Terug

Levensgroot Vikingschip naar Fries Museum

dinsdag 24 september 2019

Een team studenten van de opleidingen Bouw en Infra en Maritieme Techniek bouwden de afgelopen tien maanden een levensgroot Vikingschip. Dit deden zij op de opleidingswerf in Sneek in opdracht van het Fries Museum. Maandag 23 september ging het vijftienmeter lange Vikingschip op transport naar het Fries Museum.

Een team studenten van de opleidingen Bouw en Infra en Maritieme Techniek bouwden de afgelopen tien maanden een levensgroot Vikingschip. Dit deden zij op de opleidingswerf in Sneek in opdracht van het Fries Museum. Het schip is vanaf 19 oktober t/m 15 maart te bewonderen tijdens de grote vikingtentoonstelling. Maandag 23 september ging het vijftienmeter lange Vikingschip op transport naar het Fries Museum.

Logistiek proces
Het schip, één van de blikvangers van de vikingtentoonstelling, kan niet in zijn geheel met de lift naar de tentoonstellingsruimte. Dit probleem was vanaf het begin van de bouw bekend. Om het schip toch in het museum te krijgen, bedachten de studenten hier een vernuftige oplossing voor. Het schip is opgebouwd in drie delen, die op locatie in elkaar geschoven en gemonteerd worden. Na afloop van de tentoonstelling kan het schip op dezelfde manier weer gedemonteerd worden.
 

Samenwerking
Om een Vikingschip te bouwen moet je de nodige kennis bezitten en de juiste technieken beheersen. Daarom werkten de studenten met verschillende partijen samen. De tekeningen en informatie voor de bouw van het schip kregen zij van Søren Nielsen van het Vikingeskibs Museet in Roskilde, waar ook diverse bruiklenen voor de tentoonstelling vandaan komen. Nielsen bouwt in Denemarken traditionele Vikingschepen en verzorgde in december een gastles voor ROC Friese Poort in Sneek. Verder kregen de studenten tijdens de dagelijkse werkzaamheden ondersteuning van Bein Brandsma van Jachtwerf Brandsma in Augustinusga, gespecialiseerd in de bouw van houten schepen.