Terug

Nationale vakwedstrijden vmbo en mbo naar Friesland in 2020

vrijdag 22 maart 2019

ROC Friese Poort gaat in 2020 de nationale vakkampioenschappen voor het vmbo en mbo “Skills The Finals” organiseren. Dat werd vrijdag 22 maart bekend gemaakt tijdens de finales in RAI Amsterdam. Remco Meijerink, voorzitter College van Bestuur: “Friesland en heel Noord Nederland heeft goede vakmensen nodig. Door dit evenement naar Friesland te halen, willen we het beroepsonderwijs promoten.”

Friesland en Noord Nederland meer vakmensen nodig

Meijerink: “Iedereen is er inmiddels wel van doordrongen dat Friesland en heel Noord Nederland goede vakmensen nodig heeft. Uit de cijfers van de provincie in januari 2019 bleek dat we bijna 6400 vacatures in Friesland hadden. De top 10 van vacatures en krappe beroepen bestond vrijwel geheel uit vakmensen. Onderwijsinstellingen, provincie, gemeenten en werkgevers werken intensief samen om het onderwijs op de veranderende arbeidsmarkt te laten aansluiten.”

Promotie van beroepsonderwijs

“Met de krapte op de arbeidsmarkt is ook promotie van het beroepsonderwijs en vakmanschap nodig. En daarin vinden we elkaar ook. Mede dankzij de ondersteuning van de Provincie Fryslân, het Friesland College en het Nordwin College kunnen we nu volgend jaar de nationale vakwedstrijden in Leeuwarden houden. Skills the Finals trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Honderden studenten laten hun talenten en vakmanschap zien in meer dan 50 verschillende vakgebieden. Hoe mooi is het om hun in actie te zien als je je bijvoorbeeld oriënteert op een beroep of opleiding? Tijdens de finales gaan we daarom ook samen met de noordelijke mbo-instellingen een programma voor zo’n 10.000 VMBO-ers uit heel Noord Nederland organiseren.”, aldus Meijerink. Skills The Finals 2020 vindt op 4 t/m 6 maart plaats in het WTC Expo en bij ROC Fries Poort in Leeuwarden. Met 30.000 m2 wedstrijdvloer wordt het de grootste editie tot nu toe gehouden.

Winnaars Skills ROC Friese Poort 2019

Vier studenten van ROC Friese Poort vielen dit jaar in de prijzen bij de finales. Zij overtuigden met succes de jury van hun passie en talent: Esra van der Meer uit Burgum won goud in de categorie Kapper. Sven Libbenga uit Nieuwehorne won zilver in de categorie Lasser (tig). Esther Smink uit Wommels (Fotografie) en Ronald Hendriks uit Haulerwijk (ICT Beheerder) wonnen beide brons. In totaal streden bij eenendertig wedstrijden studenten van ROC Friese Poort mee om nationaal kampioen te worden in hun vakgebied. Zestien studenten haalden de (halve) finales. Excellentie is een belangrijke pijler binnen het onderwijs van de onderwijsinstelling.

Kans op wereldtitel voor kapster Esra van der Meer

Esra van der Meer dingt ook mee naar de wereldtitel. Zij gaat door naar de WorldSkills in Kazan in augustus 2019.

Fotografie boven: Mariska de Groot

Winnaars skills 2019