Door het bundelen van alle krachten, is dit traject ontstaan waarbij we kansen creëren door meer potentieel personeel voor de sector te realiseren en werkzoekenden te enthousiasmeren en toe te leiden naar een baan in de metaalbewerkingsbranche.”


Scholing en praktijk in één
Het instaptraject fijnmechanica dicht het gat tussen vraag en aanbod in de technische sector. De inhoud van het traject is namelijk volledig afgestemd op de input die is opgehaald uit het bedrijfsleven. Studenten stappen in een tienweeks traject, waarbij ze twee dagen in de week naar school gaan en drie dagen aan de slag gaan bij een aangesloten bedrijf. Op school leren de studenten echt de basis van fijnmechanica, en die kennis kunnen ze vervolgens in de praktijk toepassen. Het traject is bedoeld voor zowel baanzoekenden als mensen die al werkzaam zijn in de sector maar graag hun kennis willen verdiepen. Het doel is vooral om het enthousiasme voor het vak te vergroten.

En dat is enorm fijn, vindt ook Hilly de Zwart, één van de deelneemsters van het traject. Hilly werkt sinds een jaar bij Hiatus, een fijnmechanisch productiebedrijf.Hilly de Zwart “Ik heb de opleiding manager retail gedaan, maar dat was toch niet helemaal wat ik zocht. Bij Hiatus kan ik de hele dag lekker met mijn handen werken en vliegt de tijd voorbij. Ik heb altijd wel geweten dat ik een stukje basiskennis miste, maar als collega’s bepaalde werkzaamheden voordeden, pakte ik het snel op.Toch vind ik het fijn dat ik nu ook het ‘waarom’ achter mijn werkzaamheden kan gaan leren."   

Waar Hilly hoopt te staan na dit traject? “Ik hoop dat ik meer dingen zelf kan en met minder vragen zit tijdens mijn werk. Dat ik begrijp wat ik doe en zelf problemen kan oplossen.”


Stevige basis
Dit samenwerkingstraject zorgt voor een stevige basis om op voort te bouwen. Het geeft een stukje zekerheid, voor zowel de studenten als de deelnemende bedrijven. Na de 10-weekse stage en scholing wordt er, met wederzijds goedvinden, door de participerende werkgever een contract van minimaal een halfjaar geboden aan de student.

Het mooist aan dit traject volgens Christa is “dat we duurzaamheid creëren. Van bijvoorbeeld een uitkering, naar scholing, naar een baan en meer vakkrachten in de sector. Om vanaf daar weer te kijken naar verdieping en specialisatie.”

Voor meer informatie over het instaptraject fijnmechanica, druk dan op onderstaande button.

Klik hier
 

 

Bekendmaking finalisten STAR Awards

Gisteren zijn alle finalisten van de STAR Awards bekendgemaakt. Ze werden voor het voetlicht gebracht door de directie in he...
21 maart 2023