Naar het buitenland

Naar het buitenland

Naar het buitenland is een geweldig avontuur en een ervaring die je je leven lang meeneemt. ROC Friese Poort heeft veel contacten met buitenlandse scholen en bedrijven.

Je kunt deel nemen aan Europese projecten, een studieperiode bij een buitenlandse school volgen of stage lopen bij een buitenlands bedrijf of instelling/organisatie. Dit is een geweldige uitdaging en het staat goed op je cv. Het geeft aan dat je niet bang bent om van huis te gaan en je kunt aanpassen aan andere (bedrijfs)culturen. Je bent flexibel en staat open voor een andere aanpak. Het vergroot je kans op een baan en het is een ervaring die je je leven lang meeneemt.

Waar kan ik naartoe?
ROC Friese Poort heeft veel contacten met buitenlandse scholen en bedrijven. Onze coördinatoren Internationalisering brengen regelmatig een bezoek aan onze relaties, zodat ze weten waar jij terecht komt wanneer je kiest voor een buitenlandervaring. Je kunt tijdens je studie onder andere naar: 

 • Engeland: Southampton, Kings Lynn
 • Finland:  Jyvaskyla
 • Duitsland: Munster, Wilhelmshaven, Berlijn
 • Hongarije: Budapest
 • Zweden: Vilhelmina, Uddevalla
 • Gran Canaria
 • Malta
 • Griekenland: Kos

Wat kost een periode in buitenland; Kan ik subsidie krijgen voor een stage in het buitenland? Heb ik nog recht op studiefinanciering in het buitenland?  En hoe zit het met mijn OV-kaart?

Een periode in het buitenland kost geld, maar er zijn verschillende manieren om financiële ondersteuning te krijgen. Als je in Europa op stage gaat, kun je Erasmus+ subsidie aanvragen. Deze subsidie kun je gebruiken voor reis- en verblijfskosten.

Ook heb je tijdens je stage in het buitenland gewoon recht op studiefinanciering. Als je inwonend bent, zou je een beurs voor uitwonend kunnen aanvragen voor deze periode.

Je kunt ervoor kiezen om je OV-kaart gedurende de periode dat je in het buitenland bent stop te zetten. Je krijgt dan bijna honderd euro per maand in plaats van je OV-kaart. Voor meer informatie verwijzen wij je naar de website van DUO. Om het proces te voldoen, laat je de ingevulde formulieren ondertekenen door je contactpersoon op school.

Verzekeringen is misschien niet het leukste onderdeel om te regelen, maar zeker niet onbelangrijk! Als er iets gebeurt kan het al snel veel geld kosten.

  Emiel Hoogenboom, student International Hospitality Studies

  “Het leuke van de opleiding International Hospitality Studies is dat je heel breed voor de horeca wordt opgeleid. Je kunt horecamanager worden of zelf een horecazaak starten. In vier jaar tijd ga je alle aspecten van de horeca bij langs, van keuken en bediening tot receptie en management. Elke tien weken switchen we van onderwerp en bijna alle lessen zijn in het Engels. De eerste stages zullen in de buurt zijn, in Engeland, Duitsland of Oostenrijk, maar in het laatste jaar kun je de hele wereld over. Mijn droomstage is in een sjiek culinair restaurant op Bali. Met deze opleiding ben ik straks klaar om overal op de wereld aan de slag te gaan!”

  Meer informatie?

  Wil je meer weten over jouw mogelijkheden voor een stage of studieperiode in het buitenland? Onze coördinatoren Internationalisering staan voor je klaar.

  Leeuwarden/Dokkum: Hylco van der Zwaag – hvdzwaag@rocfriesepoort.nl
  Drachten: Wietze van der Wal – wivdwal@rocfriesepoort.nl
  Emmeloord/Urk: Mettina de Vos – mdvos@rocfriesepoort.nl
  Sneek: Jan van der Weijde – jvdweijde@rocfriesepoort.nl