TIG lassen

Lascertificering

Voor volwassenen

Er worden vandaag de dag steeds hogere kwaliteitseisen gesteld aan lasverbindingen. Bedrijven en lassers moeten steeds meer voldoen aan verschillende (inter)nationale toepassingsnormen en richtlijnen. ROC Friese Poort kan u op dit gebied adviseren en uw lassers certificeren.

Lascertificering
Certificering wil niets anders zeggen dan dat een onafhankelijke derde partij (het NIL) controleert of u daadwerkelijk het laswerk levert wat u heeft bewezen, afgesproken of vastgelegd. ROC Friese Poort is een gemachtigde organisatie van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). U kunt bij ons terecht voor lascertificering (en verlenging) voor het verbinden van metalen. De certificering vindt plaats in samenwerking met - en onder toezicht van - het NIL en vindt plaats op onze vestiging in Drachten of bij u op locatie.

  • Las Methode Kwalificatie (LMK)
    De lasmethodes die binnen het bedrijf worden uitgevoerd, dienen gekwalificeerd te worden. Bij de lasmethodekwalificatie zal de gemaakte las aan allerlei testen worden onderworpen om informatie te verkrijgen over de mechanische eigenschappen van de lasverbinding. Met dit bedrijfsgebonden document weten uw klanten of afnemers dat de toegepaste lastechnieken in de productie geborgd zijn.
  • ​Lasser Kwalificatie (LK)
    Met een LK kan de lasser zijn vak bekwaamheid aantonen. Bij het behalen van een goed resultaat ontvangt de lasser een persoonsgebonden certificaat met beperkte geldigheid.

Certificering aanvullend op BBL-opleiding + NIL-diploma
Nieuw is dat BBL-studenten aanvullend op hun technische opleiding bij ROC Friese Poort ook een NIL-lasdiploma en lascertificaat kunnen behalen. De opleiding krijgt hierdoor meerwaarde voor het bedrijf en de student.

Dit is mogelijk bij onderstaande opleidingen:

Certificeringsnormen
Onze beoordelaars geven u advies over de materiaalsoort, diameter en dikte om voor de kwalificaties een zo’n ruim mogelijk dekkingsgebied te behalen. Onze beoordelaars certificeren volgens de normen:

  • NEN-EN-ISO 3834
  • NEN-EN-ISO 15614-01/02
  • NEN-EN-ISO 9606-01/02
  • ASME sectie IX

Aanmelding voor certificering
Wilt u zich aanmelden voor lascertificering? Neem dan contact met ons op via lascertificering@rocfriesepoort.nl of via telefoonnummer 0512-767 700.

Wilt u zich aanmelden voor certificering aanvullend op een BBL-opleiding? Neem dan contact met ons op via volwassenen@rocfriesepoort.nl of via telefoonnummer 058-233 9966.

De lasbeoordelaar geeft u advies over uw lascertificering. U ontvangt per e-mail een voorcalculatie van de kosten die u na akkoord kunt retourneren. De lasbeoordelaar maakt vervolgens afspraken met u over de uitvoering van de lascertificering (datum, aantal lassers, lasproces en benodigde gegevens).

Bekijk ook het complete scholingsaanbod Techniek, waaronder alle lascursussen in Drachten, Emmeloord, Leeuwarden en/of Sneek voor uw medewerkers.