Terug

Mbo’ers willen maar wat graag aan de slag, crisis of niet

maandag 09 november 2020

Jonge Friese mbo-studenten staan te popelen om de praktijk te ontdekken. Ze kunnen in deze tijd echter nauwelijks een stageplek vinden. Met kunst- en vliegwerk geven ze hun stageperiode vorm.

Jonge Friese mbo-studenten staan te popelen om de praktijk te ontdekken. Ze kunnen in deze tijd echter nauwelijks een stageplek vinden. Met kunst- en vliegwerk geven ze hun stageperiode vorm.

Dit artikel verscheen eerder in het Friesch Dagblad. 

Te lang thuis

Sanne Bergsma (17 jaar) uit Harlingen is tweedejaarsstudent aan de opleiding Zelfstandig werkend kok aan ROC Friese Poort in Sneek

,,Ik had nu eigenlijk vijf dagen per week stage moeten lopen, maar zit in plaats daarvan thuis. Mijn bijbaan in de horeca ligt ook stil nu. Eerst was het thuis zitten nog wel te doen, maar het duurt nu wel heel lang en wil ik wel wat doen. We hebben één dag per week les op school. Ik zoek eigenlijk een stageplek bij een mooi restaurant in de regio Leeuwarden, maar ik krijg te horen dat er geen plek is, of dat ze dicht zijn. Daar lopen veel van mijn klasgenoten tegen aan.”

Ik overweeg geen andere studie, want dit is wat ik wil doen. Ik ga gewoon door

,,Het is nu echt lastig in de horeca. Dat is ook te begrijpen. We hebben net van school gehoord dat we nu ook mogen solliciteren bij bedrijven die geen erkend leerbedrijf zijn. Dat is fijn, want dan hebben we veel meer keuze. Ik ga opnieuw om me heen kijken en schrijf dan meer restaurants aan. Ik overweeg geen andere studie, want dit is wat ik wil doen. Ik ga gewoon door. Als dat een studievertraging oplevert zou dat jammer zijn, maar ik ben nog jong.”

Sanne BergsmaSanne BergsmaBrian LolkamaBrian Lolkama

Dromen van het theater

Brian Lolkama (17 jaar) uit Stiens is tweedejaarsstudent Podium- en Evenemententechniek aan ROC Friese Poort in Drachten. 

,,Voor de volgende termijn ben ik nog altijd op zoek naar een stageplek. Mijn ambitie ligt in het theater, het liefst in de Harmonie of de Lawei, maar ze kunnen me niet helpen, of het duurt heel lang voor ik een reactie krijg. De school heeft voor de eerste periode gelukkig een oplossing bedacht, omdat meer studenten geen stageplek konden vinden. We kijken nu in kleine groepjes twee weken lang mee bij verschillende organisaties in Fryslân. De één is gespecialiseerd in licht, de ander in geluid." 

'Straks is de evenementenbranche groter dan ooit'

,,Het is heel fijn dat we zo toch in de praktijk komen, maar het is natuurlijk niet te vergelijken met het meewerken aan een grote theatervoorstelling. Dat is wat ik wil. Stel dat ik voor de volgende periode geen stageplek kan vinden, dan overweeg ik meer te gaan werken in de supermarkt en desnoods achterstand op te lopen. Je kunt ook een aantal vakken die later in het jaar op het programma staan eerder volgen. Dan moet het maar zo. In de tussentijd heb ik al veel studenten zien stoppen met de opleiding, ook vanwege corona. Ik denk dat er heus weer betere tijden gaan komen. Straks is de evenementenbranche groter dan ooit en zoeken ze misschien juist jonge mensen.”

Marchje Andringa maakte de foto's.
Marianne Velsink schreef het artikel. 

Lees het hele artikel op de website van Friesch Dagblad. Met  verhalen van Luc en Andre van Friesland College.