Marijn Sjouke

“Houten schepen bouwen en restaureren, dat is wat ik wil."

Marijn Sjouke, student Meubelmaker (scheeps)interieurbouwer
Als je zo gedreven bent als Marijn, is de keuze van een opleiding vaak niet zo lastig. Marijn Sjouke reed vroeger met zijn vader elke vrijdag langs de haven van Harlingen. “Daar zagen we die houten skeletten van de schepen staan, net als grote walvisskeletten. Ik vond dat zo mooi om te zien en heb altijd gezegd: daar ga ik werken.” Die droom kwam al uit, ver voordat Marijn aan zijn opleiding begon.

“Samen met mijn vader ben ik vanaf jonge leeftijd al bezig in het houtwerk”, vertelt Marijn. “Mijn vader doet restauratietimmerwerk bij bouwbedrijf Jelle Bruinsma in Harlingen. In dat bedrijf werk ik zelf ook in de weekenden en vakanties. Sinds mijn veertiende jaar werk ik als vrijwilliger aan de Witte Swaen in Harlingen. Dit schip is een replica van het houten schip waarmee Willem Barentsz in 1596 naar Nova Zembla is gevaren. Ik hou van de oude scheepsgeschiedenis. Als je aan boord van zo’n schip bent, kun je je helemaal voorstellen hoe het vroeger geweest moet zijn. De houten constructie, de geur van Stockholm-teer, ik vind het allemaal prachtig.”

Ambacht
“Houten schepen bouwen en restaureren, dat is wat ik wil. Ik weet er natuurlijk al veel van, maar op deze opleiding leer ik meer over de techniek en ik behaal mijn diploma, dat is ook belangrijk. Het mooie is dat we bij de opleiding een Vikingsschip nabouwen dat tijdelijk in het Fries Museum komt te staan. Ik heb net het roer gemaakt. Er zijn steeds minder mensen die ambachtelijke houtbewerking doen. Ik vind het belangrijk dat deze oude houtbewerkingstechnieken niet verloren gaan. Ook daarom wil ik dit leren, dan kan ik het ambacht behouden en voortzetten.”

Vrijheid
Bij ROC Friese Poort krijgt Marijn de vrijheid om aan zijn passie te werken en zich vooral te richten op de houtbouw die hij interessant vindt: grote houtconstructies, rondhoutmasten, tuigen, noem maar op. “Met de interieurbouw doe ik niet zoveel, hoewel dat eigenlijk wel een onderdeel van de opleiding is. Gelukkig is die ruimte en flexibiliteit hier. Je kunt doen wat je het liefste doet en waar je het beste in bent.”

Sociaal
Marijn vindt het ook mooi dat er bij de opleiding aandacht is voor de sociale kant. “Je werkt als team in een kleine ruimte. Daarom heb ik het keuzedeel ‘Begeleiding in de werkplaats’ gekozen. Ik heb samengewerkt met een jongen op de opleiding die ik eigenlijk niet kende. Ik twijfelde of we een klik hadden en of het wat zou worden. Maar ik zag hoe precies hij kon werken en je leert elkaar beter kennen in het werk. Dan zie je toch dat je van elkaar kunt leren.”

Toekomst
Die sociale omgang is voor Marijn ook belangrijk, omdat hij in de toekomst zijn eigen bedrijf wil beginnen in de bouw en restauratie van houten schepen. “Ik vind het mooi dat je dan niet voor een baas hoeft te werken. Je kunt goed laten zien wat je kunt en je onderhoudt zelf het contact met de klanten. Ik denk dat er toekomst zit in dit werk. Er zal altijd behoefte blijven aan mensen die een mooi ambacht goed kunnen uitvoeren.”