Leah van de Vliet

"Het lijkt me mooi om in verschillende landen te werken en met een horecaopleiding kan dat heel goed." 

“Het mooie van deze opleiding is dat je er twee kanten mee op kunt”, zegt Leah. “Je kunt leidinggevende in de bediening worden én sommelier. Een sommelier is de wijnkenner in het restaurant. Dit betekent dat je de wijnkaart samenstelt en gasten adviseert over welke wijn het beste bij hun gerecht past. Daarvoor moet je dus wel alles weten van wijn en eten. Voor mij is deze specialisatie echt een uitdaging en die heb ik nodig om iets goed te kunnen. Niet veel restaurants hebben een sommelier, terwijl ik ergens heb gelezen dat een sommelier de omzet van drank met 30% omhoog kan halen. Het lijkt me mooi om de persoon te zijn die dat voor elkaar krijgt.” 

En houdt Leah zelf ook van wijn? “Nee, eigenlijk niet”, vertelt ze. ”Ik ben ook nog maar 16 jaar en mag nog geen alcohol drinken. In het eerste jaar gaat de opleiding nog vooral over het bedienen en gastvrouw zijn. Later gaan we veel over wijn leren en ook excursies maken. Dan zal ik zeker wijn gaan proeven en ga ik het vast wel lekker vinden.”  

Voor de toekomst heeft Leah mooie plannen: “Als ik klaar ben, wil ik gaan reizen. Het lijkt me mooi om in verschillende landen te werken en met een horecaopleiding kan dat heel goed. Uiteindelijk wil ik dan graag in één van die landen een vaste baan krijgen. Nieuw-Zeeland lijkt me wel wat. Daar hebben ze ook veel wijnen, dus dat komt vast goed.” 

 

“Ik weet straks precies welke wijn bij welk gerecht past”

Leah van de Vliet,
student Gastronooom/sommelier